ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η αναβάθμιση που δεν ήρθε, η κρίση με την SVB, ο ΟΤΕ και η Alpha Bank

Το δυσμενές κλίμα στο εσωτερικό, η αναβάθμιση από την DBRS που δεν έγινε, η ώθηση στις αγορές από τα μέτρα στις ΗΠΑ, η κατηφορική πορεία του ΟΤΕ, οι πιέσεις στην Alpha Bank και η πλούσια ατζέντα της εβδομάδας.

Χωρίς βοήθειες από την εγχώρια επικαιρότητα ξεκινά η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο, με το κλίμα στα εγχώρια πολιτικά να παραμένει βαρύ και την κυβέρνηση υπό ισχυρή πίεση. Αργά το βράδυ της Παρασκευής η DBRS ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη την πιστοληπτικής αξιολόγηση της Ελλάδας, «καίγοντας» ένα σενάριο για αναβάθμιση της Ελλάδας πριν τις εκλογές, που έπαιξε αρκετά τις προηγούμενες εβδομάδες. Ακόμα και αν υπήρχε τέτοια πιθανότητα, το δυστύχημα στα Τέμπη και οι μεγάλες περιπλοκές που προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, την εκμηδένισαν. 

Όλα αυτά βέβαια τα υπερκαλύπτουν οι δραματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, με αφορμή την κατάρρευση της SVB. Η παρέμβαση που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές πριν το άνοιγμα των αγορών στην Ασία για τη διάσωση των καταθετών φαίνεται ότι δίνει ώθηση στα χρηματιστήρια, αλλά μένει να δούμε αν όντως οδεύουμε στην έξοδο από αυτή την αναταραχή, ή αν θα υπάρξουν και άλλα επεισόδια σε μικρές αμερικανικές τράπεζες.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη Δεκέμβριος 2022 - 10 Μαρτίου 2023

-- ΟΤΕ: Το χαμηλό 52 εβδομάδων που σημείωσε η μετοχή του ΟΤΕ την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνει πλήρως την κακοδαιμονία που ταλαιπωρεί την μετοχή της 2ης σε αξία κεφαλαιοποίησης εταιρεία της εγχώριας αγοράς. Την εφετινή χρονιά η μετοχή ακολουθούσε φθίνουσα πορεία όταν ο Γενικός Δείκτης κάλπαζε ενώ μόλις η αγορά γύρισε προς τα κάτω η μετοχή του ΟΤΕ βυθίστηκε: από τα υψηλά έτους ο Γενικός Δείκτης έχει χάνει περίπου -6,5% ενώ ο ΟΤΕ από τα «δικά του» υψηλά υποχωρεί κατά -13,5%. Την περασμένη Παρασκευή συμπλήρωσε 7ήμερο πτωτικό σερί, με συνολικές απώλειες 9,35%, χωρίς να έχει συμμετάσχει στην πρώτη καλή άνοδο της αγοράς. Με απώλειες 7,61% το 2023, η κακή φετινή εικόνα της μετοχής έχει δώσει τροφή για πολλά σχόλια και εικασίες για το τι συμβαίνει. Τα περί αποχώρησης της Deutsche Telecom έχουν διαψευστεί και θα ήταν λίγο περίεργο σε μια συγκυρία που αναμένεται πακτωλός έργων πληροφορικής στη χώρα οι Γερμανοί να αποχωρήσουν. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν βλέπουν ούτε περιμένουν μεγάλες συγκινήσεις. Η μετοχή διαπραγματεύεται αισθητά χαμηλότερα από τις τιμές στόχο που έχουν θέσει οι περισσότερες χρηματιστηριακές.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ Οκτώβριος 2022 - 10 Μαρτίου 2023

-- Alpha Bank: Με τις τραπεζικές μετοχές να βάλλονται πανταχόθεν, η μετοχή της Alpha Bank δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Η μεγαλύτερη ευαισθησία της μετοχής αποδίδεται στο μεγάλο free float που την καθιστά πιο ευάλωτη στις πιο επιθετικές κινήσεις της αγοράς. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα του 2022 που θα ανακοινώσει η τράπεζα μεθαύριο Τετάρτη αν και η κατάσταση στις διεθνείς αγορές και τα εγχώρια πολιτικά ορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Οι απώλειες της μετοχής από το υψηλό που σημείωσε την 28η Φεβρουαρίου φτάνουν το -19% ενώ από τις αρχές του έτους βρίσκεται στο +20%.

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank Οκτώβριος 2022 - 10 Μαρτίου 2023

-- Τράπεζες: Εύλογα βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της πρόσφατης διόρθωσης, καθώς ήταν αυτές που είχαν «τραβήξει» και την άνοδο. Με συνοπτικές διαδικασίες, έχασαν όχι μόνο τις 900 μονάδες, αλλά και τις 800. Την Τετάρτη 1η Μαρτίου ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό οκτώμισι ετών και στις 1.133,11 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει έως τις 1.140,96 μονάδες. Έκτοτε, υποχωρεί σε ποσοστό 6,78%. Ο FTSE 25 χάνει 7,41%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 4,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 15%. Έτσι, από τις 933,07 μονάδες που έκλεισε την 1η Μαρτίου, έχοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά φτάσει έως τις 954,15 μονάδες, την Παρασκευή κατρακύλησε στις 793,11 μονάδες!

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη Δεκέμβριος 2022 - 10 Μαρτίου 2023

- Jumbo: Κέρδη 11,17% το τελευταίο 7ήμερο, παρά την εύλογη διόρθωση (-2,78%) της Παρασκευής. Μάλιστα, κερδίζει 31,41% το 2023, σημειώνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά την Τρ. Πειραιώς που βρίσκεται στο +38%.

-- Ατζέντα εβδομάδας: Εβδομάδα νέων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων θα είναι η τρέχουσα, καθώς αύριο Τρίτη δημοσιεύει μεγέθη χρήσης 2022 η Εθνική Τράπεζα ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Autohellas και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν μεγέθη χρήσης οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ. Την Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα του Μαρτίου ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της Titan CI στην σύνθεση του δείκτη. Δεν αποκλείεται να δούμε και περιορισμένο εύρος rebalancing την Παρασκευή. Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s η οποία έχει το ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (Βa3, σταθερή προοπτική).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Με διακυμάνσεις ομολόγου το Χρηματιστήριο, η Alpha Bank και το πάρτι στη Wall

Οι περιορισμένες διακυμάνσεις στο ΧΑ, το απρόσμενο ξέσπασμα στη Wall, το upside της Alpha, η αποτίμηση της Dimand, το συναλλακτικό ζωντάνεμα του ΟΤΕ, ο καλπασμός των Στασινόχαρτων και η ψυχρολουσία της ΕΥΔΑΠ.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
MARKET MAKER

Το «πράσινο» ταμπλό, το τραπεζικό ράλι, το upside της ΜΥΤΙΛ και το πακέτο ΟΤΕ

Η ανοδική αντίδραση με... καταπράσινο ταμπλό, η ομοβροντία θετικών εκθέσεων που σήκωσαν τις τράπεζες, το ανοδικό περιθώριο σχεδόν 50% για τη ΜΥΤΙΛ, το μεγάλο πακέτο στη μετοχή του ΟΤΕ και τα blue chips που αντέδρασαν.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα του ΓΔ, το μήνυμα Πάουελ, οι εγκλωβισμένοι του ΟΤΕ και η Cenergy

Τα χαρτιά που κράτησαν τον Δείκτη κόντρα στη νέα βουτιά των τραπεζών, η απογοητευτική κατάθεση Πάουελ, οι εντυπωσιακές επιδόσεις και το μέρισμα της Cenergy και η σταθερά κακή πορεία της μετοχής του ΟΤΕ.