ΓΔ: 2262.66 -0.54% Τζίρος: 45.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:41
Φώτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Παραμένει ευάλωτη η διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι αλλά και αμφίσημες διαθέσεις από τις κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Οι φόβοι κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή πλανώνται σαν «μαύρα σύννεφα» πάνω από τις διεθνείς μετοχικές αγορές.

Η μεταβλητότητα, από τη Νέα Υόρκη όπου μετριέται μέσω του δείκτη VIX, έως και το πολύπαθο ελληνικό ΧΑ που εσχάτως τέσταρε τα χαμηλά 10 εβδομάδων, έχει επιστρέψει για τα καλά.

Είχαμε πλειστάκις αναφερθεί στους «τσιμπημένους» ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη, οι οποίοι εδώ και καιρό «φώναζαν» για την υπεραγορασμένη τάση, αλλά και για τον δέοντα σεβασμό μας προς την ανοδική κίνηση μιας αγοράς που «ανεβαίνει επίπεδο».

Διεθνώς, οι Κεντρικές Τράπεζες κινούνται «μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης», καθώς αφενός επιθυμούν να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια βάσης, αφετέρου ο πληθωρισμός συνεχίζει να «δαγκώνει», αναβάλλοντας την ομαλοποίηση των νομισματικών συνθηκών.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης στις χώρες του G-7, δεν θα τις λέγαμε και πολύ αισιόδοξες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Τεχνολογικός κλάδος, με το υψηλό beta του, «κρίνεται αυστηρά», πόσω μάλλον μετά την σχεδόν non-stop υπεραπόδοση των τελευταίων μηνών.

Επιστρέφοντας στην επενδυτική ψυχολογία και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στη «δική μας» Λεωφόρο Αθηνών, εκτιμούμε ότι αυτές θα παραμείνουν ευάλωτες ενόσω «μαλώνουν τα βουβάλια» και ταυτόχρονα το αφήγημα της επενδυτικής βαθμίδας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κάνει «ρωγμές».

* Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε ανοδική τροχιά οι αγορές, στήριξη από futures

Ανοδικό κλίμα διεθνώς με θετικό momentum με στήριξη από τα futures σε Wall Street και Ευρώπη και θετικές ενδείξεις για τη συνέχεια της τάσης. Οι προσδοκίες για επέκταση της εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν περιορίσει τις πιέσεις στο πετρέλαιο.
Y/KNOT
ΑΓΟΡΕΣ

Τι συνέβη στο δικαίωμα και τη μετοχή της Y/KNOT, έντονο ενδιαφέρον για την ΑΜΚ

Σήμερα 16 Απριλίου, είναι η λήξη διαπραγμάτευσης του δικαιώματος και οι κάτοχοι έχουν διορία μέχρι 21 Απριλίου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν. Οι νέες μετοχές θα αρχίσουν διαπραγμάτευση στις 29 Απριλίου.