ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Συνεδρίαση διόρθωσης στο Χ.Α. αλλά κρατήθηκαν οι 1.290 μονάδες

Σημαντικές απώλειες στην Εθνική, ενώ στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε θετικά η Autohellas. Ηπιότερη άνοδο Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Jumbo και Coca Cola HBC.

Μολονότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ελεγχόμενα ανοδικά σήμερα ενώ και οι τρεις δείκτες της Wall Street επίσης καταγράφουν άνοδο και «χτίζουν» στη χθεσινή αντίδραση, ολοκληρώνοντας μια ακόμη ανοδική εβδομάδα, το Χ.Α. αυτό το πενθήμερο κινήθηκε με πολύ μετριοπάθεια, ενώ σήμερα διόρθωσε. 

Το πενθήμερο τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 25 αλλά και ο τραπεζικός κινήθηκαν εξισορροπητικά, όμως ο Mid Cap του μεσαίου χώρου ξεχώρισε για ακόμη μια φορά κερδίζοντας 1,51%. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που δίνει νέο χρώμα στις συνεδριάσεις, ενώ αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας πλέον ανταγωνίζονται ή προσπερνούν σε επιδόσεις αυτές του Large Cap. 

O Γενικός Δείκτης σήμερα κινήθηκε όλη την ημέρα πτωτικά, έχοντας υψηλό ημέρας στις 1.297,96 μονάδες (-0,05%) στο ξεκίνημα, κατόπιν βρέθηκε έως το χαμηλό των 1.289,86 μονάδων (-0,67%), ενώ τελικώς έκλεισε στις 1.290,89 μονάδες με απώλειες 0,59%

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.114,08 μονάδες με πτώση 0,74%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.240,39 μονάδες με άνοδο 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,60% στις 1.057,72 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλότερα περίπου κατά 20 εκατ. ευρώ έναντι της χθεσινής ημέρας καθώς διαμορφώθηκε στα 76,4 εκατ. ευρώ, με τα 62 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 37,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές αξίας 11,79 εκατ. ευρώ

Η Εθνική που σήμερα είχε τη μεγαλύτερη διόρθωση στον FTSE 25, χάνοντας 2,48%, διακίνησε περίπου το 22% του τζίρου με 19,9 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διακινεί 9,32 εκατ. ευρώ, ενώ κάτω από τα 4,3 εκατ. ευρώ ήταν οι τζίροι όλων των υπολοίπων μετοχών. 

Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε θετικά η Autohellas που είχε μείνει πολύ πίσω οπότε ενισχύθηκε κατά 1,08%, όμως έκλεισε μακριά από το υψηλό ημέρας δεδομένου ότι έφτασε να ενισχύεται έως και 3,55%. Ηπιότερη άνοδο είχαν μετοχές όπως Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Jumbo και Coca Cola HBC, ενώ πλην της Εθνικής, απώλειες πλέον του 1% είχαν οι Alpha Bank, Viohaclo, Πειραιώς και ΟΠΑΠ

Στον Mid Cap θετικά ξεχώρισε για ακόμη μια φορά η Intrakat η οποία με άνοδο 3,46% έκλεισε στα 4,48 ευρώ που είναι νέα υψηλά πολλών ετών, ενώ διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια μέσω 4,2 εκατ. ευρώ τζίρου. Η μετοχή έκλεισε και στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας θετικά κερδίζοντας συνολικά 12,28%, στις 16 έως τώρα συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου έχει μόλις μία πτωτική καταγράφοντας ράλι +29,11%, ενώ το 2023 ενισχύεται σε ποσοστό +206,85%. 

Καλή εικόνα στο μεσαίο χώρο είχαν επίσης οι Profile Software, Ideal Holdings, Intracom Holdings και Ολυμπιακή Τεχνική που ενισχύθηκαν άνω του 1%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Intralot, Premia και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, πτώση 2,72% είχε η ΕΥΑΘ, -1,94% η Dimand με νέα ιστορικά χαμηλά τα 10,10 ευρώ και άμεσο κίνδυνο απώλειες των 10 ευρώ, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν και οι Entersoft, Αλουμύλ, Fourlis, ΟΛΠ και Epsilon Net. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 66 που υποχώρησαν. 

Εκ των επιμέρους δεικτών, ο «βαρύς» FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,74%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας με άνοδο 0,20%.

Με τα σημαντικότερα κέρδη έκλεισε η μετοχή της Περφόρμανς με άνοδο 8,75%, την οποία ακολούθησε η μετοχή της ΒΙΟΤΕΡ με 8,33% και της Μπήτρος με 7,69%.

Στο αντίποδα, τις σημαντικότερες ζημίες κατέγραψε η μετοχή της Μέρμερεν με -9,80%, της Φριγκογκλάς με -7,69% και της Κλωστ. Ναυπάκτου με -7,62%.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υποχώρηση το ευρώ μετά τις εκλογές, αβεβαιότητα για τα χρηματιστήρια

Οι αγορές θα αξιολογήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΝΔ. Προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή.