ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:32:53 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και δείκτης MSCI θα δώσουν τον τόνο στο Χ.Α.

Οι ανακοινώσεις του οίκου MSCI αλλά και τα αποτελέσματα α' τριμήνου κορυφαίων εταιρειών όπως ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και HelleniQ Energy κυριαρχούν αυτή την εβδομάδα.

Ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και η τρέχουσα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έχει τις αναδιαρθρώσεις δεικτών MSCI αλλά και σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου κορυφαίων εταιρειών, όπως ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και HelleniQ Energy, που θα δώσουν το στίγμα για το πώς κινείται το πρώτο φετινό τρίμηνο των εισηγμένων.

Η τρέχουσα συγκυρία βρίσκει την αγορά στο καλύτερο δυνατό σημείο, με σύσσωμους τους κύριους δείκτες σε πολυετή υψηλά, τις μέσες συναλλαγές πολύ ανεβασμένες καθώς ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, σημαντική επιχειρηματική κινητικότητα σε κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και πληροφορική με πολλά έργα να «κλειδώνουν», ενώ κορυφαία blue chips αλλά και τράπεζες βρίσκονται σε πολυετή υψηλά.

Ο Γ.Δ. είναι σε υψηλά 13 ετών, η κερδοφορία της χρήσης του 2023 στον FTSE-25 ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ πιάνοντας τα προ κρίσης επίπεδα, οι μέσες συναλλαγές του Χ.Α. ξεπερνούν τα 146 εκατ. ευρώ φέτος, φτάνοντας επίσης στα προ κρίσης επίπεδα, με την αγορά να κλείνει σταδιακά τον μαύρο κύκλο της δημοσιονομικής κρίσης και της οικονομικής κατάρρευσης.

Την ίδια ώρα, διεθνώς το κλίμα είναι άκρως υποστηρικτικό, καθώς πολλές ξένες αγορές και μάλιστα εκ των κορυφαίων «πάτησαν» εκ νέου σε ιστορικά υψηλά την Παρασκευή, αναβαθμίζοντας εκ νέου τις προσδοκίες, υπό το focus των πολύ καλών θεμελιωδών, αλλά και της ελπίδας ότι δε θα αργήσει η πρώτη μείωση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, Ευρώπης και Αμερικής.

Η αγορά έχει σημειώσει σημαντικότατα κέρδη από τις 16 Απριλίου, όπου στις 14 συνεδριάσεις που έχουν γίνει κλείνει ανοδικά στις δώδεκα εξ αυτών, έχοντας κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη +9,34% και σε επίπεδο τραπεζικού +11,14%, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει διόρθωση, αν δοθεί η αφορμή, είτε από εγχώριο, είτε από διεθνή καταλύτη. 

Πάντως, η εικόνα έως τώρα της αγοράς είναι πάρα πολύ ώριμη, κάτι που επισημαίνεται και από τους αναλυτές, κάνοντας ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις αλλά και εναλλαγή στους πρωταγωνιστές, ενώ ακόμη και στις έντονα ανοδικές ημέρες, σημαντικός αριθμός μετοχών διορθώνει.

Αυτό που έχει δείξει η αγορά σε πολλές περιπτώσεις είναι πως όταν δεν υπάρχουν εξωγενείς – αρνητικοί – παράγοντες, τότε διατηρεί το ακάθεκτο ανοδικό momentum, συνεχίζοντας να κλείνει την ψαλίδα της (μεγάλης) διαφοράς με τις ξένες αγορές που στην υπερδεκαετή κρίση, έκαναν τεράστιο ράλι, αντιθέτως με το Χ.Α. που συρρικνώθηκε.

Το Χ.Α. συνεχίζει να παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα γόνιμο προφίλ, εν μέσω διαρκών αναβαθμίσεων από εγχώριους και ξένους οίκους, σημαντικές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δρομολογούν κινήσεις στο εξωτερικό όπως Mytilineos, Τιτάν, Cenergy Holdings, ΔΕΗ κ.α., αλλά και κινητικότητα σε εγχώριο επίπεδο για deals και συνεργασίες.

Την περασμένη εβδομάδα των τριών συνεδριάσεων, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 2,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,31%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, οι αποδόσεις διαμορφώνονται στο +14,76% και +21,59% αντίστοιχα.

Σε ιστορικά υψηλά οι διεθνείς αγορές

Διεθνώς το bull market όχι μόνο είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά ανατροφοδοτείται με καινούρια δυναμική και τεράστια ανακυκλούμενη ρευστότητα διαρκώς. Ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή για 8η διαδοχική συνεδρίαση ανοδικά, φτάνοντας στις 39.512,84 μονάδες με άνοδο 0,32%, ο S&P 500 κέρδισε 0,14% στις 5.221,30 μονάδες και μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε εξισορροπητικά στις 16.340,87 μονάδες στο οριακό -0,03%. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow, S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 2,16%, 1,85% και 1,14% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι μεγαλύτερες και πιο καθοριστικές αγορές, όπως Stoxx 600, FTSE 100, DAX και CAC 40 είναι σε ιστορικά υψηλά, με φόντο την αναζωπύρωση των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε την Παρασκευή στις 8.433,76 μονάδες με άνοδο 0,63%, ο DAX της Φρανκφούρτης ανήλθε στις 18.772,85 μονάδες (+0,46%) και ο CAC 40 στο Παρίσι στις 8.219,14 μονάδες (+0,38%). Ο ιταλικός FTSE MIB ανήλθε στις 34.657,35 μονάδες με άνοδο 0,93%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στις 11.105,50 μονάδες με άνοδο 0,50%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 στις 520,76 μονάδες με άνοδο 0,77%.

Ζαχαράκης: Δεν υπάρχουν υπερβολές και αυτό είναι καλό

Στο γεγονός ότι η αγορά κινείται χωρίς υπερβολές και αυτό είναι πολύ θετικό, ενώ οι αποδόσεις εναλλάσσονται ανά περιόδους αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης. Τονίζει πως «ο Τιτάνας έκανε την διαφορά την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας την πιθανή εισαγωγή της θυγατρικής στην Αμερική. Αξίζει να θυμηθούμε το πακέτο λόγω εξόδου από τον MSCI το 2020 κάπου στα 11,80 ευρώ ή ακόμα και το μεγάλο πακέτο του 2023 κάπου στα 14 ευρώ για να καταλάβουμε την σημασία των πακέτων σε βάθος χρόνου στις μετοχές. Η αγορά ακόμα περιμένει το deal της Τέρνα Ενεργειακή με την ίδια αλλά και τη μητρική ΓΕΚ Τέρνα να συντηρούν το momentum».

Επίσης αναφέρεται στον κλάδο της πληροφορικής που «συνεχίζει να συντηρεί τον ενδιαφέρον των επενδυτών ειδικά μετά το deal και της Epsilon Net, με τις δύο… καινούριες, Performance και Realcons να υπεραποδίδουν, καθώς η αγορά ποντάρει και στην μεταπήδησή τους στην Κύρια Αγορά. Σημαντική η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ για επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ γεγονός που μπορεί να τον σπρώξει προς τα 3 ευρώ, ψάχνοντας παρόλα αυτά το αύριο της εταιρείας, ενώ μεγάλη είναι η υποαπόδοση της Alpha Bank που τρέχει μόλις με 7% φέτος. 

Η αγορά πριν καν κλείσει το πρώτο εξάμηνο πλησιάζει τις 1.500 μονάδες, θυμίζοντας ότι έχει στόχο έτους τις 1.600 μονάδες. Ακόμα δεν βλέπουμε υπερβολές, κάτι που είναι καλό για την αγορά ενώ καθημερινά προσελκύονται και νέα κεφάλαια με τα παλαιά δύσκολα να αποχωρούν από τον τρένο».

Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως, «όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από τις 1.480 μονάδες (σ.σ. την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.484,06), η τάση είναι επιθετική με τις 1.500 μονάδες να είναι κοντινή αντίσταση και τις 1.539 μονάδες επόμενος στόχος. Αντιθέτως, οι 1.460 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 1.438 μονάδες, ενώ σημαντικό νέο τεχνικό δεδομένο είναι τα νέα στοπ σε εβδομάδα και μήνα που ανέβηκαν στις 1.357 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.