ΓΔ: 2573.54 -1.85% Τζίρος: 143.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:37
Χρηματιστήριο και αγορές
Φωτο: Shutterstock

Μικρή υποχώρηση στο χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Στον FTSE 25 συνεχίστηκε η εναλλαγή των πρωταγωνιστών. Στην κορυφή των κερδών έκλεισε η Σαράντης, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,33%, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +2,19%, Autohellas +2,05%, OTE +1,66%, Helleniq Energy +1,12%.

Η χθεσινή διόρθωση και των τριών δεικτών της Wall Street έδωσε «σήμα» μετριασμού του ενθουσιασμού και στις ευρωπαϊκές αγορές που έτσι κι αλλιώς διανύουν εβδομάδα περιορισμένων πρωτοβουλιών και μειωμένων ρίσκων, οδηγώντας τις σε ήπια διορθωτική κίνηση, κάτι που επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Οι δείκτες της Wall Street σήμερα ανακάμπτουν, κάτι που μετριάζει και τις απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο –εν μέσω μοιρασμένων προσήμων σε FTSE 25, Mid Cap και στο σύνολο του ταμπλό- έκλεισε με μικρές απώλειες, κυρίως λόγω της διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου. 

Ήταν μια συνεδρίαση κατακόρυφα μειωμένων συναλλαγών που κατήλθαν στα 52,54 εκατ. ευρώ και αποτελούν αρνητικό ρεκόρ πολλών εβδομάδων, ένδειξη ότι όσο οδεύουμε σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, οι πρωτοβουλίες περιορίζονται. 

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.298,56 μονάδες με υποχώρηση κατά 0,25%, έχοντας κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης 6,84 μονάδων ή 0,53%, με υψηλό ημέρας στην αρχή στις 1.302,25 μονάδες (+0,03%) και χαμηλό στις 1.295,41 μονάδες (-0,49%) στις 15:54 μ.μ. 

O FTSE 25 έχοντας ακριβώς το ίδιο γράφημα με το Γ.Δ. έφτασε έως το +0,02% αρχικά, ενώ έκλεισε στις 3.137,34 μονάδες με διορθωση 0,50%. Ο Mid Cap αρχικά έφτασε έως το +0,03%, κατόπιν κρέμασε έως το -0,75%, ενώ στο τέλος έκλεισε με πτώση μόλις 0,10% στις 2.235,99 μονάδες. Τέλος ο τραπεζικός δείκτης αρχικώς έφτασε έως το +0,14%, ενώ τελικώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.074,87 μονάδες με διόρθωση 0,96%. 

Παρά το αρνητικό κλείσιμο των κύριων δεικτών, στον Large Cap υπήρξε απόλυτη ισορροπία με δώδεκα ανοδικές και δώδεκα πτωτικές μετοχές, ενώ η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη, έχοντας ξανά καλύτερη εικόνα από τις άλλες του κλάδου, ενώ διακίνησε και το 1/5 των συνολικών συναλλαγών με 10,1 εκατ. ευρώ. Στον Mid Cap εννέα μετοχές είχαν άνοδο, έναντι οκτώ με πτώση, ενώ τρεις μετοχές έκλεισαν αμετάβλητες. Στο σύνολο της αγοράς επίσης υπήρξε ισορροπία με 54 ανοδικές και 56 πτωτικές μετοχές. 

Στον FTSE 25 συνεχίστηκε η εναλλαγή των πρωταγωνιστών καθώς στις πρώτες θέσεις των κερδών βρέθηκαν τίτλοι που έχουν καταφανώς υστερήσει. Στην κορυφή των κερδών έκλεισε η Σαράντης καθώς ενισχύθηκε κατά 3,33%, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +2,19%, Autohellas +2,05%, OTE +1,66%, Helleniq Energy +1,12%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings, Lamda Development, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Quest Συμμετοχών και ElvalHalcor. 

Στον αντίποδα, πτώση από 1,58% έως 1,68% είχαν οι ΔΕΗ, Πειραιώς και Alpha Bank, άνω του 1% έχασαν οι Aegean Airlines, Mytilineos και Euorbank, ενώ ηπιότερες ήταν οι απώλειες σε Coca Cola HBC, Jumbo, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΟΠΑΠ. 

Στον Mid Cap ξεχώρισε ο τίτλος του ΟΛΠ με άνοδο 3,04%, η Πλαστικά Θράκης ενισχύθηκε κατά 2,44%, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι ΕΥΑΘ, Fourlis και Κρι Κρι. Αντιθέτως, διόρθωση 4,98% είχε η Αλουμύλ, 2,83% έχασε η Intralot, 2,40% η Entersoft, -1,97% η AVAX, -1,42% η Profile κ.ο.κ. 

Εκ των επιμέρους τίτλων, τη σημαντικότερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της ΛΑΝΑΚΑΜ με κέρδη 4,76%, την οποία ακολούθησε η μετοχή της ΕΚΤΕΡ με 3,58% και της Σαράντης με 3,33%.

Αντίθετα, τη σημαντικότερη πτώση κατέγραψε η προνομιούχο μετοχή της Λεβεντέρης με -11,76%, την οποία ακολούθησε η μετοχή της Σπύρου με -9,60% και η Λεβεντέρης κοινή με -7,14%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ταμπλό χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στο ΧΑ, κάτω από τις 2.600 μονάδες ο ΓΔ - Απώλειες και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,30% κάτω από τις 2.600 μονάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιέσεις από πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με το πετρέλαιο να ενισχύεται πάνω από τα 103 δολάρια και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να αυξάνονται, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή εντείνει την ανησυχία των επενδυτών.
Βαγγέλης Μαρινάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Capital Maritime: «Δένει» στο Euronext Athens με 3,9 δισ. δολ. κλειδωμένα έσοδα

Η Capital Maritime Finance ετοιμάζεται να «δέσει» στο ΧΑ και να αποτελέσει την πρώτη ναυτιλιακή με αποκλειστική εισαγωγή στο Euronext Athens. Στόχος, η άντληση 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση του στόλου στα 36 πλοία έως το 2028.
πίνακας χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, «βουτιά» σχεδόν 4% στις τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος και των ευρωαγορών, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων και οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.