ΓΔ: 1445.71 -1.76% Τζίρος: 92.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:04:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές, στόχος άντληση έως 3 δισ.

Το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο επίπεδο του 4,25%, αλλά αναμένεται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς προβλέπεται ότι θα υπάρξει πολύ ισχυρή ζήτηση.

Με στόχο την άντληση ποσού μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ ξεκίνησε η δημοπρασία για το νέο 30ετές ομόλογο από τον ΟΔΔΗΧ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μία ακόμη επιτυχημένη έκδοση, που θα συγκεντρώσει υψηλό ενδιαφέρον από ξένα χαρτοφυλάκια. 

Το ομόλογο είναι λήξης 15 Ιουνίου του 2054 και την έκδοση έχουν αναλάβει να τρέξουν οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς. Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται πέριξ του 4,25% περίπου (Mid swap+175 μονάδες βάσης) και όπως αναμένεται θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση λόγω της ισχυρής ζήτησης που θα καταγραφεί.

Η απόφαση του ΟΔΔΗΧ να βγει εκ νέου στις αγορές, μετά την έκδοση του 10ετούς πριν από μερικούς μήνες, καταφθάνει μετά την αναπάντεχη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's αλλά και τα νέα θετικά μηνύματα που έστειλαν τα δημοσιονομικά δεδομένα για το 2023, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάνει στο 1,9% του ΑΕΠ και να ξεπερνά σημαντικά τον στόχο του οικονομικού επιτελείου για 1,1% του ΑΕΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης με εξαίρεση τη Moody's Ratings επανέφεραν την Ελλάδα στη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, μια θέση που χάθηκε το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους. Η S&P Global Ratings αύξησε τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η συνέχιση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής θα μειώσει αναλογικά πολύ περισσότερο το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερος από εκείνον των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ακόμη ότι ήδη, το δανειακό πρόγραμμα του 2024 έχει καλυφθεί σε ποσοστό 52%, καθώς έχουν αντληθεί περίπου 5,2 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τη χρονιά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ