ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Η διόρθωση με... μέτρο στο Χ.Α. και η αφύπνιση της Εναλλακτικής Αγοράς

Τα αποτελέσματα ΟΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και HelleniQ Energy αναμένουν με ενδιαφέρον οι επενδυτές, ενώ στην Εναλλακτική Αγορά λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις και μετοχικές ανακατατάξεις.

Τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2024 τεσσάρων εκ των κορυφαίων εταιρειών της χώρας, δύο της πραγματικής οικονομίας, ΟΤΕ και HelleniQ Energy και δύο τραπεζών, Eurobank και Alpha Bank περιμένει να δει η χρηματιστηριακή αγορά, ώστε να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για το πώς εξελίσσεται η τρέχουσα χρήση, η οποία διαδέχεται τις επιδόσεις – ρεκόρ του 2023, όπου η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ, γυρνώντας στα προ κρίσης επίπεδα.

Μετά από το παρατεταμένο ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, η αγορά έχει ανάγκη από ανάσες αλλά και ανατροφοδότηση των κωδικών με κερδισμένη ρευστότητα, ενώ όπως έχει δείξει η εμπειρία όλων των προηγούμενων μηνών, όσο πιο μεγάλη και πιο εμφατική είναι η εκάστοτε διόρθωση, τόσο πιο δυναμική είναι η αντίδραση και η επαναφορά στη συνέχεια, καθώς η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.

Την ίδια ώρα, στην αγορά συνεχίζεται η επιχειρηματική αφύπνιση και η κινητικότητα που έχει ως αποτέλεσμα διάφορες επενδυτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός χρηματιστηρίου. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το μεγάλο placement στην Jumbo, ενώ χθες άλλαξε χέρια το 5% της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά Foodlink, η οποία οδηγήθηκε στο limit up.

Οι εξελίξεις αυτές, αν προστεθούν στις κινήσεις που έχουν γίνει στο χώρο της πληροφορικής, όπου ήδη εξαγοράστηκαν δύο εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών Entersoft και Epsilon Net οι οποίες έως προ τεσσάρων ετών ανήκαν στην Εναλλακτική Αγορά, δείχνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ελληνικά assets, εισηγμένα στο χρηματιστήριο.

Θυμίζουμε ότι στο χώρο της πληροφορικής έχουν γίνει μεγάλες κινήσεις φέτος στην Quality & Reliability με εφοπλιστικά κεφάλαια να μπαίνουν στην εταιρεία, ενώ κινητικότητα υπάρχει τόσο στην Profile Software που τις τελευταίες ημέρες κλείνει σε διαρκή ιστορικά υψηλά, όσο και σε άλλες, όπως Performance και Real Consulting όπου αμφότερες ετοιμάζονται να μεταταχθούν στην Κύρια Αγορά από την ΕΝ.Α. όπου ανήκουν.

Επίσης διεργασίες φαίνεται πως λαμβάνουν χώρα και σε άλλες, όπως η Ίλυδα που καταγράφει ράλι +26,74% από τις 16 Απριλίου αλλά και στη DotSoft που εισήλθε στην Εναλλακτική Αγορά το καλοκαίρι του 2023 και φαίνεται πως επίσης θα αναζητήσει δυνατότητα να μεταπηδήσει στην Κύρια.

Συνάμα, θυμίζουμε το πρόσφατο «χτύπημα» που έκανε το fund του Νίκου Καραμούζη αποκτώντας το 35% στην εταιρεία Doppler που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανελκυστήρων με εξαιρετική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία επίσης είναι εισηγμένη στην ΕΝ.Α. 

Αυτές οι εξελίξεις μαρτυρούν μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα ακόμη και στις χαμηλότερες αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο εδώ και καιρό αναμένει να «κλειδώσει» το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή.

Εντός πλαισίου η διόρθωση 

Κατά τα λοιπά, χθες το Χ.Α. διόρθωσε μετά από ένα σημαντικό ανοδικό σερί, που είχε φέρει δείκτες και μετοχές σε υψηλά αρκετών ετών. Η διόρθωση ήρθε με πολύ μειωμένο τζίρο ο οποίος διαμορφώθηκε στα 120,1 εκατ. ευρώ, όμως πάνω από 30 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, που σημαίνει ότι οι «καθαρές» συναλλαγές από το ταμπλό ήταν λιγότερες από 90 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος λόγος της υποχώρησης των συναλλαγών στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις είναι ότι οι ξένοι κατέβασαν τέμπο στις τράπεζες, πιθανότατα αναμένοντας και τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου την Πέμπτη από τις Eurobank και Alpha Bank. Οι συναλλαγές στον κλάδο στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ήταν πανομοιότυπες σε αξία, καθώς την Παρασκευή διακίνησαν 41,7 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έκαναν 42,7 εκατ. ευρώ.

Η αγορά προερχόταν από σημαντικό ράλι το τελευταίο διάστημα, καθώς στις προηγούμενες 14 συνεδριάσεις (πριν από τη χθεσινή) από τα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων της 16ης Απριλίου ο Γ.Δ. έκλεινε ανοδικά στις δώδεκα εξ αυτών, έχοντας κέρδη +9,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε άνοδο 11,14%. Συνάμα, τα κέρδη από την αρχή του χρόνου – πριν από τη χθεσινή διόρθωση – διαμορφώνονταν στο +14,76% για τον Γενικό Δείκτη και +21,59% για τον τραπεζικό.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έχει περαιτέρω περιθώρια διόρθωσης, όμως μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν πλέον οι… όψιμοι «παίκτες», όσοι εισήλθαν στο σύστημα πρόσφατα και έχουν αγωνία μήπως χάσουν – για ακόμη μια φορά – τη νέα άνοδο. Οι διεθνείς αγορές χθες κινήθηκαν εξισορροπητικά με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Wall Street, περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα οδηγήσουν και σε νέα συμπεράσματα για τις κινήσεις της Fed.

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 με το οριακό +0,02% που έκανε χθες, έκλεισε στις 520,86 μονάδες που είναι νέο ιστορικό υψηλό. Από εκεί και πέρα, με κέρδη 0,46% και 0,42% έκλεισαν τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας Ιταλίας και Ισπανίας αντίστοιχα, ενώ ήπια πτώσης από 0,12% έως 0,22% είχαν οι DAX, CAC 40 και FTSE 100, μετά τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά.

Στη Wall Street καταγράφηκε επίσης στάση αναμονής, με το βιομηχανικό Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,21% στις 39.431,51 μονάδες, τον S&P 500 στο οριακό -0,02% και στις 5.221,42 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,29% με κλείσιμο στις 16.388,24 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κέρδη και μερίσματα εστιάζει τώρα το ΧΑ, ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στα υψηλά της δείχνει η αγορά, η οποία πέρασε επιτυχημένα το κρίσιμο τεστ ρευστότητας με το placement της Πειραιώς. Ανοδικά κινούνται μέχρι στιγμής οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, προβλέψεις για μερίσματα άνω των 3,5 δισ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν τον Απρίλιο και το τετράμηνο: Αποδόσεις έως 42%

Διττή ήταν η εικόνα του Απριλίου στο Χ.Α., καθώς έως τα μέσα του μήνα έφτασε να υποχωρεί έως και 4,57%, όμως η αναβάθμιση από τον οίκο S&P έλυσε τις αναστολές των αγοραστών που έφεραν το Γ.Δ. σε νέα υψηλά 13 ετών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα δυναμική στο χρηματιστήριο με ολική επαναφορά των τραπεζών και deals

Ο χορός δισεκατομμυρίων ξένων κεφαλαίων στο placement της Πειραιώς επαναφέρει τις τράπεζες στο «τιμόνι» της αγοράς, ενώ το «χτύπημα» Π. Γερμανού με την εξαγορά της Entersoft ενισχύει τις προσδοκίες για deals.
ΑΓΟΡΕΣ

Οδηγούν την κούρσα στο ΧΑ οι τράπεζες εν μέσω καταιγίδας... αναβαθμίσεων

Άνοδο της τάξεως του 50% για τις τραπεζικές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές για το 2024. Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης των υψηλών του καλοκαιριού και της προσέγγισης της περιοχής των 1.350 μονάδων βρίσκεται η αγορά.