ΓΔ: 774.8 0.17% Τζίρος: 54.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η «χειρότερη» τράπεζα και το ερώτημα για δάνεια ελβετικού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός, σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Ένα μικρό κουίζ: Ποιος αξιωματούχος όταν βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με στελέχη συστημικής τράπεζας είπε δυνατά, και μπροστά σε αρκετό κόσμο, «τι θα κάνω με εσάς – είστε η χειρότερη τράπεζα», αφήνοντας σύξυλα τα στελέχη της ...χειρότερης τράπεζας. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τις λεπτομέρειες, και δεν μπορώ να κρίνω αν όντος πρόκειται για την χειρότερη τράπεζα, ωστόσο η συμπεριφορά του αξιωματούχου σίγουρα παραπέμπει σε άλλες εποχές.
  • Ένα ερώτημα που «καίει» όσους έχουν δανειστεί με ρήτρα ελβετικού φράγκου ζητήθηκε από δανειολήπτες να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: μπορεί να ελεγχθεί για καταχρηστικότητα η ρήτρα ελβετικού φράγκου από τα δικαστήρια, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία καταναλωτών; Ή είναι... αλεξίσφαιρη, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος πριν λίγους μήνες, όταν αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί για καταχρηστικότητα η ρήτρα, επειδή είναι δηλωτικός όρος των δανειακών συμβάσεων.
  • Το αίτημα των δανειοληπτών να υποβληθεί προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωδικαστήριο τέθηκε σε δίκη στο Εφετείο και μένει να δούμε αν θα αποφασίσει το δικαστήριο να το προωθήσει αρμοδίως. Αν το κάνει, οι δανειολήπτες έχουν πολλές πιθανότητες να δικαιωθούν, αν κρίνει κανείς από τις προηγούμενες αποφάσεις που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ίδιο θέμα.
  • Τερματίζει την... ανάποδη πορεία η Jumbo, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο ισολογισμού και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Όπως έγινε γνωστό χθες, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την ταύτιση της εταιρικής χρήσης με το ημερολογιακό έτος, ώστε να μην ανακοινώνει αποτελέσματα έτους όταν οι άλλες εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου. Τα σημαντικά νέα βεβαίως για τους μετόχους ήταν η απόφαση της διοίκησης να προτείνει αύξηση μερισμάτων κατά 20% έως και το 2021.
  • Εντυπωσιακή η μετοχή του ΟΤΕ χθες και με το +1,84% ήταν αυτή που κράτησε τον Γενικό Δείκτη στο πράσινο. Η μετοχή έκλεισε στα 13,28 ευρώ το υψηλότερο σημείο της ημέρας και επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ για τη μετοχή. Στην πρώτη θέση βρέθηκε και από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας, με συναλλαγές συνολικής αξίας 13,8 εκατ. ευρώ, το ένα τέταρτο το συνολικών χθεσινών συναλλαγών του Χρηματιστηρίου.
  • Αντέδρασε, επιτέλους, η μετοχή της MLS χθες, αν βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντίδραση το +3,38% μετά από όλα όσα προηγήθηκαν. Το 5ετές ομόλογο της εταιρίας (31/8/17) υποχώρησε και χθες με την τιμή του να διαμορφώνεται στο... 66,9 από 100,9 που ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

stocks, xrimatistiria, agores
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα politics Στουρνάρα, τα on - off στα Jumbo και η περίεργη ημέρα στο ΧΑ

Πώς ο διοικητής της ΤτΕ εξισορρόπησε το «καρφί» στην κυβέρνηση για την bad bank, γιατί «σέρνεται» η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, πότε κλείνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, τι συμβαίνει με το e-shop των Jumbo και η περίεργη συνεδρίαση στο ΧΑ.