ΓΔ: 2090.64 0.20% Τζίρος: 172.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Εκλογική μάχη με νέους όρους: Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις

Ανησυχία στο εκλογικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος για τη μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και την τάση φυγής γαλάζιων ψηφοφόρων προς την κατεύθυνση των αναποφάσιστων. Πώς σχεδιάζει να αντιδράσει το Μαξίμου.

Με την πρώτη δημοσιευμένη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία των Τεμπών (Marc / Ant1) να κατεβάζει τη διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 4,6% μονάδες, εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τα κόμματα να προχωρήσουν σε επαναχάραξη των εκλογικών τους σχεδιασμών.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η αναγκαιότητα αυτή ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Καταρχάς, γιατί εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσει -και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο- στα πολλαπλά ερωτήματα για το φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα και να δώσει απτές λύσεις για την άμεση επαναλειτουργία του δικτύου δρομολογίων υπό καθεστώς απόλυτης ασφάλειας.

Σε επόμενο στάδιο, η λεγόμενη «φυγή προς τα εμπρός» για τη ΝΔ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την λαϊκή οργή, την απογοήτευση και την απομάκρυνση του στόχου της «αυτοδυναμίας», όπως επίσης καταγράφεται στις κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη.

Ο κατάλογος των στελεχών, που καταρτίζεται τις τελευταίες ώρες, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της εκλογικής εκστρατείας ανά την επικράτεια, θα κληθούν από τη μια να καλύψουν το χαμένο έδαφος που προκάλεσε η εθνική τραγωδία και από την άλλη, να «αφυπνίσουν» εκ νέου την εκλογική τους βάση, η οποία δείχνει σημάδια αποσυσπείρωσης με τα ποσοστά να πέφτουν για πρώτη φορά κάτω από το 70% και να αγγίζουν πλέον το 65% (Marc / Ant1).

Ακόμα ένας πονοκέφαλος για τους επιτελείς της οδού Πειραιώς έχει να κάνει και με το εκλογικό εύρημα που αποτυπώνει μια τάση φυγής γαλάζιων ψηφοφόρων προς την κατεύθυνση της γκρίζας ζώνης, αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν αδιευκρίνιστη ψήφο ή αναποφάσιστοι.

Αυτό που δείχνει να ανησυχεί λιγότερο -επί του παρόντος- τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι η αποσυσπείρωση της ΝΔ φέρνει «κέρδη» μόνο στο ΜΕΡΑ25 (3,5% από 2,7% στην προηγούμενη έρευνα της Marc) και οριακή αύξηση των ποσοστών του Θάνου Τζήμερου από το 12,% στο 1,3%.

Τα στελέχη της ΝΔ διαβάζουν τα μηνύματα των πολιτών  -και ιδιαιτέρως των νέων- ως μια προφανή αποδοκιμασία σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, με τις αρνητικές γνώμες στα πρόσωπα των πολιτικών αρχηγών να αυξάνονται σημαντικά, αλλά και το ποσοστό των αναποφάσιστων να σκαρφαλώνει στο 10%. 

Ως εκ τούτου, η επιλογή του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, να κλείσει τα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα, θεωρήθηκε επιβεβλημένη από τα γεγονότα, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες παρεμβάσεις για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το δυστύχημα των Τεμπών, μεταξύ των οποίων, ο τρόπος στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων από την πλευρά της πολιτείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση ευθύνεται για την κρίση στον πρωτογενή τομέα

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, αστοχίες και διαφθορά στη διαχείριση των ενισχύσεων, στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών και ασκεί κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης με στόχο την πολιτική αλλαγή

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσίαση του βιβλίου του “Ιθάκη”, τόνισε την ανάγκη για ριζική ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό του έργο και ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να κατονομάζει τον πρωθυπουργό.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει νέα μεταρρύθμιση πρόνοιας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σχεδιάζει να επανεκκινήσει τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πρόνοιας, με νέο προϋπολογισμό που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων. Οι Τόρι τον επικρίνουν έντονα, όμως οι αγορές αντιδρούν θετικά.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επίθεση κατά Μητσοτάκη για την ανασκόπηση στα social media

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για "εβδομάδα πληρωμών", όμως για τους πολίτες ήταν εβδομάδα εξαπάτησης και κυβερνητικού φιάσκου, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του για το σχετικό μήνυμά του στα social media.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: «Θετικό αλλά ημιτελές» το βήμα για τις συλλογικές συμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις θετική αλλά ημιτελή, ασκεί κριτική στη ΝΔ για εργασιακά, ΟΠΕΚΕΠΕ και πρωτογενή τομέα, και ζητά «νέα ηθική διακυβέρνηση».