Χρηματιστήριο Αθηνών

Η άνοδος των τραπεζών στήριξε το Χρηματιστήριο

Η επικείμενη ενεργοποίηση του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια έφερε αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται κατά 2,22% και να υποστηρίζει την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 0,63%.

Οι προσδοκίες για τις τραπεζικές μετοχές, ενόψει ιδίως της ενεργοποίησης του σχεδίου για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, επέτρεψαν σήμερα στο Χρηματιστήριο να παραμείνει σε ανοδική τροχιά, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,63%, στις 861,1 μονάδες.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεψε την παράσταση, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,22%, καθώς η μετοχή της Εθνικής κέρδισε 3,24% και ήταν πρώτη σε συναλλαγές στη συνεδρίαση, ενώ η μετοχή της Eurobank, δεύτερη σε αξία συναλλαγών, ενισχύθηκε κατά 2,94%. Στην πρώτη πεντάδα των τίτλων με τις περισσότερες συναλλαγές βρέθηκαν, επίσης, η Alpha (με άνοδο 1.19%) και η Πειραιώς (1,54%).

Η συνεδρίαση, πέραν των κινήσεων στους τραπεζικούς τίτλους, χαρακτηρίσθηκε από διστακτικότητα των επενδυτών και μικρές μεταβολές. Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν σημαντικές κινήσεις πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β' τριμήνου.

Μέτρια ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 64.6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 13,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές σε πακέτα. Η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 55/47, αντανακλώντας τη γενικά θετική κατεύθυνση της συνεδρίασης.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων σταθεροποιούνται στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ημερών, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 1,339%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες, ΔΕΗ και blue chips οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη άνω των 620 μονάδων

H υπεραπόδοση για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βοήθησε το ΧΑ να παραμείνει σε θετική πορεία, με τον τζίρο, όμως, να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και να φθάνει στα 32,90 εκατ. ευρώ.