ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Περιορισμός κερδών στην Ευρώπη, «βουτιά» στα αμερικανικά futures

Περιορίζουν την άνοδό τους οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της ελεύθερης πτώσης στα futures της Wall Street, αλλά και τη νέα ελεύθερη πτώση για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές αν και περιορίζουν αρκετά τα κέρδη τους, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει επικεντρωμένη στην εξάπλωση του κοροναϊού, στις τιμές πετρελαίου αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται τα futures της Wall Street, καθώς η αγορά δεν φαίνεται να πείθεται από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ. 

Πτώση άνω του 2% αναμένεται ότι θα εμφανίσουν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με ισχυρότερες τις πιέσεις στον S&P 500 με απώλειες στο 2,8%.

Την ίδια ώρα η αναπάντεχη μείωση του βασικού επιτοκίου της Βρετανίας κατά 50 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με αποτέλεσμα τη διαμόρφωσή του στο 0,25%, υποδεικνύει ότι οι κεντρικές τράπεζες ή τουλάχιστον όσες έχουν αυτή τη δυνατότητα, εισέρχονται δυναμικά μέσω της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού. 

Μετά από αυτήν την απόφαση της BoE και με δεδομένη αντίστοιχη κίνηση από τη Fed, όλα δείχνουν ότι στον «χορό» της μείωσης επιτοκίων θα εισέλθει και η ΕΚΤ, η οποία πραγματοποιεί αύριο την προγραμματισμένη συνεδρίασή της, με τους αναλυτές να θεωρούν βέβαιη μία περικοπή του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 10 μονάδες βάσης. Πάντως η ΕΚΤ είναι από τις τράπεζες που σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δεν έχει μεγάλα περιθώρια παρέμβασης. 

Κέρδη 0,9% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600, με τον περιορισμό των κερδών να οφείλεται στην υποχώρηση κατά 0,9% του κλάδου τουρισμού και διασκέδασης, αν και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται άνω του 1%.

Στο 0,72% η άνοδος για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,47% και τον CAC 40 να κινείται 0,95% υψηλότερα. Οριακές διακυμάνσεις στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού ξεπέρασαν τα 10.000, με τον FTSE MIB να ενισχύεται μόλις 0,02%, ενώ 0,44% υψηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.

Πιέσεις δέχεται ο μαύρος χρυσός, μιας και η σύγκρουση Σ. Αραβίας και Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με το προθεσμιακό συμβόλαιο του Brent να υποχωρεί 3,1% και το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 3%. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ