ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds

«Έκρηξη» αποδόσεων ιταλικών και ελληνικών ομολόγων, ιστορικό χαμηλό για αμερικανικό

Σε γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα στρέφονται οι επενδυτές, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων των δύο ισχυρών οικονομιών σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η στροφή των επενδυτών σε ασφαλείς τοποθετήσεις οδηγεί σε ισχυρή άνοδο τις αποδόσεις τόσο του ιταλικού όσο και του ελληνικού 10ετούς, σε πλήρη αντίθεση με τα αντίστοιχα χρεόγραφα Γερμανίας και ΗΠΑ, τα οποία υποχωρούν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Αποτέλεσμα της παραπάνω στροφής το ελληνικό 10ετές να «βλέπει» την απόδοσή του να ενισχύεται 12,9% και να φθάνει στο 1,641%, από 1,453% που ήταν την Παρασκευή. 

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το ιταλικό 10ετές ομόλογα, με τις πιέσεις να οφείλονται και στο γεγονός ότι η γειτονική χώρα είναι αυτή που  έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κοροναϊό επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η απόδοση του χρεογράφου έχει ενισχυθεί 18,58% φθάνοντας στο 1,280%

Παράλληλα οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να εκτινάσσεται 56 μονάδες βάσης (0,56 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,646%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2019. 

Στροφή σε γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα 

Στον αντίποδα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του - 0,850%, ενώ σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ υποχώρησε και η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου στο -0,60%. 

«Όλα αυτά θα ενισχύσουν την πίεση στην ΕΚΤ», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, καθώς η κίνηση είναι πιθανό να έχει μεγάλη πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν πλήρως την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, αλλά εστιάζουν στο αν αυτή θα είναι αρκετή. 

Η Γερμανία υποσχέθηκε βοήθεια στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κατάρρευση της ζήτησης, ενώ η Ιταλία θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες σε μία «πολύ μεγάλη θεραπεία - σοκ» για να αντισταθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την έξαρση του κοροναϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της σήμερα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ακόμη πιο επιθετική η πτώση για την απόδοση των 10ετών αμερικανικών  ομολόγων, που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και από το 0,4%, ενώ «ανέκαμψε» ελαφρώς στο 0,456%, υποχωρώντας άνω του 35%.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ