ΓΔ: 1447 0.08% Τζίρος: 48.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:23:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Τι μπορεί να στηρίξει τη διατήρηση ανοδικής τάσης για το Χρηματιστήριο

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, είναι πρώιμη η κάθε μορφή διαγραμματικής ή θεμελιώδους ανάλυσης - αυτές θα γίνουν εν καιρώ. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.

Το διεθνές και εγχώριο bull market συνεχίζει ακάθεκτο. Με τον αμερικάνικο σούπερ-δείκτη S&P-500 στις 5.000 μονάδες, με πρωταγωνιστές τις «7 υπέροχες» μετοχές της νέας τεχνολογίας, όλα τα στοιχήματα για μια βαθιά διόρθωση είναι στο τραπέζι.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι «ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει» και οι αγορές θα πέσουν όταν όντως είναι ώριμες και όχι όταν το προκαθορίσουμε εμείς.

Οι αναλύσεις κάνουν την «τρίχα τριχιά» για να προβλέψουν το επίπεδο και το χρονισμό της πτώσης. Επίσης, οι λόγοι μιας «νότιας κίνησης» -όταν αυτή θα πραγματοποιηθεί- πιθανότατα δεν θα είναι αυτοί που φαίνονται τώρα ως πιθανότεροι.

Τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν, όπως απασχόληση, επιτόκια, ενέργεια, εταιρικά αποτελέσματα  έχουν τρόπον τινά «ξεθυμάνει» για την ώρα και οι επενδυτές καλούνται να ψάξουν βαθύτερα για πιθανούς λόγους πτώσης.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης σε υψηλό 10 ετών αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη από την πολυετή ύφεση. Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, είναι πρώιμη η κάθε μορφή διαγραμματικής ή θεμελιώδους ανάλυσης - αυτές θα γίνουν εν καιρώ, όταν θα υπάρξουν επαρκή ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα.

Τέλος, για να διασφαλιστεί η ανοδικότητα και η αξιοπιστία του ΧΑ, η κάθε εισηγμένη θα πρέπει να είναι σε θέση να σέβεται τους κανόνες συνετής εταιρικής διακυβέρνησης. 

*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα θεμελιώδη των εισηγμένων και τα μερίσματα προσελκύουν επενδυτές στο ΧΑ

Επιλεγμένες εισηγμένες «λάμπουν», εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις ανταγωνίζονται την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.
ΑΓΟΡΕΣ

Η δυναμική του Χρηματιστηρίου και τα επόμενα κρίσιμα όρια του Γενικού Δείκτη

Ποιοι παράγοντες υποστηρίζουν καλύτερες αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Πώς επιδρά η διεθνής αβεβαιότητα. Κρίσιμο όριο οι 1.450 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βασικός στόχος η διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μον.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και «φλερτάρει» με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.