ΓΔ: 830.76 0.70% Τζίρος: 16.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναταραχή και στα ομόλογα, προς το 1,5% η απόδοση του 10ετούς

Η φυγή κεφαλαίων στα ασφαλή καταφύγια έχει εκτινάξει την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, την ώρα που το ασφαλέστερο «χαρτί» στον κόσμο, το αμερικανικό 10ετές, γίνεται ανάρπαστο από τους επενδυτές.

Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει η σοβαρή αναταραχή στις αγορές λόγω της επιδημίας του κοροναϊού και για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση τους να εκτοξεύεται σήμερα κοντά και στο 1,5%, ενώ είχε υποχωρήσει πρόσφατα ως το 0,90%, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, οδηγώντας σε πρωτοφανή πτώση την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σημερινές συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου «σκαρφάλωσε» ως το 1,469%, για να υποχωρήσει αργότερα λίγο χαμηλότερα από το 1,40%, παραμένοντας σε επίπεδο περίπου 50% υψηλότερο από το 0,90%, που είναι και το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό, το οποίο καταγράφηκε πριν ξεσπάσει η καταιγίδα στις αγορές.

Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται από τους επενδυτές ως τίτλοι υψηλού κινδύνου και πέφτουν θύματα της στροφής προς την ασφάλεια (flight to safety), καθώς μάλιστα φημολογείται ότι αναβάλλονται οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία.

Αντίθετα, το ασφαλέστερο «χαρτί» στον κόσμο, το αμερικανικό 10ετές ομόλογο, υποχωρεί σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα απόδοσης, μετά και τη μείωση - έκπληξη στο επιτόκιο της Fed κατά μισή μονάδα, αλλά και καθώς προεξοφλείται νέα μείωση στα επιτόκια από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Στις αρχές του έτους, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπερνούσε το 1,90% και σήμερα έχει πέσει λίγο πάνω από το 0,70%. Στο γράφημα φαίνεται πώς από το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου η στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια χώρισε τους δρόμους ελληνικών και αμερικανικών τίτλων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε στα ύψη, ενώ του αμερικανικού υποχώρησε κάθετα.

Ελληνικά και αμερικανικά 10ετή ομόλογα: Η απόκλιση αποδόσεων

greeceUS
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στοιχειώνει τα διεθνή Χρηματιστήρια το «φάντασμα» του πληθωρισμού

Κοντά στο 1,60 «σκαρφάλωσε» η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, ενώ καταγράφεται ρεκόρ στο δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών. Η φόβοι για υπερθέρμανση στις ΗΠΑ και η απειλή των υψηλών τιμών πετρελαίου.
ΑΓΟΡΕΣ

Συναγερμός στην ευρωζώνη για τη μεγάλη αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα

Πάνω από το 1,10% έχει ξεφύγει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, πίεση στο ιταλικό αλλά και ακόμη και στο γαλλικό, μετά το άλμα απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 1,50%. Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για λήψη μέτρων.
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί η απόδοση των 10ετών, ανοίγει ο δρόμος για νέα έκδοση

Η απόδοση πέφτει προς το 2% και διευκολύνει το σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για άντληση 2 δισ. ευρώ με νέα 10ετή ομόλογα μέσα στον Μάιο, ενώ η κυβέρνηση πιέζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για δάνειο από τον ESM.