ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.

Έκδηλη ήταν η αισιοδοξία στην διοικητική ομάδα της Alpha Bank για την ομολογιακή έκδοση τις προηγούμενες ημέρες, αισιοδοξία που τροφοδοτούνταν από την δουλειά που προηγήθηκε. Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο προσφορών με του που άνοιξε νωρίς χθες το πρωί, καλύφθηκε αμέσως (πρακτικά η έκδοση είχε καλυφθεί πριν ανοίξει το βιβλίο) ενώ μία ώρα μετά το άνοιγμα, η υπερκάλυψη έφτασε τη 1,5 φορά για να ανέβει στο 2x, λίγο μετά. Η τράπεζα φρόντισε να «χτίσει» μεγάλο... shadow book μέσω συναντήσεων που έγιναν με πολλούς επενδυτές από τη Δευτέρα, μειώνοντας έτσι το execution risk και εξασφαλίζοντας τελικά την καλύτερη δυνατή διασπορά της έκδοσης. Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι ήδη οι ενδείξεις στη δευτερογενή αγορά είναι θετικές για την μετέπειτα πορεία του ομολόγου. Σημειώνουμε ότι άλλες πρόσφατες εκδόσεις δεν είχαν ιδιαίτερα καλή συμπεριφορά. Ένα επιπλέον αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι εκδηλώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με ελληνικές τράπεζες. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πρόθεση συμμετοχής από επενδυτές οι οποίοι τελικά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην έκδοση λόγω περιορισμών από την επενδυτική τους πολιτική σε σχέση με την πιστοληπτική διαβάθμιση. Δηλαδή,το χαμηλό rating της χώρας συμπαρασύρει και τις τράπεζες. Όπως σημειώνουν αναλυτές είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης σε αναβαθμίσεις το επόμενο διάστημα, και οι οποίες όταν έρθουν θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα κινητοποιήσουν μεγάλο όγκο επενδυτικών κεφαλαίων.

-- Ως «συνεταίρους» αποκαλεί η διοίκηση της Jumbo, δηλαδή ο Απόστολος Βακάκκης, τους μετόχους μειοψηφίας της εταιρίας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει το σεβασμό του. Τώρα το πόσο μπορεί να αισθάνονται συνέταιροί οι μέτοχοι όταν βλέπουν ένα ταμείο ύψους 755 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο του κύκλου εργασιών της εταιρίας στο πρώτο εξάμηνο, αλλά να μην μπορούν να το αγγίξουν είναι άλλο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βακκάκης έχει δεχθεί έντονη κριτική για την τακτική αυτή και μάλιστα κάποιοι θεσμικοί προχώρησαν σε ρευστοποίηση των θέσεών τους στη μετοχή παλαιότερα υπογραμμίζοντας ότι  διατήρηση τόσο μεγάλης ρευστότητας στερείτε επιχειρηματικής λογικής.

-- Υπό πίεση βρέθηκε χθες η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα. Η μετοχή έκλεισε με πτώση -1,07% σε μια συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +0,56%. Η δημοσίευση αναλύσεων – εκτιμήσεων ότι θα είναι δύσκολη η περαιτέρω αναρρίχηση της μετοχής προς υψηλότερα επίπεδα δεδομένου ότι διαπραγματεύεται σε αποτίμηση ανάλογη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιριών, σίγουρα έπαιξε το ρόλο της.

-- Η αισιοδοξία είναι μεταδοτική! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο τίτλος που επέλεξαν οι αναλυτές της Moody’s Αnalytics, «Όταν το αισιόδοξο σενάριο γίνεται βασικό», για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία ήταν καρμπόν με τον τίτλο ανάλυσης της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς που δημοσιεύτηκε πριν τρεις μήνες. Τότε οι εκτιμήσεις της ομάδας του επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλία Λεκκού, είχαν χαρακτηριστεί ως πολύ αισιόδοξες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φορτσάρισμα της Τρ. Πειραιώς, οι αντίθετοι δρόμοι για payzy και tora και οι ελίτ

Οι ισχυρές επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η απάντηση Αλ. Πατέλη στις ελίτ, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών, η ΕΥΔΑΠ και το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλά ελληνικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.
alpha bamk
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση στην Alpha Bank, το buyback της ΔΕΗ και η νέα σύμβαση στην Πειραιώς

Πώς η Alpha επανέρχεται σε ηγετική θέση στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ποιο εύρος τιμών θα αγοράσει ίδιες μετοχές η ΔΕΗ, γιατί είναι win-win η εργασιακή σύμβαση στην Τρ. Πειραιώς και η εξαγορά της EVO Payments μετά το deal με την Εθνική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αριστερή τρίπλα Πατέλη, η AVAX, το road show της Alpha και τα χαμόγελα στην Πειραιώς

Η επίθεση του Αλ. Πατέλη στις τράπεζες για τα μπόνους, οι συναντήσεις Ψάλτη με θεσμικούς, τα δύο ισχυρά σημεία στα αποτελέσματα της Πειραιώς, το άλμα της Avax, και η προειδοποίηση για τυφώνα από τον επικεφαλής της JP Morgan.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.