ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:36
Χρηματιστηριακά γραφήματα ανάλυσης
Φωτο: Shutterstock

Ανακωχή αγοραστών και πωλητών στο ΧΑ ενόψει του placement της Πειραιώς

Στον Large Cap διόρθωση άνω του 2% είχε η ElvalHalcor, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Σαράντης, Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Τιτάν.

Πανομοιότυπη εβδομάδα με την αμέσως προηγούμενη ήταν αυτή που παρήλθε, καθώς η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης μετά τη φρενήρη άνοδο του 2023 και των πρώτων σαράντα ημερών του 2024, οπότε τώρα γίνεται διαχείριση κεκτημένων, με επιμέρους διορθώσεις, χωρίς όμως επ’ ουδενί να απομακρύνονται οι δείκτες από τα υψηλά τους. 

Η σημερινή ήταν η τρίτη διαδοχική – ήπια πτωτική συνεδρίαση, όμως το +1,22% της Δευτέρας και το +0,14% της Τρίτης έφτασαν για να δώσουν θετικό πρόσημο (+0,56%) στην εβδομάδα, ύστερα από το +0,19% της αμέσως προηγούμενης, κάτι που δείχνει πως μολονότι υπάρχει κόπωση και επιμέρους διορθωτικές κινήσεις, υπάρχουν και ισχυρές στηρίξεις. 

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα όχι μόνο ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την περιοχή των 1.400 – 1.410 μονάδων, αλλά αναρριχήθηκε ακόμη και πάνω από τις 1.430 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Πέμπτης), ενώ παρά το τριήμερο της ήπιας διόρθωσης, κρατήθηκε πάνω από το όριο των 1.410 μονάδων. 

Όλα αυτά, έλαβαν χώρα σε μια εβδομάδα που οι διεθνείς αγορές έκαναν μεγάλο πάρτι, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei σε νέα ιστορικά υψηλά και πάνω από τις 39.000 μονάδες την Πέμπτη ενώ σήμερα είχε αργία, τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά και τους δείκτες της Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για την τεχνητή νοημοσύνη, σε καινούρια ιστορικά ρεκόρ.

Η μεγάλη, παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία καλπάζει προς νέα ρεκόρ, βρίσκοντας διαρκώς νέες αιτίες και αφορμές ανόδου, ενώ η ρευστότητα, μετά την περίοδο αύξησης των επιτοκίων, φαίνεται πως μεταφέρεται εκ νέου προς τις μετοχές. 

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, φαίνεται πως το επικείμενο placement της Πειραιώς έχει μερικώς απονευρώσει το momentum, ενώ η αγορά καλείται παράλληλα να διαχειριστεί την πρότερη άνοδο και να «δέσει» τις τιμές σε δείκτες και μετοχές. 

Σήμερα ο Γ.Δ. αρχικά κινήθηκε έως το υψηλό των 1.423,60 μονάδων (+0,31%), όμως κατόπιν και για όλη την ημέρα κινήθηκε σε αρνητική τροχιά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 1.410,89 μονάδων (-0,56%) για να κλείσει στο τέλος στις 1.413,26 μονάδες με απώλειες 0,42%. O FTSE 25 έχοντας παρόμοια πορεία έκλεισε στις 3.432,59 μονάδες με πτώση 0,42%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,64% στις 2.397,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.232,44 μονάδες με πτώση 0,51%. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,52%, ο Mid Cap υστέρησε με πτώση 0,27%, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε στο +0,52%. Η αξία συναλλαγών σήμερα διαμορφώθηκε στα 110,73 εκατ. ευρώ, με πάνω από το 50% αυτής, ήτοι 58,8 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, δείχνοντας ότι συνεχίζουν να αποτελούν το απόλυτο βαρόμετρο όλης της αγοράς. 

Κυρίαρχη ήταν σήμερα η Πειραιώς που διακίνησε 23,6 εκατ. ευρώ, με τη Eurobank στα 15,34 εκατ. ευρώ την Εθνική 10,8 εκατ. και την Alpha Bank 9 εκατ. ευρώ. Στον Mid Cap η Intrakat διακίνησε τζίρο 1,91 εκατ. ευρώ, η Intralot 1,6 και η Intracom Holdings 1 εκατ. ευρώ. Στον Large Cap διόρθωση άνω του 2% είχε η ElvalHalcor, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Σαράντης, Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Τιτάν. 

Στον Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν οι Κρι Κρι, ΕΥΑΘ και ΟΛΠ, ενώ πιέστηκαν οι Intracom Holdings, Profile, Entersoft, EXAE, ΑΔΜΗΕ και Epsilon Net. Στο σύνολο της αγοράς 54 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 72 με πτώση. 


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιέσεις από πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με το πετρέλαιο να ενισχύεται πάνω από τα 103 δολάρια και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να αυξάνονται, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή εντείνει την ανησυχία των επενδυτών.
Βαγγέλης Μαρινάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Capital Maritime: «Δένει» στο Euronext Athens με 3,9 δισ. δολ. κλειδωμένα έσοδα

Η Capital Maritime Finance ετοιμάζεται να «δέσει» στο ΧΑ και να αποτελέσει την πρώτη ναυτιλιακή με αποκλειστική εισαγωγή στο Euronext Athens. Στόχος, η άντληση 250 εκατ. ευρώ για την επέκταση του στόλου στα 36 πλοία έως το 2028.
πίνακας χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, «βουτιά» σχεδόν 4% στις τράπεζες

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος και των ευρωαγορών, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων και οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πτωτικά η αγορά με τις τράπεζες στο επίκεντρο των πιέσεων

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, ενώ αρνητικό είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της ανόδου του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων.