bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Τράπεζες και DBRS βρίσκονται στο επίκεντρο

Αξιολόγηση από το DBRS αλλά και ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τα δύο βασικά θέματα σήμερα για την οικονομία. Σταθερή η προσοχή στις τράπεζες, μετά το placement και τις ανακοινώσεις μεγεθών 2023.

Εν αναμονή της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS αλλά και των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο από την ΕΛΣΤΑΤ θα βρεθούν σήμερα οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο προσκήνιο. 

Η χθεσινή διόρθωση για τις τράπεζες κατέφθασε μετά την ολοκλήρωση ενός απόλυτα επιτυχημένου placement της Τράπεζας Πειραιώς, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών σε έναν κλάδο που έχει δώσει εντυπωσιακές αποδόσεις το προηγούμενο διάστημα. Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθεί σήμερα η μετοχή της Eurobank, μετά την ανακοίνωση ισχυρών μεγεθών για το 2023 και την καταβολή μερίσματος 25% από τα κέρδη του περασμένου έτους, σε μία ακόμη απόδειξη επιστροφής στην κανονικότητα τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για τον κλάδο στο σύνολό του. 

Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι έγινε η πρώτη συζήτηση για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προχώρησαν σε νέα υποβάθμιση της εκτίμησής τους για τον πληθωρισμό αλλά και για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2024, σε μία κίνηση που δείχνει ότι η τράπεζα είναι αντιμέτωπη με ένα δύσκολο παζλ. Από τη μία πλευρά να στηρίξει την οικονομία, μέσω μίας μείωσης επιτοκίων, αλλά από την άλλη να μην το πράξει με βιασύνη και με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις. 

Από την άλλη πλευρά η DBRS είναι ο πρώτος οίκος που αναβάθμισε την Ελλάδα στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή του τόνισε ότι θετικός ρυθμός ανάπτυξης, διατήρηση της μεταρρυθμιστικής πορείας και μείωση του χρέους είναι τα πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS σε έκθεσή του. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα, τα οποία είναι «κληρονομιά» της κρίσης χρέους που ταλάνισε τη χώρα την προηγούμενη 10ετία. Αυτά είναι ο υψηλός δείκτης δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Ήπιες είναι οι μεταβολές για τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να υποχωρεί μόλις 0,02%, ενώ στο -0,01% κινείται η FTSE 100 και ο CAC 40 ενισχύεται 0,06%. 

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται σε ποσοστό μόλις 0,02%. Ο δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς έκλεισε χθες σε νέο ρεκόρ, καθώς εμφάνισε κέρδη 1,03% στις 5.157,36 μονάδες, ενώ ακόμη καλύτερη πορεία ακολούθησε ο Nasdaq με άνοδο 1,51% στις 16.273,38 μονάδες. Στο +0,34% και τις 38.791,35 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα υποχώρησης στο ΧΑ αλλά ο Δείκτης κράτησε τις 1.470 μονάδες

Ήπιες ρευστοποιήσεις με μέτριο τζίρο στη σημερινή συνεδρίαση, αύριο η κρίσιμη ημέρα για τις αγορές με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Cenergy και Coca Cola HBC ξεχώρισαν θετικά, σημαντική πτώση για την Τιτάν.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή αποτελεσμάτων α' τριμήνου και MSCI

Συγκρατημένοι οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, περιμένοντας την ανακοίνωση για την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού τον Απρίλιο, στοιχείο καθοριστικό για τη νομισματική πολιτική της Fed.
ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών μετά τα συνεχή ρεκόρ για τον Γεν. Δείκτη

Ξεχωρίζει ανοδικά με ράλι που ξεπερνά το 4% η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ πτωτική κίνηση ακολουθούν οι τραπεζικές μετοχές. «Μαζεμένος» ο τζίρος και προσεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές.