ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο σκληρός Οκτώβριος, το game changer για την ΕΤΕ και το γεωπολιτικό ρίσκο

Η δοκιμασία του Γενικού Δείκτη σε κρίσιμο τεχνικό όριο, το νέο στοιχείο για τη μετοχή της ΕΤΕ, το μάζεμα της Alpha, οι μεγάλες ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ, η διολίσθηση της Τρ. Ελλάδος και το σπάνιο πτωτικό σερί της Quest.

Πολύ άσχημο το ξεκίνημα ενός παραδοσιακά κακού μήνα, του Οκτωβρίου, με τους πωλητές να υπερτερούν σε όλες τις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 6% χαμηλότερα, στις 1.136,93 μονάδες.

Στη νέα εβδομάδα που αρχίζει, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο εξωτερικό, καθώς η νέα πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή ανεβάζει κατακόρυφα το γεωπολιτικό ρίσκο και μένει να φανεί πόσο ψύχραιμα θα αντιδράσουν οι αγορές. Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου και μια στροφή κεφαλαίων προς ασφαλείς τοποθετήσεις θεωρούνται από τους περισσότερους μια φυσιολογική αντίδραση, χωρίς πάντως να αναμένεται ότι θα κλονιστεί πολύ σοβαρά το διεθνές οικονομικό σύστημα.

Στα καθ' ημάς, ο Γενικός Δείκτης έχει πλησιάσει σε ένα πολύ κρίσιμο τεχνικό σημείο, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών και, όπως λένε οι τεχνικοί αναλυτές, αν το ξεπεράσει καθοδικά θα τεθεί υπό αναθεώρηση η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 28 Μαρτίου 2023 - 6 Οκτωβρίου 2023

Στις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, οι απώλειες που καταγράφουν πολλά blue chips αλλά και μετοχές του μεσαίου χώρου, είναι μεγάλες. H Cenergy Holdings υποχωρεί σε ποσοστό 13,55%, η Ελλάκτωρ χάνει 11,22%, ElvalHalcor -10,49%, Viohalco -9,81%, Motor Oil -9,77%, Helleniq Energy -9,31%, Τέρνα Ενεργειακή -7,71%, ΔΕΗ -7,32%, Coca Cola HBC -6,96%, ΓΕΚ Τέρνα -6,84%. Στον μεσαίο χώρο, η Profile υποχωρεί κατά 8,92%, η Παπουτσάνης -7,14%, Epsilon Net -7,05%, EXAE -6,05% και Entersoft -5,96%. Στον αντίποδα, ανθεκτικότητα έδειξαν οι Ideal (+0,55%) και Κρι Κρι (-1,44%)

-- Εθνική Τράπεζα: Έχει χάσει πάνω από 20% από τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου καθώς η επικείμενη διάθεση του πακέτου του ΤΧΣ λειτούργησε ως βαρίδι. Ωστόσο, αν δοθεί προτεραιότητα στους υφισταμένους μετόχους για την απόκτηση των μετοχών του ΤΧΣ, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε σχετικό ρεπορτάζ του Business Daily, αυτό μπορεί να αποτελέσει game changer για τη μετοχή. Ούτως ή άλλως πάντως η τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής, στα 4,63 δισ. ευρώ, είναι κάτι παραπάνω από ελκυστική δεδομένης της κερδοφορίας της την εφετινή χρονιά αλλά και των προοπτικών της για το 2024.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 28 Μαρτίου 2023 - 6 Οκτωβρίου 2023

-- Alpha Bank: Έβγαζε μάτι το μάζεμα της μετοχής στη ζώνη του 1,2 ευρώ. Στα 2,87 δισ. η τρέχουσα αποτίμηση της τράπεζας κάτι παραπάνω από ελκυστική δεδομένων των προοπτικών της. Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι η διάθεση του 9% της Alpha από το ΤΧΣ θα γίνει πολύ πιο ομαλά –ουσιαστικά θα πατήσει στη διαδικασία της ΕΤΕ- και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι δεδομένο.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 28 Μαρτίου 2023 - 6 Οκτωβρίου 2023

-- ΔΕΗ: Οι σημαντικές απώλειες της περασμένης Παρασκευής (-3,14%) απομάκρυναν τη μετοχή από το επίπεδο των 9 ευρώ δημιουργώντας ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους και όσους αντέχουν στις δύσκολες συνθήκες. Διότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή πιθανότατα θα επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 28 Μαρτίου 2023 - 6 Οκτωβρίου 2023

-- ΕΧΑΕ: Και εδώ οι πιέσεις παραμένουν οδηγώντας τη μετοχή στα 4,5 ευρώ. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα νέα δεδομένα για την εταιρία όπως διαμορφώνονται μετά την συναλλακτική αφύπνιση του ΧΑ αλλά και τις νέες εισαγωγές που αυγαταίνουν τα έσοδα. Οφέλη θα έρθουν και από την επενδυτική βαθμίδα.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 28 Μαρτίου 2023 - 6 Οκτωβρίου 2023

-- Quest: Σπάνιο πτωτικό σερί, τέτοιο που ούτε στην έναρξη του Covid-19 το Μάρτιο του 2020, αλλά ούτε και πέρυσι, με την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας είχε παρουσιάσει. Συμπλήρωσε δέκα σερί πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 11,60%, ενώ στις 16 συνεδριάσεις από τις 14 Σεπτέμβρη, κλείνει πτωτικά στις 15. Σε χαμηλό 5μήνου πλέον καθώς έπεσε στα 5,26 ευρώ. Έχει υψηλό έτους στα 6,73 ευρώ από τις 17 Ιουλίου 2023 και χαμηλό έτους στα 3,9450 ευρώ από τις 4 Νοεμβρίου πέρυσι. Πλέον, έπεσε στην προτελευταία θέση των αποτιμήσεων στον Large Cap με 564 εκατ. ευρώ, πάνω μόνο από τη Σαράντης που αποτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ. Στο εξάμηνο είχε κύκλο εργασιών 544 εκατ. ευρώ από 478,7 εκατ. ευρώ, τα EBITDA έφτασαν στα 39 εκατ. ευρώ από 34,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 20,8 εκατ. ευρώ από 20,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 41,9 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ίδια κεφάλαια 237,3 εκατ. ευρώ. Απ’ όλα αυτά, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αποτίμηση των 564 εκατ. ευρώ για έναν μόνιμα κερδοφόρο όμιλο με πολυσχιδείς – και όλες επιτυχημένες – δραστηριότητες, κάθε άλλα παρά ακριβή είναι…

Η πορεία της μετοχής της Quest, 28 Μαρτίου 2023 - 6 Οκτωβρίου 2023

-- ΟΤΕ: Προβληματίζει έντονα η συμπεριφορά της μετοχής, όχι μόνο όσους ενδιαφέρονται άμεσα για την πορεία της, αλλά και γενικότερα, λόγω της μεγάλης επιρροής που έχει στους βασικούς δείκτες της αγοράς. Την Παρασκευή, βρέθηκε στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων, με την ημερήσια αξία των συναλλαγών να ανεβαίνει στα 3,44 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτο και τον όγκο να είναι ο υψηλότερος της φετινής χρονιάς. Η μετοχή έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, στα 13,27 ευρώ, με πτώση -2,5%. Απέχει σχεδόν 16% από το υψηλό για το 2023, που είχε καταγραφεί στις 30 Ιουνίου. Φαίνεται ότι ο τίτλος του ΟΤΕ έχει χάσει την ελκυστικότητά του για τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια που τον προτιμούσαν για μεγάλη χρονική περίοδο.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, 28 Μαρτίου 2023 - 6 Οκτωβρίου 2023

-- Τράπεζα της Ελλάδος: «Τραυματισμένη» η μετοχή της κεντρικής τράπεζας, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι δεν θα μοιράσει μέρισμα για το 2023, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν τα υψηλά επιτόκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα είχε κλείσει στα 16,15 ευρώ και τερμάτισε την εβδομάδα 15,8% χαμηλότερα, στα 13,6 ευρώ. Οι συναλλαγές ήταν πολύ αυξημένες, για τα δεδομένα της μετοχής, από την Τρίτη και μετά. Για τη συνέχεια, δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει κάποια αισιόδοξη πρόβλεψη: η μετοχή της ΤτΕ ήταν ένας ελκυστικός τίτλος για συντηρητικούς επενδυτές που ήθελαν μια καλή μερισματική απόδοση. Τώρα, αυτό το ατού έχει χαθεί, τουλάχιστον για μία χρήση και οι μέτοχοι θα χρειαστεί να οπλιστούν με υπομονή.

-- Ατζέντα: Σε επίπεδο προγραμματισμένων γεγονότων το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί κυρίως στο εξωτερικό. Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ της Intralot θα διαπραγματεύονται οι μετοχές από τις 10 Οκτωβρίου. Στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται εκτός απροόπτου να λάβει χώρα η συναλλαγή απόκτησης ιδίων μετοχών (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ από την Eurobank. H Entersoft, έντεκα ημέρες μετά την ολοκλήρωση της περιόδου του γ΄ τριμήνου θα ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη τα βασικά οικονομικά μεγέθη του εννεαμήνου. Στο εξωτερικό εκτός από τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εκκινούν αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου. Την αυλαία ανοίγει την Τετάρτη η PepsiCo, την Πέμπτη ακολουθεί η Delta Airlines ενώ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δημοσιεύουν οι Blackrock, Citigroup, JPMorgan και Wells Fargo.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι στόχοι για την Εθνική, ο ΟΤΕ έγινε στυλοβάτης, τα mezz και ο Mid Cap

Οι μεγάλες προσδοκίες των αναλυτών για την Εθνική, ο ΟΤΕ σε τροχιά ανάκαμψης, η Φουρλής θα δίνει guidance στους αναλυτές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ σε ρυθμούς deal, οι ανακοινώσεις για mezz και οι μειωμένοι τζίροι στον Mid Cap.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Η διόρθωση που δεν ήρθε, η δυναμική των τραπεζών και το ράλι του ΟΤΕ

Η αγορά διέψευσε τις εκτιμήσεις για διορθωτική κίνηση, οι τράπεζες επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους, ο ΟΤΕ κερδίζει πάνω από 7% σε τέσσερις συνεδριάσεις, η «χλιαρή» διάψευση Motor Oil - Ελλάκτωρ για Ηλέκτωρ και η Κρι Κρι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Σταθεροποίηση εν αναμονή της Εθνικής, η διολίσθηση του ΟΤΕ και η Cenergy

Οριακή άνοδος με κυριαρχία ανοδικών μετοχών, αγωνία για την κατανομή των μετοχών της Εθνικής, ο ΟΤΕ σε συνεχή πτώση, το σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων της Σαράντης και η εκτίναξη EBITDA της Cenergy.
MARKET MAKER

Η αναβάθμιση που δεν ήρθε, η κρίση με την SVB, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank

Το δυσμενές κλίμα στο εσωτερικό, η αναβάθμιση από την DBRS που δεν έγινε, η ώθηση στις αγορές από τα μέτρα στις ΗΠΑ, η κατηφορική πορεία του ΟΤΕ, οι πιέσεις στην Alpha Bank και η πλούσια ατζέντα της εβδομάδας.