ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Αναζητούνται «φρέσκα» κεφάλαια για την αντίδραση

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις «κλειδωμένος» στο εύρος των 1.400 - 1.450 μονάδων. Απρόθυμοι για ανάληψη ρίσκου οι επενδυτές. Γράφει ο Π. Στεριώτης.*

Η αυξανόμενη προσφορά «χαρτιών» εκ μέρους των εισηγμένων αποτελεί στην παρούσα φάση το κυριότερο story του ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις να ενισχύουν την εταιρική ευρωστία, τη διασπορά μετοχών και τη γκάμα των  επενδυτικών επιλογών.

Στον αντίποδα, στην «άνυδρη» λεωφόρο Αθηνών, των συγκεκριμένων σε αυτή τη φάση δυνατοτήτων, η απορρόφηση πολύτιμης ρευστότητας γίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ταυτόσημη ενός ελαφρά πτωτικού και ανησυχητικού καναλιού των τιμών σε Γενικό Δείκτη (ΓΔ) και επιμέρους αποτιμήσεις.

Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ έχει αφήσει ουσιαστικά τους επενδυτές με τα κέρδη του Ιανουαρίου, καθώς έκτοτε το bottom line των διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων πιθανότατα... δεν εντυπωσιάζει. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο προβληματιζόμαστε από το ότι οι 8 από τις 9 προηγηθείσες συνεδριάσεις έκλεισαν «στο κόκκινο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται επί τη βάσει γρηγορότερων αντανακλαστικών και μικρότερης... «υπομονής».  

Παρότι δεν θα τα «μαυρίσουμε» όλα αγνοώντας την εκπληκτική πορεία που έχουν να επιδείξουν οι αποτιμήσεις επιλεγμένων τίτλων τα τελευταία - μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού - χρόνια, το ΧΑ εσχάτως συνεχίζει να χάνει πολύτιμες ευκαιρίες και χρόνο να συμπορευτεί με τα «ξένα» τα οποία - έστω με φυσιολογική διστακτικότητα - διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, έτοιμα να «ρεφάρουν» άμεσα την οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση με νέα rebound. Βεβαίως, τα πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το profit taking σε ιστορικά υψηλά και οι ενδείξεις ηπιότερης μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης συντηρεί την απροθυμία ανάληψης επιπλέον επενδυτικών ρίσκων.

Πλέον, το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου» είναι το από πού θα αντληθούν τα «φρέσκα κεφάλαια» που τόσο πολλή ανάγκη έχει το ΧΑ ώστε να υπερκεράσει τα ζητήματα κορεσμού και «αποστράγγισης» ρευστότητας που το ταλανίζουν. Καλό βεβαίως το rotation τίτλων αλλά εξ' ορισμού δεν μπορεί να οδηγήσει μόνο του τον ΓΔ προς το προ ολίγων μηνών επιτευχθέν πολυετές υψηλό των 1.500+ μονάδων.

Παράλληλα οι συναλλασσόμενοι αρχίζουν να μην αντιδρούν (τουλάχιστον προς ώρας) με ενθουσιασμό σε ειδήσεις όπως ο «χρησμός» του FTSE αναφορικά με την εν δυνάμει αναβάθμισή του ΧΑ στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών. Οπωσδήποτε τέτοιου τύπου αναβαθμίσεις δημιουργούν αυξανόμενο θεσμικό flow αλλά η ολοκληρωτική ανάκτηση εμπιστοσύνης «θέλει δουλειά πολλή» καθώς το ΧΑ παραμένει το τελευταίο «αναδυόμενο» Χρηματιστήριο της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, οι υψηλότερες τιμές–στόχοι που θέτουν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές δεν επαρκούν για να δώσει ένας πελάτης λιανικής μια άμεσα εκτελεστέα εντολή αγοράς.

Και ενώ το ανοδικό momentum παραδοσιακά αποτελεί ζητούμενο για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο ΓΔ μοιάζει διαγραμματικά «θολός» ενόσω παραμένει «κλειδωμένος» εντός του - γνωστού και μη εξαιρετέου - εύρους 1.400-1.450 μονάδων. Εκ των πραγμάτων η αγορά θα διαφύγει από το εν λόγω πλαίσιο αλλά η κατεύθυνση προς την οποία θα το κάνει σε εβδομαδιαίο κλείσιμο είναι άγνωστη. Όσο το ΧΑ παραμένει «μαγκωμένο», τα επιχειρήματα περί «χωνέματος» της δομικής ανοδικής κίνησης από τα πολυετή χαμηλά θα «ξεθωριάζουν» και τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο θετικό σενάριο θα γίνονται πιο επιφυλακτικά αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων εισόδων και στο αρνητικό σενάριο θα «τραβήξουν για άλλες πολιτείες».

* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής.

Αποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΚΥΣΕΑ οι διεθνείς εξελίξεις και η προεδρία της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεδρίασε και ενημερώθηκε για τις διεθνείς εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Ουκρανία και την προεδρία της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ. Συζητήθηκαν και διεθνείς υποχρεώσεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνομιλίες για Μαύρη Θάλασσα με Ινδία, Τουρκία κι άλλες χώρες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Ινδία, Τουρκία, Αίγυπτος και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής συμμετέχουν σε συνομιλίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συζητούνται και προτάσεις από περισσότερα κράτη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια και μηνύματα σε Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμέρειας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και αυστηρότερων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις για βασικά διεθνή θέματα.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΟΗΕ: Τραμπ, Ιράν, Ουκρανία και κρίσιμες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη

Παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, εν μέσω γεωπολιτικών κρίσεων, αμερικανικών πιέσεων και αναζήτησης νέου επικεφαλής. Οι υποψήφιοι επιδιώκουν επαφές με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.