ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ώθηση στις αμερικανικές μετοχές από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

O δείκτης αναφοράς S&P 500, ο Dow Jones και ο Nasdaq αναρριχήθηκαν κατά 0,3%, καθώς οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 199.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Ανωδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την ισχυρότερη από την προβλεπόμενη έκθεση για την απασχόληση του Νοεμβρίου.

O δείκτης αναφοράς S&P 500, ο βιομηχανικός μέσος όρος των 30 μετοχών Dow Jones και ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite αναρριχήθηκαν κατά 0,3%.

Τα μη αγροτικά μισθολόγια αυξήθηκαν κατά 199.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση κατά 150.000 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας (BLS) του υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι τα μισθολόγια θα ανέβαιναν κατά 180.000 ρόλους. 

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, που αποτελούν βασικό δείκτη της αύξησης των μισθών, αυξήθηκαν με μηνιαίο ρυθμό 0,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο, επιταχυνόμενες από την προηγούμενη μέτρηση του 0,2% και ταχύτερα από τις προβλέψεις του 0,3%. Το ποσοστό ανεργίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εν τω μεταξύ, μειώθηκε απροσδόκητα στο 3,7%.

Η χαλάρωση της αγοράς εργασίας αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία εστίασης της κίνησης της Fed να αυξήσει το κόστος δανεισμού σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,50% - το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Θεωρητικά, μια επιβράδυνση της ζήτησης για εργαζομένους θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στους μισθούς και, κατ' επέκταση, να βοηθήσει στην επίτευξη του απώτερου στόχου της Fed: την αποκλιμάκωση του αυξημένου πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε, με τον δείκτη δολαρίου και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη δολαρίου να κινούνται αμφότερα υψηλότερα. Στην Ευρώπη, τόσο το ευρώ όσο και η βρετανική λίρα εξασθένησαν έναντι του δολαρίου. Το κινεζικό γουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Στα εταιρικά νέα, οι μετοχές της Lululemon Athletica κινήθηκαν ανοδικά παρά το γεγονός ότι ο όμιλος ενδυμάτων παρουσίασε προβλέψεις εσόδων τέταρτου τριμήνου που δεν ανταποκρίθηκαν στις εκτιμήσεις.

Οι μετοχές της DocuSign Inc αντέστρεψαν τις προηγούμενες απώλειες, ακόμη και όταν η επιχείρηση ηλεκτρονικών υπογραφών παρουσίασε μια πρόβλεψη για το περιθώριο κέρδους που ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν επιφυλακτική.

Οι μετοχές της Smith & Wesson Brands σημείωσαν πτώση, αφού η εταιρεία κατασκευής όπλων ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή ύψους 0,14 δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Οι μετοχές της Bluebird Bio κέρδισαν μετά τη βελτίωση της αξιολόγησης της εταιρείας γονιδιακής θεραπείας από τους αναλυτές της Morgan Stanley σε "equal-weight" από "underweight".

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν από χαμηλό σχεδόν έξι μηνών, καθώς οι έμποροι εκτιμούσαν πώς τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο. Στις 10:01 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο τύπου Brent με λήξη τον Φεβρουάριο είχαν προσθέσει 2,3% στα 75,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό West Texas Intermediate είχαν αυξηθεί κατά 2,8% στα 71,10 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές κέρδισαν επίσης κάποια στήριξη αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία κάλεσαν τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του να τηρήσουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής που έγινε την περασμένη εβδομάδα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ