ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ωθηση ανόδου στη Wall Street από τα νέα στοιχεία για την απασχόληση

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 78 μονάδων ή 0,2%, ο S&P 500 διαπραγματευόταν 14 μονάδες ή 0,3% υψηλότερα και ο NASDAQ Composite σκαρφάλωσε 40 μονάδες ή 0,3%.

Οι αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν την Τετάρτη, καθώς τα πιο απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση  αύξησαν την εμπιστοσύνη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 78 μονάδων ή 0,2%, ο S&P 500 διαπραγματευόταν 14 μονάδες ή 0,3% υψηλότερα και ο NASDAQ Composite σκαρφάλωσε 40 μονάδες ή 0,3%.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα, αλλά αυξάνεται επίσης η εμπιστοσύνη ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν ήδη από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη ενισχύουν αυτή την πεποίθηση, καθώς τα στοιχεία από την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP έδειξαν ότι οι ιδιώτες εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν μόλις 103.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι 106.000 τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 130.000 θέσεων εργασίας.

Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση της Τρίτης που έδειξε ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο και πλέον ετών τον Οκτώβριο, γεγονός που υποδηλώνει την υποχώρηση της ζήτησης εργασίας.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Campbell Soup αυξήθηκε πάνω από 4% αφού η εταιρεία τροφίμων ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα τριμηνιαία κέρδη της την Τετάρτη.

Η μετοχή της Brown Forman σημείωσε πτώση άνω του 6%, αφού η εταιρεία παραγωγής ουίσκι μείωσε τις προβλέψεις για τις καθαρές πωλήσεις για το 2024, καθώς οι καταναλωτές που έχουν επίγνωση του κόστους αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις για τις πιο ακριβές μάρκες της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μετοχή του παρόχου υπηρεσιών cloud Box υποχώρησε κατά 10% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Η ExxonMobil σημείωσε άνοδο αφού η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον ρυθμό επαναγοράς μετοχών της μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Pioneer Natural Resources, παραγωγού σχιστόλιθου, ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, διαπραγματευόμενες σε χαμηλά πέντε μηνών, καθώς οι έμποροι ανησυχούσαν για τις απογοητευτικές περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Μέχρι τις 09:35 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονταν 2,1% χαμηλότερα στα 70,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent υποχώρησε 1,8% στα 75,74 δολάρια το βαρέλι. 

Οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να προέρχεται από τις τελευταίες συνεδριάσεις, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, δεν ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις αγορές με τα σχέδιά του για περαιτέρω μείωση της παραγωγής το 2024.

Επιπλέον, τα στοιχεία από τον βιομηχανικό όμιλο American Petroleum Institute έδειξαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 594.000 βαρέλια την εβδομάδα έως την 1η Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για μείωση άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό αυξήθηκαν κατά 0,6% στα 2.048,45 δολάρια/ουγγιά, ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματευόταν μόλις χαμηλότερα στο 1,0793.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ