ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ξαφνική... βροχή ρευστοποιήσεων, κράτησε τις 1.400 μονάδες ο Δείκτης

Στον Large Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο Coca Cola HBC και ΕΥΔΑΠ. H Quest στο -4%, άνω του 3% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ, Viohalco, ΔΕΗ και Πειραιώς και άνω του 2% οι ElvalHalcor, Cenergy, Aegean, Alpha Bank και Eurobank.

Συνεδρίαση που άφησε πικρή γεύση στην αγορά ήταν η τελευταία της εβδομάδας, καθώς μολονότι κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ανοδικά, εντούτοις το τελευταίο τρίωρο κρέμασε πτωτικά, με τους πωλητές να κάνουν επιθετικές πωλήσεις, οδηγώντας σε απώλειες έως 4% στον FTSE 25, έως 5,30% στον Mid Cap και έως 3% στις τράπεζες. 

Η αγορά, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του σημαντικού deal μεταξύ ΔΕΗ και Mytilineos ανέμενε ασφαλώς καλύτερη εικόνα, κάτι που δικαιολογούνταν και από τα συμφραζόμενα των προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας, που παρά τη σημερινή πτώση, έκλεισε ανοδικά. 

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης μαρτυρά ότι η ψυχολογία στο Χ.Α. έχει αλλάξει μερικώς, με την αγορά να παραδίδεται πολύ εύκολα στους πωλητές, ενώ κλιμακώθηκε και ο τζίρος που το πρώτο τετράωρο κινούνταν σε πολύ ήπιο τέμπο, ενώ στο τέλος ανήλθε στα 130,6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο κομμάτι να προέρχεται από ρευστοποιήσεις. 

Το κλίμα στην ελληνική αγορά άλλαξε αρκετά πριν ανοίξει η Wall Street, καθώς ο τραπεζικός δείκτης έχασε το θετικό πρόσημο στις 14:14 μ.μ. και ο Γενικός Δείκτης στις 14:21 μ.μ. και ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν έως τότε ισχυρή άνοδο. Φαίνεται πως η αγορά παραμένει ευάλωτη στο γεωπολιτικό ρίσκο που κλιμακώνεται, αλλάζοντας και το κλίμα διεθνώς το απόγευμα, ενώ το άνοιγμα της Wall Street επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις. Οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν πολύ μεγάλες απώλειες, την ώρα που μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. 

Συνάμα, κάποιοι επαναφέρουν τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουνε αισθητά αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα.. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. μετά τις 15:42 μ.μ. κρέμασε απότομα πτωτικά, με το Γ.Δ. να πέφτει έως το χαμηλό των 1.395,54 μονάδες (-1,48%), ενώ τελικώς με τη βοήθεια των δημοπρασιών κατάφερε να κλείσει στις 1.400,61 μονάδες με πτώση 1,12%. 

O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,07% ενώ έφτασε έως το -1,51%, ο Mid Cap είχε τη χειρότερη εικόνα χάνοντας 2,26% ενώ έφτασε να χάνει έως 2,56%, με τον τραπεζικό δείκτη παρά το +0,31% αρχικά, κατόπιν να βουτάει έως το -2,84%, κλείνοντας με πτώση 2,09%. 

Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν κάκιστη, καθώς μόνο 25 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 102 με πτώση, στον Large Cap μόνο πέντε τίτλοι έκλεισαν θετικά, ενώ στον Mid Cap μόνο η Κρι Κρι έκλεισε ανοδικά. Στον Large Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο οι Coca Cola HBC και ΕΥΔΑΠ, την ώρα που η Quest κρέμασε άνω του 4%, άνω του 3% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ, Viohalco, ΔΕΗ και Πειραιώς και άνω του 2% οι ElvalHalcor, Cenergy Holdings, Aegean, Alpha Bank και Eurobank. 

Στον Mid Cap η AVAX υποχώρησε κατά 5,30%, η Intracom Holdings -4,83%, Αλουμύλ -4,14%, Fourlis -3,91%, Lavipharm -3,49%, Intralot -3,21%, Profile -3,08% κ.ο.κ. Πάντως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. κράτησε το θετικό πρόσημο καθώς ενισχύθηκε κατά 1,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,02%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,12%, ενώ ο τραπεζικός κέρδισε 3,23%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η εύλογη κόπωση, η μετριοπαθής διόρθωση και τα νέα δεδομένα στο Χ.Α.

Στην τελική ευθεία για τη λήξη του Μαΐου, η αγορά έχει ξεπεράσει με επιτυχία δύο μεγάλα placements, όμως έγινε αισθητή η πίεση στη ρευστότητα. Επτά πτωτικές συνεδριάσεις και δύο με τζίρους κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών στο ΧΑ και μικρή υποχώρηση του Δείκτη

Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν μόνο οι Autohellas και HelleniQ Enegry με κέρδη άνω του 2%. Διόρθωση 2,11% είχε η Cenegry. Άνω του 1% υποχώρησαν οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν και Jumbo που είχαν κλείσει με άνοδο την Πέμπτη.
ΑΓΟΡΕΣ

Placements και θεμελιώδη στο επίκεντρο του ΧΑ, προβληματίζει η πτώση στη Wall

Σε αναζήτηση νέων καταλυτών βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο για την υπέρβαση των 1.500 μονάδων, ενώ έδειξαν ανθεκτικότητα οι 1.480. Βάρυνε το διεθνές κλίμα με την πτώση στην Αμερική λόγω νέων φόβων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Εξισορρόπηση και επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ πέριξ των 1.480 μονάδων

Στον Large Cap ξεχώρισαν Viohalco και Cenegy με κέρδη άνω του 4%, ενώ σε ιστορικά υψηλά έκλεισε η Motor Oil (2,30%). Αντίθετα, πιέσεις 4,03% δέχτηκε η Quest Συμμετοχών, ενώ πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στον αστερισμό των placements και των μεγάλων τζίρων το χρηματιστήριο

Συνεχίζει να αποκτά βάθος και να περνά με επιτυχία τα τεστ ρευστότητας το ελληνικό χρηματιστήριο. Τους επτά τελευταίους μήνες έχουν διατεθεί μετοχές αρκετών δισεκατομμυρίων και απορροφήθηκαν χωρίς δυσκολία από την αγορά.