ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» ανόδου στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Ράλι για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, με το ιταλικό 10ετές να ενισχύεται άνω του 7% και το γερμανικό άνω του 13%.

Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, μετά την ελεύθερη πτώση που σημείωσαν την Πέμπτη, λόγω τόσο των μη ικανοποιητικών -κατά τους επεδυτές- μέτρων που έλαβε η ΕΚΤ αλλά και μερικών ατυχών δηλώσεων (σαφώς όχι με πρόθεση) της Κριστίν Λαγκάρντ. 

Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση που ξεπέρασε το 7%, ενώ ανάλογη πορεία ακολούθησαν και αυτές γερμανικών, γαλλικών και άλλων χωρών της ευρωζώνης, με το ελληνικό 10ετές να διατηρείται σε πορεία σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το χθεσινό sell off στα ομόλογα, παραδοσιακά καταφύγια, πραγματοποιήθηκε καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν τα μετρητά, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε θεωρούνται αρκετά καλά για τον τραπεζικό τομέα αλλά όχι για την ευρύτερη οικονομία. 

Βέβαια κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, τόσο το τελευταίο διάστημα όσο και στο παρελθόν έχουν ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση, καθώς διαθέτει έναν περιορισμένο αριθμό εργαλείων, καλώντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, κυρίως στην εφαρμοζόμενη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ