bd-sprite
Πηγή: Shutterstock

Τεστ για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ με διορθώσεις και αγορές στα χαμηλά

Ενδιαφέρουσα εικόνα παρουσιάζει το Χ.Α. ακόμη και στις διορθωτικές συνεδριάσεις, όπου καταγράφονται σημαντικές αλλαγές θέσεων και καινούρια πονταρίσματα στο ταμπλό. Χθες, ο Δείκτης έχασε για λίγο τις 1.400 μονάδες.

Με σημαντικά κέρδη για δείκτες αλλά και μετοχές ολοκληρώνεται σήμερα ο μήνας Φεβρουάριος στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά γενικά να παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόσωπο, ακόμη και στις πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις, εν μέσω εναλλαγής στους πρωταγωνιστές, μετακύλισης θέσεων, ρευστοποιήσεων για «κλείδωμα» ρευστότητας αλλά και εκ νέου… σκουπίσματος στα χαμηλά.

Μολονότι ο Φεβρουάριος βγαίνει με σημαντικά κέρδη που φτάνουν ακόμα και σε διψήφια ποσοστά ανόδου για κάποιες μετοχές του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap, εντούτοις έχει δύο πρόσωπα, καθώς από τις 20 του μήνα και εντεύθεν, το σκηνικό έχει αλλάξει. Στο σύνολο του μήνα, τα 17 από τα 25 «χαρτιά» του Large Cap καταγράφουν άνοδο, όμως από τις 20/2 και μετά, περίπου είκοσι μετοχές του εν λόγω δείκτη διορθώνουν, ενώ ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που κρατούν θετικό πρόσημο αυτό το διάστημα.

Στην αγορά λοιπόν λαμβάνουν χώρα ενδιαφέρουσες… υβριδικές διορθώσεις, που επιτρέπουν στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό να υποχωρεί, κάνοντας καλές αποφορτίσεις και ανατροφοδοτώντας με ρευστότητα τους κωδικούς, χωρίς να διαταράσσονται τα τεχνικά κεκτημένα των κεντρικών δεικτών, και χωρίς να χαλάει η ψυχολογία.

Η χθεσινή ήταν η πέμπτη πτωτική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες, πιστοποιώντας ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική πορεία αφομοίωσης κεκτημένων αλλά και επανεξέτασης δεδομένων, χωρίς όμως οι απώλειες όλες αυτές τις ημέρες να είναι τέτοιες που θα διατάρασσαν το καλό momentum της αγοράς.

Παρά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών για δείκτες και μετοχές, ο Φεβρουάριος βγαίνει – και αυτός – με σημαντικά κέρδη, συνεχίζοντας το καλό σερί του τελευταίου ενάμιση έτους. Αρχής γενομένης από τις αρχές Οκτωβρίου 2022 και σε 16 μήνες από τότε, οι 13 είναι ανοδικοί και μόνο το τρίμηνο Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023 ήταν πτωτικό – διορθωτικό. Παράλληλα, οι 17 στις τελευταίες είκοσι εβδομάδες είναι ανοδικές, στοιχείο που επίσης μαρτυρά το momentum και την κυριαρχία των αγοραστών.

Ο Γενικός Δείκτης κρατάει κέρδη 2,95% τον μήνα που φεύγει σήμερα, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 2,79%, ο Mid Cap είναι στο +3,42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 3,59%. Συνάμα, σε επίπεδο διμήνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 8,86%, ο FTSE 25 καταγράφει άνοδο 9,48%, ο Mid Cap κερδίζει 6,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα κέρδη με +15,35%. Επιδόσεις που κρατούν το Χ.Α. και φέτος μέσα στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων παγκοσμίως, παρά την υστέρησή του τις τελευταίες ημέρες.

Ποια blue chips διορθώνουν

Διορθωτικά τον τρέχοντα μήνα στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κινούνται μετοχές όπως Viohalco, ElvalHalcor, Mytilineos, ΔΕΗ, Cenerrgy Holdings, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και Aegean Airlines, ενώ από τις 20/2 και μετά το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό διορθώνει, όπως και η πλειονότητα των μετοχών Large και Mid Cap.

Παράλληλα, τα συμπτώματα μερικής κόπωσης είναι εύλογα μετά το διαρκές ράλι των τελευταίων 16 μηνών, ενώ την επόμενη εβδομάδα έρχεται το placement του 27% των μετοχών της Πειραιώς που θα απαιτήσει σημαντική ρευστότητα και θα μετρήσει τις τωρινές δυνάμεις και το βάθος της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. χθες έχασε ενδοσυνεδριακά και το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από τις 15 Φεβρουαρίου. Πιο αναλυτικά, ο κεντρικός δείκτης έφτασε έως στο χαμηλό των 1.396,03 μονάδων στις 13:10 μ.μ. όταν υποχωρούσε κατά 1,13%, ενώ έκτοτε άρχισαν να βγαίνουν μικρές αγορές που σταδιακά ενισχύθηκαν, οπότε το φινάλε βρήκε το Γ.Δ. στις 1.407,74 μονάδες με πτώση 0,30%.

Παρόμοια ενδοσυνεδριακή διόρθωση αλλά και σημαντική επιστροφή είχαν και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες, αλλά και η πλειονότητα των μετοχών. Ο FTSE 25 έφτασε να χάνει έως 1,12% όμως έκλεισε με πτώση 0,36%, ο Mid Cap έχανε έως το -2,10% αλλά έκλεισε μόλις στο -0,32%, ενώ ο τραπεζικός υποχωρούσε έως 1,47% και τελικώς έκλεισε στο -0,45%. Μένει να δούμε αν σήμερα θα κρατήσει τις 1.400 μονάδες ο Γ.Δ. και αν θα γίνει κίνηση προς τις 1.410 – 1.415 μονάδες ή θα κατηφορίσουμε πως τη ζώνη των 1.390 μονάδων.

Αγορές στα χαμηλά

Χθες, στα χαμηλά της αγοράς βγήκαν σημαντικές αγορές, ειδικά όταν ο Γ.Δ. έχασε τις 1.400 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά blue chips έφτασαν να υποχωρούν άνω του 2% έως και 2,79%, όμως καμιά μετοχή τελικώς δεν απώλεσε άνω του 1,70% της αξίας της. Η Viohalco έφτασε να χάνει 2,24% όμως έκλεισε στο +2,24%, η ΔΕΗ έχανε 1,44% όμως έκλεισε στο +0,17%, η ElvalHalcor υποχωρούσε έως 1,86% όμως γύρισε στο +0,47%, ο ΟΠΑΠ έχανε 1,78% όμως έκλεισε με πτώση 0,47%, η Helleniq Energy υποχωρούσε 2,79% ενώ έκλεισε με διόρθωση 1,70%, η Alpha Bank έχανε 1,43% ενώ έκλεισε μόλις στο -0,06%, η Εθνική υποχωρούσε κατά 0,95% όμως έκλεισε στο +0,28%, η Τέρνα Ενεργειακή γύρισε αμετάβλητη από πτώση 1,33%, η Aegean Airlines έχανε 1,80% όμως έκλεισε στο +0,16%, η Ελλάκτωρ έχανε 3,13% όμως έκλεισε αμετάβλητη, κ.ο.κ.

Με λίγα λόγια, συνεχίζονται οι… υβριδικές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις στην αγορά και καταγράφονται σημαντικά νέα πονταρίσματα. Αυτό οδήγησε χθες και στην αύξηση των συναλλαγών συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς ο τζίρος ανήλθε στα 99,42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78,8 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, τα 34,33 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και τα 10,29 εκατ. στον Mid Cap.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση πρωταγωνίστρια στις συναλλαγές ήταν η Πειραιώς Financial που διακίνησε 14,6 εκατ. ευρώ, με δεύτερη τη Mytilineos με 10 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Mid Cap, πρωταγωνίστρια ήταν η Intralot που έκανε τζίρο 3,23 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1/3 του συνόλου του μεσαίου χώρου, ενώ χθες είχαμε και την εισαγωγή του πενταετούς ομολόγου της στην αγορά, οπότε σε ειδική τελετή το πρωί το καμπανάκι της έναρξης συνεδρίασης χτύπησε ο κ. Σωκ. Κόκκαλης.

Τι λένε οι αναλυτές

Στην «αθόρυβη» διόρθωση της αγοράς αναφέρονται οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ που τονίζουν πως «η αγορά μπορεί να μην διορθώνει σημαντικά για το Γενικό Δείκτη μιας και κάποιοι δεικτοβαρείς τίτλοι βοηθούν σε αυτό, παρόλα αυτά οι περισσότερες μετοχές έχουν δώσει σημαντικές διορθώσεις, κάτι που φοβόμασταν από την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ημερήσιο γράφημα δεν ανησυχούμε ακόμα και από την στιγμή που είμαστε και κοντά σε ημερήσιο "stop" θα μπορούσαμε πιο εύκολα να πάρουμε αγοραστικές θέσεις οι έχοντες ρευστότητα».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Solidus Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως «παραμένουμε επιφυλακτικοί για την βραχυπρόθεσμη πορεία των Αγορών. Τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων είναι υψηλά και θα χρειαστεί χρόνος και χώρος για να αφομοιωθούν. Η περιοχή του δικού μας Γενικού Δείκτη στις 1.387 μονάδες, θα καθορίσει την αλλαγή αυτής της κατάστασης, σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Για νέο ρεκόρ κερδών πάνε οι εισηγμένες, ισχυρή στήριξη στις μετοχές

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου. Μια ανάσα από το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων βρίσκεται πλέον το Χ.Α. εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος.
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια διορθωτική κίνηση στο χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Πτώση άνω του 2% είχαν οι Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ θετικά ξεχώρισε η Quest Συμμετοχών με άνοδο 5,24%. Πάνω από 2% κέρδισαν οι Ελλάκτωρ και HelleniQ Energy. Placement μετοχών της Foodlink και «κλείδωμα» στο limit up.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι μέχρι 21% στον FTSE-25 μετά τις 16 Απριλίου, καταλύτης η αναβάθμιση

Εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς με 12 ανοδικές συνεδριάσεις, κέρδη 9,34% για τον Γενικό Δείκτη και «ορατότητα» για τις 1.500 μονάδες. Πόσο κερδίζουν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.