ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή αποτελεσμάτων α' τριμήνου και MSCI

Συγκρατημένοι οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, περιμένοντας την ανακοίνωση για την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού τον Απρίλιο, στοιχείο καθοριστικό για τη νομισματική πολιτική της Fed.

Στις ανακοινώσεις μεγεθών α' τριμήνου, σήμερα από τον ΟΤΕ και την Πέμπτη 16/5 από Alpha Bank, Eurobank και HelleniQ Energy βρίσκονται οι επενδυτές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών στη χθεσινή συνεδρίαση να προχωρά σε μία προσεκτική διόρθωση, η οποία θεωρείται εύλογη, μετά τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη σε νέο υψηλό 13 ετών, ο οποίος, παράλληλα, παραμένει σε επαφή με το επίπεδο των 1.500 μονάδων. 

Την ίδια ώρα και στις διεθνείς αγορές διατηρείται η στάση αναμονής, λόγω της ανακοίνωσης των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ένα από τα κομβικά σημεία σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια, με τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης να παραπέμπουν σε ήπια ανοδικό ξεκίνημα και τον DAX να ενισχύεται μόλις 0,03%. 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά, πάντως, των τελευταίων συνεδριάσεων στο ΧΑ είναι η μείωση της αξίας των συναλλαγών, σε μία ένδειξη ότι αρκετά -κυρίως ξένα- χαρτοφυλάκια παραμένουν, μεν, ενεργά αλλά φροντίζουν να κινηθούν πολύ προσεκτικά, με «παροδική» κατοχύρωση κερδών σε μετοχές που έχουν τρέξει με ισχυρό ρυθμό από την αρχή του έτους. 

Η διστακτικότητα των επενδυτών ήταν φανερή και στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, όπου οι τρεις βασικοί δείκτες εμφάνισαν ήπιες μεταβολές. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones υποχώρησε 0,21% και έκλεισε στις 39.431,51 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε σταθεροποιητικά με πτώση μόλις 0,02% στις 5.221,42 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq είχε άνοδο 0,29% στις 16.388,24 μονάδες. Ήπιες μεταβολές δείχνουν και τα futures της Wall Street, αυτήν την ώρα, με τον S&P 500 να ενισχύεται μόλις 0,01%. 

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη MSCI, όπου σήμερα λαμβάνει χώρα η αναδιάρθρωσή του, δεν αναμένονται - εκτός, φυσικά, κάποιου συγκλονιστικού, απροόπτου- κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές στη σύνθεσή του. Σημειώνεται ότι οι μετοχές που  απαρτίζουν τον MSCI Greece Standard Index είναι οι: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil. Αν υπάρξουν αλλαγές θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ