ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε νέο κλοιό ρευστοποιήσεων η Ευρώπη, δεν πείθουν οι κεντρικές τράπεζες

Τα επιθετικά μέτρα εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, με μειώσεις επιτοκίων και νέα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν είναι αρκετά για να διακόψουν το sell off των αγορών

Με... αδιαφορία αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τις επιθετικές κινήσεις εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, συνεχίζοντας να ρευστοποιούν σχεδόν όλα τα assets, καθώς η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, δημιουργεί  πρωτόγνωρες συνθήκες κυρίως σε κοινωνικό και ακολούθως σε οικονομικό επίπεδο. 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η αύξηση των κρουσμάτων με γεωμετρική πρόοδο, η λήψη μέτρων από σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις στις οποίες περιλαμβάνονται από κλείσιμο καταστημάτων, απαγόρευση της κυκλοφορίας έως και κλείσιμο των συνόρων,  καθιστά την πραγματικότητα όλων σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, με τους επενδυτές να ακολουθούν το αρχέγονο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και να στρέφονται στη διακράτηση μετρητών. 

Η αιφνίδια απόφαση της Fed ουσιαστικά να μηδενίσει το αμερικανικό επιτόκιο και να ρίξει νέα ρευστότητα στις αγορές, σαφώς θα στηρίξει την αμερικανική οικονομία και πιθανώς και την παγκόσμια, καθώς αποτελούν πλέον συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να καθησυχάσουν την ανθρώπινη φύση. 

Με δεδομένα όλα τα παράνω, μάλλον, αποτελεί φυσική αντίδραση η πτώση του EuroStoxx 600 σχεδόν 8%, με τον κλάδο αερομεταφορέων να βουλιάζει στο -14%, ενώ σε ανάλογη πορεία κινούνται όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τις απώλειες να κυμαίνονται από 6,5% έως και 9%. Σε ελεύθερη πτώση και τα futures της Wall Street, με απώλειες που ξεπερνούν τις 1.000 μονάδες για τον Dow Jones

Ήδη Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και φυσικά Ιταλία έχουν λάβει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, με κλείσιμο όλων των καταστημάτων, εκτός φαρμακίων και super markets, γεγονός που οδηγεί σε παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας, με τα αποτελέσματα αυτής της επιβεβλημένης απόφασης να αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε ύφεση αλλά και πιθανή αύξηση της ανεργίας, εκτός, φυσικά, εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφασίσουν να ξεχάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και δημιουργήσουν ειδικά πακέτα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων...

Βαριές απώλειες στην Ασία, με πτώση 2,4% για τον Nikkei στο Τόκιο, απώλειες 9,7% για τον ASX στην Αυστραλία, 3,4% στη Σανγκάη, 4,7% στο Χονγκ Κονγκ και 3,1% στη Νότια Κορέα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,4%, στα 30,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με πτώση 5%, φτάνει στα 32,16 δολ.. Κέρδη 1,1% για τον χρυσό, στα 1.533,40 δολάρια/ουγγιά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.