ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Εντυπωσιακή και κυρίως πειστική ήταν η χθεσινή επιστροφή της χρηματιστηριακής αγοράς ύστερα από τις δύο ημέρες ήπιας διόρθωσης, καθώς με αιχμή την ενεργοποίηση εκ νέου των τραπεζικών μετοχών, τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 25 αλλά και ο τραπεζικός έκλεισαν σε νέα πολυετή υψηλά, με τον κεντρικό δείκτη πλέον να έχει φτάσει στο κατώφλι των 1.500 μονάδων και να είναι έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα μιας νέας υπέρβασης.

Ο τραπεζικός κλάδος μετά από ένα διήμερο ήπιας διολίσθησης, όπου τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 0,46% και την Τρίτη κατά 0,23%, χθες επανήλθε δυναμικά και με οδηγό την Εθνική που κυριάρχησε με άνοδο 4,17% και νέα πολυετή υψηλά, έκλεισε με άνοδο 2,12%, ξεπερνώντας και τις 1.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 25 Νοεμβρίου 2015.

Οι επενδυτές, με αφορμή και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, κάνουν ξανά focus στον κλάδο που συνεχίζει να παρουσιάζει ενδιαφέρον, εν μέσω μπαράζ θετικών εκθέσεων και αναβαθμίσεων που «παρέλασαν» από την αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για τον κλάδο που δύναται από μόνος του να αλλάξει – ξανά – επίπεδο την ελληνική αγορά και να την οδηγήσει πάνω και από τις 1.500 μονάδες, δεδομένου ότι πλέον ο Γ.Δ. έφτασε στο κατώφλι αυτής της ψυχολογικής περιοχής, κλείνοντας χθες στις 1.493,65 μονάδες με άνοδο 1,49%.

Μένει να δούμε αν θα γίνει άμεσα προσπάθεια υπέρβασης, ή αν θα υπάρξει κάποια διαδικασία συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, τεχνικά η αγορά είναι «καθαρή» και ελάχιστη είναι η συσχέτιση με το παρελθόν και τις αντίστοιχες τιμές, καθώς το ευρύτερο «μωσαϊκό» του Χ.Α. σε σχέση με τα προ 13 ετών επίπεδα, είναι πλήρως αλλαγμένο.

Τότε οι τραπεζικές μετοχές δεν είχαν ακόμη εξαϋλωθεί, δεν είχαν γίνει τα πολλαπλά reverse split στον τραπεζικό δείκτη αλλά και σε επιμέρους μετοχές του κλάδου για να μη μηδενίσουν, οπότε ακριβείς συγκρίσεις και τεχνικές αλληλουχίες δύσκολα μπορούν να «δέσουν».

Παράλληλα, η αγορά σήμερα αναμένει τις επιδόσεις πρώτου τριμήνου των Alpha Bank και Eurobank για να βάλει τα συμπεράσματά της για το πως εξελίσσεται η τρέχουσα χρήση ύστερα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2023, που ήρθαν να στηρίξουν τις αποτιμήσεις. Μεγέθη πρώτου τριμήνου θα δημοσιεύσει και ο όμιλος HelleniQ Energy σήμερα, γεγονός που επίσης αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά, ώστε να φανεί πώς κινείται ο τομέας των διυλιστηρίων, που είναι καθοριστικός για την τελική γραμμή αποτελεσμάτων του Χ.Α.

Διεθνές ράλι

Το διεθνές κλίμα είναι κάτι παραπάνω από υποστηρικτικό, καθώς σχεδόν σύσσωμες οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, εντυπωσιάζοντας με τη δυναμική τους. Χθες, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν δείκτες όπως FTSE 100 του Λονδίνου, DAX της Φρανκφούρτης, CAC 40 του Παρισιού, Stoxx 600, S&P 500 και Nasdaq!

Η πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Fed, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει άνοδο 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 3,5% τον Μάρτιο. Ο μόνιμος… φόβος των τελευταίων ετών για το Χ.Α. είναι μήπως αλλάξει σημαντικά το momentum των διεθνών αγορών και γυρίσουν σε μακροχρόνια πτωτική πορεία, ύστερα από ένα bull market που ξεκίνησε από το μακρινό 2009.

Όμως, αυτός ο φόβος δεν επιβεβαιώνεται παρά τους κατά καιρούς έντονους κλυδωνισμούς, οπότε το Χ.Α. έχει την ευκαιρία για να διατηρήσει την εξαιρετική του πορεία και φέτος, συνεχίζοντας την προσπάθεια να κλείσει την «ψαλίδα» των αποτιμήσεων με τις ξένες αγορές. Σε αυτή τη διαδικασία, στην πρώτη γραμμή των συγκρίσεων είναι οι τραπεζικές μετοχές, με τις ελληνικές να παραμένουν ακόμη με discount έναντι των ευρωπαϊκών, όπως αξιολογούν και επισημαίνουν σε πληθώρα εκθέσεών τους, κορυφαίοι οίκοι επενδύσεων αλλά και οίκοι αξιολόγησης.

Προ ενός περίπου μήνα, στις 19 Απριλίου ο οίκος Standard and Poor’s αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας αρχίζοντας πλέον να μετρά αντίστροφα και για την περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας σε ένα χρόνο, ενώ στις 31 Μαΐου έρχεται η σειρά του οίκου Fitch για αξιολόγηση του αξιόχρεου της χώρας μας.

Κάθε βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, ανεβάζει επιπλέον πολλά σκαλιά τις προσδοκίες για τις τράπεζες που βγαίνουν ωφελημένες από το βελτιωμένο δημοσιονομικό περιβάλλον, αποτελώντας τον κλάδο – βαρόμετρο, που πρώτος ωφελείται από τέτοιου είδους εξελίξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.
ΑΓΟΡΕΣ

Έως 300% οι «χρυσές» αποδόσεις στο ΧΑ: Πώς φτάσαμε στο μεγάλο φετινό ράλι

Πέντε μετοχές με κέρδη άνω του 100% σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση: ποιες ήταν οι αποδόσεις της χρονιάς (πίνακας). Μόνο ο Nasdaq «νίκησε» φέτος τον Γενικό Δείκτη. Καταλύτες οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές με διψήφια απόδοση Νοεμβρίου και οι καλοί οιωνοί για Δεκέμβριο

Κέρδη 4,35% είχε ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 4,78% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 8,08%. Με διψήφιο ποσοστό κερδών έβγαλαν το μήνα οι Quest Συμμετοχών Πειραιώς, ElvalHalcor, Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Οι… στοιχειωμένες 900 μονάδες για το ΧΑ και οι κινήσεις των ξένων funds

Για τρίτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο το ΧΑ αποτυγχάνει να ελέγξει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων. Πώς σχολιάζουν αυτή τη δυστοκία οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης, Μ. Χατζηδάκης και Ν. Καυκάς. Κινητικότητα και πακέτα από ξένους.