Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» 1,55% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βαρύ κλίμα στην Ευρώπη

Ισχυρές απώλειες για το Χρηματιστήριο διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών ότι μετά την επιτυχία του road show στο Λονδίνο, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θα μετουσιωνόταν σε εντολές αγοράς ελληνικών μετοχών.

Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για την χρηματιστηριακή αγορά διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών ότι μετά την επιτυχία του road show που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που εκδηλώθηκε στις παρουσιάσεις θα μετουσιωνόταν και σε εντολές αγοράς ελληνικών μετοχών.

Οι προσδοκίες όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε «βουτιά» κατά 1,55%, κλείνοντας στις 862,59 μονάδες, με τις τράπεζες και τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 2,12%, ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά -1,72%,

Ασφαλώς τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από την γερμανική και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή οικονομία επηρέασαν καθοριστικά το κλίμα ωστόσο η εικόνα της εγχώριας αγοράς, που ήταν χειρότερη των αγορών της ΕΕ, αποτυπώνει την έλλειψη δυνάμεων. Αρνητικό ήταν το ξεκίνημα και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά εξαιτίας της ανησυχίας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η εγχώρια αγορά σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από το επίπεδο των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο επίπεδο των 900 μονάδων.

Η άνοδος αυτή τροφοδοτήθηκε τόσο από τις μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης μετά την κυβερνητική αλλαγή όσο και την κινητικότητα στο θέμα των τραπεζών και της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ανοδικό ξέσπασμα ωστόσο βασίστηκε σε εγχώριες δυνάμεις και όχι σε αγορές ξένων οι οποίοι φαίνεται ότι περιμένουν πρώτα να δουν δείγμα γραφής της κυβέρνησης και μετά να προχωρήσουν σε χρηματιστηριακές κινήσεις.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο BD ότι η ελληνική αγορά ήδη έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι – ο Γενικός Δείκτης σε ετήσια βάση ενισχύεται κατά περίπου 40% έναντι +16% που είναι δείκτης DJ Stoxx 600, και εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί, ωστόσο, απαιτείται χρόνος έως ότου αρχίσουν τα αποδίδουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γεωπολιτική «σκιά» στο Χρηματιστήριο ενώ η Ευρώπη «καλπάζει»

Την ώρα που τα διεθνή κεφάλαια στρέφονται στην ευρωζώνη και το Bloomberg διαπιστώνει «σεισμική» μεταβολή της πορείας του ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών μένει εγκλωβισμένο στους φόβους επεισοδίου με την Τουρκία.
Texnologia
ΑΓΟΡΕΣ

Υπερκέρδη στη δεκαετία της κρίσης για τον κλάδο Τεχνολογίας του ΧΑ

Από το 2010 ως το τέλος α' εξαμήνου του 2020, η κεφαλαιοποίηση των μετοχών του κλάδου Τεχνολογίας αυξήθηκε κατά 297% και ανήλθε στα 417 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ. Ποιες μετοχές πρωταγωνίστησαν.