ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Σε κλοιό πιέσεων το Χ.Α. με υποχώρηση μεγαλύτερη των διεθνών αγορών

Στο χώρο του Large Cap μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο, στον Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε ανοδικά, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 16 τίτλοι είχαν άνοδο.

Την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση πραγματοποίησε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κατρακυλά στις 1.357,30 μονάδες με απώλειες 2,40% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ πρόκειται και για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι το Χ.Α. έπεσε σε χαμηλό δυόμισι μηνών πλέον. 

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή καθώς πλέον «κλείδωσε» η απόφαση του Ισραήλ για χτύπημα στο Ιράν, ήταν ο κύριος παράγοντας πίεσης στις αγορές.

Σήμερα άλλαξε το σκηνικό και στις ευρωπαϊκές αγορές που κρέμασαν όλες χαμηλότερα καταγράφοντας βαριές απώλειες έως και 1,88% (FTSE 100 του Λονδίνου), οπότε το ρηχό, περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο υπερέβαλε για ακόμη μια φορά, έχοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ακόμη και από τις αγορές του ευρωπαϊκού νότου. 

Πλέον, μένει να δούμε αν από τα σημεία αυτά, δηλαδή την ευρύτερη ζώνη των 1.360 μονάδων θα βγάλει αντίδραση η αγορά, ή αν θα συνεχίσει η… φθορά αποτιμήσεων, δεδομένου ότι στην αγορά έχουν αρχίσει και πωλήσεις φόβου και μεγάλης ανησυχίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο τετραήμερο της γεωπολιτικής κρίσης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 4,44%, o FTSE 25 υποχωρεί κατά 4,18%, ο Mid Cap καταποντίζεται κατά 6,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 5,75%. Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση οι συναλλαγές ήταν πολύ μεγάλες καθώς μετά τα 155 εκατ. ευρώ χθες, σήμερα ανήλθαν στα 157,2 εκατ. ευρώ, με τα 141 εκατ. ευρώ στον Large Cap εκ των οποίων τα 64,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 8,66 εκατ. ευρώ. 

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.296,79 μονάδες με πτώση 2,25% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.170,39 μονάδες με πτώση 2,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.161,40 μονάδες με πτώση 2,14%. 

Στο χώρο του Large Cap μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, στον Mid Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε ανοδικά, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 16 τίτλοι είχαν άνοδο έναντι 109 με απώλειες. Στον Large Cap στην κορυφή των απωλειών με άνω του 5% έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, καθώς ορισμένοι επενδυτές κάνουν συνειρμούς φόβου για ματαίωση του deal με τους Άραβες λόγω των γεγονότων στη Μ. Ανατολή, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν ξανά μετοχές όπως Aegean Airlines, ΔΕΗ, Alpha Bank, Quest Συμμετοχών, Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ, Cenergy Holdings, Lamda κ.λπ. 

Στον Mid Cap στην κορυφή των απωλειών βρέθηκε η AVAX χάνοντας άνω του 5%, στο -4,51% η Lavipharm, στο -3,93% η Intracom Holdings, άνω του 3% έχασαν οι Fourlis, ΟΛΠ, Intrakat και Ideal και άνω του 2% οι Intralot, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, Profile, ΕΥΑΘ και ΕΧΑΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μπήκαν 3 δισ. στα αμοιβαία κεφάλαια φέτος, στροφή των αποταμιευτών

Διαμορφώνεται συγκεκριμένα στα 18,85 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3 δισ. ευρώ, ή κατά 19,41%, από τις αρχές του 2024 , ενώ από τον Απρίλιο του 2020 οι εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθερά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2024, σε μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος διατηρεί την ανοδική του πορεία. Στο επίκεντρο, λόγω αποτελεσμάτων, και η HelleniQ Energy.