ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» 1,55% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βαρύ κλίμα στην Ευρώπη

Ισχυρές απώλειες για το Χρηματιστήριο διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών ότι μετά την επιτυχία του road show στο Λονδίνο, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θα μετουσιωνόταν σε εντολές αγοράς ελληνικών μετοχών.

Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για την χρηματιστηριακή αγορά διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών ότι μετά την επιτυχία του road show που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που εκδηλώθηκε στις παρουσιάσεις θα μετουσιωνόταν και σε εντολές αγοράς ελληνικών μετοχών.

Οι προσδοκίες όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε «βουτιά» κατά 1,55%, κλείνοντας στις 862,59 μονάδες, με τις τράπεζες και τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 2,12%, ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά -1,72%,

Ασφαλώς τα σύννεφα που πυκνώνουν πάνω από την γερμανική και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή οικονομία επηρέασαν καθοριστικά το κλίμα ωστόσο η εικόνα της εγχώριας αγοράς, που ήταν χειρότερη των αγορών της ΕΕ, αποτυπώνει την έλλειψη δυνάμεων. Αρνητικό ήταν το ξεκίνημα και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά εξαιτίας της ανησυχίας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η εγχώρια αγορά σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από το επίπεδο των 700 μονάδων ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο επίπεδο των 900 μονάδων.

Η άνοδος αυτή τροφοδοτήθηκε τόσο από τις μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών για την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης μετά την κυβερνητική αλλαγή όσο και την κινητικότητα στο θέμα των τραπεζών και της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ανοδικό ξέσπασμα ωστόσο βασίστηκε σε εγχώριες δυνάμεις και όχι σε αγορές ξένων οι οποίοι φαίνεται ότι περιμένουν πρώτα να δουν δείγμα γραφής της κυβέρνησης και μετά να προχωρήσουν σε χρηματιστηριακές κινήσεις.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο BD ότι η ελληνική αγορά ήδη έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι – ο Γενικός Δείκτης σε ετήσια βάση ενισχύεται κατά περίπου 40% έναντι +16% που είναι δείκτης DJ Stoxx 600, και εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί, ωστόσο, απαιτείται χρόνος έως ότου αρχίσουν τα αποδίδουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Alpha Finance: Έντονο ενδιαφέρον από ξένους για τράπεζες και ενέργεια

Στο περιθώριο του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο, οι επενδυτές σχολίαζαν θετικά το deal Alpha Bank - UniCredit, το επιτυχημένο placement μετοχών της Εθνικής και τη φετινή βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.