bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ξαφνική... βροχή ρευστοποιήσεων, κράτησε τις 1.400 μονάδες ο Δείκτης

Στον Large Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο Coca Cola HBC και ΕΥΔΑΠ. H Quest στο -4%, άνω του 3% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ, Viohalco, ΔΕΗ και Πειραιώς και άνω του 2% οι ElvalHalcor, Cenergy, Aegean, Alpha Bank και Eurobank.

Συνεδρίαση που άφησε πικρή γεύση στην αγορά ήταν η τελευταία της εβδομάδας, καθώς μολονότι κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ανοδικά, εντούτοις το τελευταίο τρίωρο κρέμασε πτωτικά, με τους πωλητές να κάνουν επιθετικές πωλήσεις, οδηγώντας σε απώλειες έως 4% στον FTSE 25, έως 5,30% στον Mid Cap και έως 3% στις τράπεζες. 

Η αγορά, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του σημαντικού deal μεταξύ ΔΕΗ και Mytilineos ανέμενε ασφαλώς καλύτερη εικόνα, κάτι που δικαιολογούνταν και από τα συμφραζόμενα των προηγούμενων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας, που παρά τη σημερινή πτώση, έκλεισε ανοδικά. 

Η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης μαρτυρά ότι η ψυχολογία στο Χ.Α. έχει αλλάξει μερικώς, με την αγορά να παραδίδεται πολύ εύκολα στους πωλητές, ενώ κλιμακώθηκε και ο τζίρος που το πρώτο τετράωρο κινούνταν σε πολύ ήπιο τέμπο, ενώ στο τέλος ανήλθε στα 130,6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο κομμάτι να προέρχεται από ρευστοποιήσεις. 

Το κλίμα στην ελληνική αγορά άλλαξε αρκετά πριν ανοίξει η Wall Street, καθώς ο τραπεζικός δείκτης έχασε το θετικό πρόσημο στις 14:14 μ.μ. και ο Γενικός Δείκτης στις 14:21 μ.μ. και ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν έως τότε ισχυρή άνοδο. Φαίνεται πως η αγορά παραμένει ευάλωτη στο γεωπολιτικό ρίσκο που κλιμακώνεται, αλλάζοντας και το κλίμα διεθνώς το απόγευμα, ενώ το άνοιγμα της Wall Street επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις. Οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν πολύ μεγάλες απώλειες, την ώρα που μεγάλοι τραπεζικοί κολοσσοί ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. 

Συνάμα, κάποιοι επαναφέρουν τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουνε αισθητά αποδυναμωμένο το κυβερνών κόμμα.. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. μετά τις 15:42 μ.μ. κρέμασε απότομα πτωτικά, με το Γ.Δ. να πέφτει έως το χαμηλό των 1.395,54 μονάδες (-1,48%), ενώ τελικώς με τη βοήθεια των δημοπρασιών κατάφερε να κλείσει στις 1.400,61 μονάδες με πτώση 1,12%. 

O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,07% ενώ έφτασε έως το -1,51%, ο Mid Cap είχε τη χειρότερη εικόνα χάνοντας 2,26% ενώ έφτασε να χάνει έως 2,56%, με τον τραπεζικό δείκτη παρά το +0,31% αρχικά, κατόπιν να βουτάει έως το -2,84%, κλείνοντας με πτώση 2,09%. 

Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα ήταν κάκιστη, καθώς μόνο 25 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 102 με πτώση, στον Large Cap μόνο πέντε τίτλοι έκλεισαν θετικά, ενώ στον Mid Cap μόνο η Κρι Κρι έκλεισε ανοδικά. Στον Large Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μόνο οι Coca Cola HBC και ΕΥΔΑΠ, την ώρα που η Quest κρέμασε άνω του 4%, άνω του 3% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ, Viohalco, ΔΕΗ και Πειραιώς και άνω του 2% οι ElvalHalcor, Cenergy Holdings, Aegean, Alpha Bank και Eurobank. 

Στον Mid Cap η AVAX υποχώρησε κατά 5,30%, η Intracom Holdings -4,83%, Αλουμύλ -4,14%, Fourlis -3,91%, Lavipharm -3,49%, Intralot -3,21%, Profile -3,08% κ.ο.κ. Πάντως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. κράτησε το θετικό πρόσημο καθώς ενισχύθηκε κατά 1,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,02%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,12%, ενώ ο τραπεζικός κέρδισε 3,23%. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια διορθωτική κίνηση στο χρηματιστήριο με μεγάλη μείωση των συναλλαγών

Πτώση άνω του 2% είχαν οι Σαράντης και ΟΤΕ, ενώ θετικά ξεχώρισε η Quest Συμμετοχών με άνοδο 5,24%. Πάνω από 2% κέρδισαν οι Ελλάκτωρ και HelleniQ Energy. Placement μετοχών της Foodlink και «κλείδωμα» στο limit up.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι μέχρι 21% στον FTSE-25 μετά τις 16 Απριλίου, καταλύτης η αναβάθμιση

Εντυπωσιακή αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς με 12 ανοδικές συνεδριάσεις, κέρδη 9,34% για τον Γενικό Δείκτη και «ορατότητα» για τις 1.500 μονάδες. Πόσο κερδίζουν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.