ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος στο 3,4% του πληθωρισμού για Ελλάδα, πτώση στο 2,4% για ευρωζώνη

«Επίμονη» αποδεικνύεται η αύξηση των τιμών για την ελληνική οικονομία, ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης υπήρξε αποκλιμάκωση και του δομικού πληθωρισμού στο 3,1%.

Στην πρώτη 5αδα των χωρών της ευρωζώνης με τον υψηλότερο πληθωρισμό συγκαταλέγεται για τον Μάρτιο η Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να εκτιμάται ότι έχει φθάσει στο 3,4% από 3,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Αντίθετα για το σύνολο της ευρωζώνης η αποκλιμάκωση συνεχίστηκε με τον γενικό πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,4% από 2,6% που ήταν τον Φεβρουάριο, σε μία είδηση που θα πρέπει να ικανοποιήσει ιδιαίτερα τις αγορές, καθώς η πτωτική πορεία ενισχύει τη θέση αρκετών μελών της διοίκησης της ΕΚΤ ότι από τις αρχές του καλοκαιριού θα πρέπει να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.

Παράλληλα ο δομικός δείκτης -εξαιρουμένων ενέργειας και τιμών τροφίμων- κινήθηκε και αυτός πτωτικά φθάνοντας στο 3,1% από 3,3% τον Φεβρουάριο αλλά παρέμεινε υψηλότερα από τον γενικό. Εάν εξαιρεθεί και ο τομέας των προϊόντων καπνού ο δομικός δείκτης διολίσθησε στο 2,9% από 3,1% που ήταν τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες για την ευρωζώνη, όπως σημειώνει η Eurostat,  οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Τόσο ο γενικός πληθωρισμός όσο και ο δομικός δείκτης διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς είχαν προβλέψει ότι ο πρώτος θα παραμείνει αμετάβλητος στο 2,6%, ενώ το ίδιο είχαν προβλέψει και για τον δομικό δείκτη. 

Η πορεία του πληθωρισμού στα κράτη - μέλη 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ