ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η «χειρότερη» τράπεζα και το ερώτημα για δάνεια ελβετικού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ένα μικρό κουίζ: Ποιος αξιωματούχος όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με στελέχη συστημικής τράπεζας είπε δυνατά, και μπροστά σε αρκετό κόσμο, «τι θα κάνω με εσάς – είστε η χειρότερη τράπεζα», αφήνοντας σύξυλα τα στελέχη της ...χειρότερης τράπεζας. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τις λεπτομέρειες, και δεν μπορώ να κρίνω αν όντος πρόκειται για την χειρότερη τράπεζα, ωστόσο η συμπεριφορά του αξιωματούχου σίγουρα παραπέμπει σε άλλες εποχές.
  • Ένα ερώτημα που «καίει» όσους έχουν δανειστεί με ρήτρα ελβετικού φράγκου ζητήθηκε από δανειολήπτες να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: μπορεί να ελεγχθεί για καταχρηστικότητα η ρήτρα ελβετικού φράγκου από τα δικαστήρια, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία καταναλωτών; Ή είναι... αλεξίσφαιρη, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος πριν λίγους μήνες, όταν αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί για καταχρηστικότητα η ρήτρα, επειδή είναι δηλωτικός όρος των δανειακών συμβάσεων.
  • Το αίτημα των δανειοληπτών να υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωδικαστήριο τέθηκε σε δίκη στο Εφετείο και μένει να δούμε αν θα αποφασίσει το δικαστήριο να το προωθήσει αρμοδίως. Αν το κάνει, οι δανειολήπτες έχουν πολλές πιθανότητες να δικαιωθούν, αν κρίνει κανείς από τις προηγούμενες αποφάσεις που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ίδιο θέμα.
  • Τερματίζει την... ανάποδη πορεία η Jumbo, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο ισολογισμού και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Όπως έγινε γνωστό χθες, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την ταύτιση της εταιρικής χρήσης με το ημερολογιακό έτος, ώστε να μην ανακοινώνει αποτελέσματα έτους όταν οι άλλες εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου. Τα σημαντικά νέα βεβαίως για τους μετόχους ήταν η απόφαση της διοίκησης να προτείνει αύξηση μερισμάτων κατά 20% έως και το 2021.
  • Εντυπωσιακή η μετοχή του ΟΤΕ χθες και με το +1,84% ήταν αυτή που κράτησε τον Γενικό Δείκτη στο πράσινο. Η μετοχή έκλεισε στα 13,28 ευρώ το υψηλότερο σημείο της ημέρας και επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ για τη μετοχή. Στην πρώτη θέση βρέθηκε και από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας, με συναλλαγές συνολικής αξίας 13,8 εκατ. ευρώ, το ένα τέταρτο το συνολικών χθεσινών συναλλαγών του Χρηματιστηρίου.
  • Αντέδρασε, επιτέλους, η μετοχή της MLS χθες, αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντίδραση το +3,38% μετά από όλα όσα προηγήθηκαν. Το 5ετές ομόλογο της εταιρίας (31/8/17) υποχώρησε και χθες με την τιμή του να διαμορφώνεται στο... 66,9 από 100,9 που ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλειος Ψάλτης, CEO, Alpha Bak
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

To.... ψηστήρι Ψάλτη, η μεγάλη φυγή από το ΧΑ και το λάθος του ΥΠΕΝ

Η πρωτοβουλία από τη διοίκηση της Alpha Bank για επαναπατρισμό Ελλήνων επαγγελματιών, οι κωδικοί στο ΧΑ που μειώθηκαν στο μισό μέσα σε οκτώ μήνες, το σφάλμα με τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας που διορθώνεται και οι νέες περιπέτειες της Frigoglass.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι προβληματισμοί για το PayZy, η αποτίμηση της Τρ. Πειραιώς και η ανία στο ΧΑ

Γιατί δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του CEO του ΟΤΕ για τη νέα υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, οι εκτιμήσεις της JP Morgan για την αποτίμηση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, τα εγκαίνια της Eurobank στη Θεσσαλονίκη και η κατάρρευση των συναλλαγών στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κακή μας τύχη, η κυριαρχία του ΟΤΕ, το ράλι του αλουμινίου και τα κέρδη των ΕΛΠΕ

Οι συνεχείς περιπέτειες από τη μεγάλη κρίση, στην πανδημία και τώρα στον πόλεμο, οι επιτυχίες του ΟΤΕ και το «ψαλίδισμα» των αμοιβών στους μετόχους, τα οφέλη της Mytilineos από τη νέα άνοδο του αλουμινίου και τα κέρδη των ΕΛΠΕ από την τιμή του πετρελαίου.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
Μιχάλης Χρυσοχοιδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστροφή στην κανονικότητα, διεργασίες στην Ελλάκτωρ και ο «μνηστήρας» της MLS

Οι 400 του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τι συμβαίνει με τις επαφές Ολλανδών - εφοπλιστών για την Ελλάκτωρ, οι φήμες για ενδιαφέρον σοβαρού fund για την MLS και η εκτίναξη του τζίρου στο Χρηματιστήριο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.