ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: ΟΤΕ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.

Μια κάποια βιασύνη φαίνεται πως υπάρχει στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών για την προβολή του κυβερνητικού έργου, σε σημείο να ανακοινώνονται εργαλεία τα οποία ακόμα δεν λειτουργούν. Ο λόγος για την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τη λειτουργία από την Τρίτη, 10 Μαΐου, της πλατφόρμας που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο δελτίο τύπου του υπουργείου τονίζεται ότι «νέα πλατφόρμα επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά», ότι «είναι πλήρως αυτοματοποιημένη» και άλλα αντίστοιχα. Μάλιστα στο υπήρχε και δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0», Θόδωρου Σκυλακάκη, στην οποία τόνιζε ότι, «η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” προχωράει με αυξανόμενη δυναμική. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, η λειτουργία της πλατφόρμας για τα δάνεια του Προγράμματος αποτελεί σημαντική εξέλιξη». Όμως παρά τα όσα ωραία επισημαίνει ο κ. Σκυλακάκης η πλατφόρμα ακόμα δεν λειτουργεί! Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα καθώς τα σχετικά συστήματα δεν επικοινωνούν με τις τράπεζες ή κάτι αντίστοιχο τέλος πάντων. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ότι η πλατφόρμα δεν λειτουργεί και τεχνικοί εργάζονται εντατικά για την επίλυση των προβλημάτων.

-- Τώρα, στο ερώτημα γιατί ένας σοβαρός άνθρωπος, αντί να κάνει μερικές ημέρες υπομονή για να λυθούν τα τεχνικά προβλήματα, αποφάσισε να παρουσιάσει ως λειτουργικό κάτι που δεν λειτουργεί η στήλη δυσκολεύεται να δώσει απάντηση.   

-- Ρουμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς για τη θυγατρική του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία. Οι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα  είναι η United Group που ελέγχει Forthnet, Nova και Wind στην Ελλάδα και το τσέχικο fund PPF. Πηγές που παρακολουθούν στενά το θέμα σχολιάζουν πως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν «πουλήσει» την Τelekom Romania Mobile πάνω από πέντε φορές τα τελευταία χρόνια αλλά επισημαίνουν πως και το χαλασμένο ρολόι δύο φορές την ημέρα δείχνει τη σωστή ώρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποτε τα δημοσιεύματα ενδεχομένως θα επαληθευτούν. Η ουσία είναι πως η θυγατρική στη Ρουμανία είναι ζημιογόνος και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης. Σε ετήσια βάση αντιπροσωπεύει μόλις το 2,4% των συνολικών EBITDA του οργανισμού. Αν πάντως το τίμημα των 200 εκατ. που προσφέρουν -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- οι ενδιαφερόμενοι είναι πραγματικό, τότε ίσως έχουμε σύντομα deal. H Telekom Romania Mobile είναι 100% θυγατρική του ΟΤΕ και αποτελεί τη μοναδική θυγατρική του οργανισμού στο εξωτερικό μετά την πώληση το 2021 του 54% που κατείχε ο ΟΤΕ στην Telekom Romania Communications (σταθερή τηλεφωνία) έναντι 295 εκατ. στην Orange Romania. Σήμερα ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου και το απόγευμα στην ενημέρωση των αναλυτών ίσως η διοίκηση αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο θέμα της Telekom Romania Mobile.

--  Με μια δαπάνη περίπου 30 εκατ. ευρώ για διετές συμβόλαιο, ο ΟΤΕ ετοιμάζεται να «κλέψει» από τη Nova τον Ολυμπιακό, με την ελπίδα η κίνηση αυτή να προσθέσει έναν αρκετά σημαντικό αριθμό νέων συνδρομητών για την Cosmote TV. Το κόστος των δικαιωμάτων αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση που υπήρχε με τη Nova, χωρίς όμως να γίνουν υπερβολές: από τα 13 εκατ. ευρώ για ετήσιο συμβόλαιο που πλήρωνε η Nova, το ποσό πήγε στα 30 εκατ. ευρώ για διετές. Ο ΟΤΕ μέχρι πριν λίγα χρόνια αρνιόταν μετ΄ επιτάσεως να μπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά το επιτυχημένο πείραμα με το Κύπελλο, μπήκε δυναμικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, φέρνοντας στη στέγη του οκτώ από τις 14 ομάδες του πρωταθλήματος και πλέον παίρνει το «διαμάντι του στέμματος», ενώ διαθέτει επίσης ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο εμπορική ελληνική ομάδα με εκατομμύρια φιλάθλους και στον ΟΤΕ ευελπιστούν πως αυτή η κίνηση θα καλύψει μια πιθανή απώλεια συνδρομητών της επόμενης χρονιάς, καθώς όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν περάσει στη Nova.  

-- Δεύτερη διαδοχική ημέρα πανωλεθρίας για τους πρωινούς αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο και τον Γενικό Δείκτη, με αιχμή τις τράπεζες, να φτάνει μέχρι το +1,91%. Αυτά μέχρι τις 15.30. Το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών, οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση της αγοράς, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στο +0,21%. Πολύ χειρότερη η εικόνα για τις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη από το υψηλό ημέρας του +2,42% να κλείνει τελικά στο -1,02%.

-- Ενδέκατη ημέρα διαδοχικής πτώσης για τη μετοχή της Alpha Bank, με την μετοχή να χάνει την επαφή με το 1 ευρώ, τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,9510 ευρώ (-1,96%), κοντά στα χαμηλά ημέρας και με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 215.000 τεμαχίων. Η ένταση της πτώσης, που ασφαλώς συνδέεται με την γενικότερη κατάσταση των αγορών, δείχνει ότι στην πλευρά των πωλητών βρίσκεται κάποιο μεγάλο πορτοφόλι.

-- Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και φαίνεται ότι η εικόνα θα είναι θετική και σύμφωνα με τους στόχους του business plan που έχει ανακοινώσει η διοίκηση. Βέβαια, το πρώτο τρίμηνο μόνο εν μέρει περιλαμβάνει τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 23 Φεβρουαρίου. Έτσι, το ενδιαφέρον των αναλυτών και των θεσμικών επικεντρώνεται περισσότερο στο conference call που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση, όπου η διοίκηση θα δώσει στίγμα για το που βρίσκεται η τράπεζα και πώς έχουν κινηθεί τα πράγματα μετά τη ρωσική εισβολή.

-- Δύο σημεία ξεχώρισαν στις επαφές που είχε το επιτελείο της Eurobank κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε σε Πάτρα, Ιωάννινα και άλλες πόλεις. Στις συναντήσεις με πελάτες της τράπεζας και επιχειρηματίες η διοίκηση της τράπεζας εισέπραξε το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Ο φόβος και η αβεβαιότητα που για χρόνια είχαν στοιχειώσει τους επιχειρηματίες έχουν πλέον εξαφανιστεί και το μυαλό όλων είναι το πως θα κάνουμε νέες δουλειές. Στοιχείο ιδιαίτερα θετικό. Το δεύτερο σημείο που απασχόλησε τις συζητήσεις, ωστόσο, δεν είναι θετικό: ήταν το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας που έχει σαρώσει τα πάντα, κατάσταση που δικαίως προκαλεί ανησυχία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.
mitsotakis_DETH_2020
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα οφέλη του Skyline, το τέλος της δημοσιονομικής αμεριμνησίας και η Εγνατία

Οι πληροφορίες για τίμημα άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank για το Skyline, πώς η κυβέρνηση πείστηκε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και η χρηματοδότηση από Πειραιώς και Eurobank για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μελαγχολία στη Γενεύη, η αναβάθμιση της Πειραιώς από Citi και η κλαδική της ΟΤΟΕ

Η απουσία των βαθύπλουτων Ρώσων από το Watches and Wonders, η εντυπωσιακή αλλαγή εκτιμήσεων της Citi για Πειραιώς, η συγκρατημένη αισιοδοξία Φ. Καραβία για Ελλάδα, οι αυξήσεις των τραπεζοϋπαλλήλών και οι εργολάβοι που έγιναν θύματα... της επιτυχίας τους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.