ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.

Ενθουσιασμός επικρατεί στον ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών PayZy, ενθουσιασμός που αποτυπώθηκε στην λίαν αισιόδοξη προφητεία του επικεφαλής του ΟΤΕ, Μ. Τσαμάζ, ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα τα έσοδα του ΟΤΕ από τη νέα υπηρεσία θα είναι ανάλογα των εσόδων του από τις τηλεπικοινωνίες! Με λίγα λόγια, ο ΟΤΕ ποντάρει πολλά στη νέα υπηρεσία και αλίμονο αν σε μια τόσο σημαντική για το μέλλον του οργανισμού επιχειρηματική κίνηση ο επικεφαλής δεν μετέδιδε τον ενθουσιασμό του.

-- Δεν συμμερίζονται βέβαια όλοι αυτόν τον ενθουσιασμό. Στελέχη που παρακολουθούν στενά τον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών επισημαίνουν ότι η νέα υπηρεσία του ΟΤΕ δεν είναι και τόσο νέα, ούτε προσφέρει κάτι νέο, που δεν υπάρχει στην αγορά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια άυλη χρεωστική κάρτα Visa, που δίνει τη δυνατότητα αγορών μέσω κινητού τηλεφώνου, ακριβώς δηλαδή ότι γίνεται με τα ψηφιακά «πορτοφόλια» Apple Pay, Google Pay και Garmin. Επιπλέον, πρόκειται για μια «κλειστή» υπηρεσία: θα πρέπει κάποιος να μπει στη διαδικασία να κατεβάσει την εφαρμογή, ενώ οι μεταφορές κεφαλαίων μπορεί να γίνουν μόνο μεταξύ συνδρομητών της υπηρεσίας, τη στιγμή που με την υπηρεσία πληρωμών των τραπεζών, IRIS μπορεί ακόμα και με τη χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου να γίνει μεταφορά, αρκεί ο δικαιούχος να διατηρεί λογαριασμό σε τράπεζα που συμμετέχει στο IRIS. Και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος συναλλαγών. Ακόμα και στο θέμα της ασφάλειας, οι τράπεζες προσφέρουν antifraud συστήματα, που αναλύουν κάθε στιγμή τη συμπεριφορά των πελατών τους και, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυνήθιστη συμπεριφορά, μπορεί ακόμα και να μπλοκάρουν μια συναλλαγή.

-- Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εξάγονται από την τελευταία έκθεση της JP Morgan για τις τράπεζες Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, αφορά την αποτίμηση της μετοχής, σε σχέση με τον προβλεπόμενο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας της προσεχούς τριετίας. Από τη σχέση, λοιπόν, της τιμής της μετοχής με τα προβλεπόμενα κέρδη, φαίνεται ότι η μετοχή της Πειραιώς είναι η φθηνότερη στην εξεταζόμενη γεωγραφική περιοχή, καθώς το P/E είναι χαμηλό μονοψήφιο, ενώ η προβλεπόμενη μέση ετήσια αύξηση της κερδοφορίας ξεπερνά το 30%, που είναι το δεύτερο καλύτερο ποσοστό μεταξύ των τραπεζών που καλύπτει ο οίκος. Επιπλέον, η μετοχή της Πειραιώς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό δυνητικής ανόδου, σε σχέση με την τιμή στόχο της JP Morgan, περίπου 100%. Παράλληλα, η JP Morgan σημειώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο η Πειραιώς ξεχωρίζει, έχοντας τις μεγαλύτερες θετικές αναθεωρήσεις προβλέψεων των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή. Συμπέρασμα; Η αγορά μάλλον αδικεί τη μετοχή της Πειραιώς, καθώς η αποτίμησή της δεν ενσωματώνει τις προβλέψεις για τη μεγάλη βελτίωση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια. Δεν ισχύει το ίδιο για την JP Morgan, πάντως, αφού έχει αναβαθμίσει ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου την επενδυτική σύσταση για τη μετοχή σε overweight.

-- Η Πειραιώς ξεχωρίζει, όμως, σε ένα ακόμη πεδίο, αυτό της ψηφιακής τραπεζικής, καθώς η εφαρμογή της για web banking παίρνει από τις καλύτερες θέσεις μεταξύ των τραπεζών της περιοχής και λαμβάνει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό σχολίων από τις αντίστοιχες εφαρμογές των άλλων ελληνικών τραπεζών. Αυτό έχει τη σημασία του σε μια εποχή μεγάλης αύξησης της χρήσης ψηφιακών υπηρεσιών: όπως υπενθυμίζει ο οίκος, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες έχει αυξηθεί από 19% σε 42%.

-- Με παρουσία σύσσωμης της διοίκησης της Eurobank θα πραγματοποιηθούν αύριο, στη Θεσσαλονίκη, τα εγκαίνια του καταστήματος στην οδό Τσιμισκή, κατάστημα που μετασχηματίστηκε στα πρότυπα του μοντέλου Phygital που έχει αναπτύξει η τράπεζα, μοντέλο που συνδυάζει ψηφιακά εργαλεία αλλά και φυσική παρουσία. Με τα αυριανά εγκαίνια ολοκληρώνεται η τριήμερη περιοδεία της διοίκησης της τράπεζας σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

-- Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας θα πρέπει να ζητήσουν οι επαγγελματίες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Διότι 30 εκατ. ευρώ αξία συναλλαγών είχαμε να δούμε από τον Αύγουστο και τέτοιες συναλλακτικές επιδόσεις δεν θυμίζουν χρηματιστήριο ευρωπαϊκής χώρας. Επιπλέον, η κατακρήμνιση των συναλλαγών των τραπεζών δείχνει ότι οι ξένοι έχουν πάψει να ασχολούνται με τις ελληνικές μετοχές. Χθες, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που είχε την καλύτερη συναλλακτική επίδοση μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, βρέθηκε στην τέταρτη θέση των μετοχών με την υψηλότερη αξία συναλλαγών πίσω από ΟΤΕ, Mytilineos και ΟΠΑΠ. Ακολούθησε η Eurobank στην 8η θέση και μετά Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank στη 10η θέση.

-- Οι τιμές πάντως, δεδομένης της βουτιάς έξω, κρατάνε μια χαρά. Είναι σαφές ότι υπάρχει διάθεση, πολλά καλά εγχώρια οικονομικά και επιχειρηματικά νέα, το εγχώριο retail έχει ισχυρή ρευστότητα και να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αγορές, ωστόσο η αγορά δεν ξεκολλάει, καθώς η απουσία ξένων επενδυτών (και οι λίγες εντολές που εμφανίζονται από ξένους αφορούν πωλήσεις) και οι πιέσεις στις ξένες αγορές δεν αφήνουν περιθώρια για διαφοροποιήσεις. Δύσκολα θα δούμε αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών τουλάχιστον έως ότου αποκατασταθεί η ορατότητα στις διεθνείς αγορές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.
Stassis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πού κολλάνε τα μερίσματα, το deal της ΔΕΗ και η αναμονή για... αγανακτισμένους

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ δεν έχουν ανάψει «πράσινο» για μερίσματα από τις τράπεζες, πώς η ΔΕΗ κλείνει το deal στη Ρουμανία παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η επιστολή Χρ. Μεγάλου, οι κινητοποιήσεις που θυμίζουν εποχές μνημονίων και η κατάρρευση της Tupperware.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φορτσάρισμα της Τρ. Πειραιώς, οι αντίθετοι δρόμοι για payzy και tora και οι ελίτ

Οι ισχυρές επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η απάντηση Αλ. Πατέλη στις ελίτ, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών, η ΕΥΔΑΠ και το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλά ελληνικά.
Βασίλειος Ψάλτης, CEO, Alpha Bak
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

To.... ψηστήρι Ψάλτη, η μεγάλη φυγή από το ΧΑ και το λάθος του ΥΠΕΝ

Η πρωτοβουλία από τη διοίκηση της Alpha Bank για επαναπατρισμό Ελλήνων επαγγελματιών, οι κωδικοί στο ΧΑ που μειώθηκαν στο μισό μέσα σε οκτώ μήνες, το σφάλμα με τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας που διορθώνεται και οι νέες περιπέτειες της Frigoglass.