ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αρνητική στροφή για την Ευρώπη, πιέσεις στα αμερικανικά futures

Οι συνεχείς αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 βαραίνουν περισσότερο στην επενδυτική ψυχολογία, ενώ κερδισμένος αποδεικνύεται το δολάριο.

Μόλις λίγες ώρες διατηρήθηκε η θετική επίδραση από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η αρχική ανοδική αντίδραση σιγά-σιγά σβήνει,με γερμανικό και βρετανικό χρηματιστήριο να υποχωρούν, ενώ οι υπόλοιπες αγορές μαζεύουν σημαντικό μέρος των κερδών τους. 

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα - απάντηση στην επιδημία του κορονοϊού, η οποία έχει ισοπεδώσει αρκετές οικονομίες της ευρωζώνης, λόγω της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας βιομηχανιών και επιχειρήσεων αλλά ακόμη και την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. 

Επιπρόσθετα η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ και εάν κριθεί απαραίτητο θα προχωρήσει και σε νέες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλίσει πως η οικονομία της ευρωζώνης θα ξεπεράσει τη λαίλαπα της επιδημίας με όσο το δυνατόν πιο λίγες απώλειες σε όλα τα επίπεδα. 

Όμως καθίσταται σαφές ότι τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική επιλογή των επενδυτών -και αρκετών διαχειριστών κεφαλαίων όπως αποκαλύπτει έρευνα του CNBC - με το δολάριο να είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος, μιας και θεωρείται ως το απόλυτα ασφαλές νόμισμα. Αποτέλεσμα ο δείκτης δολαρίου (ο δείκτης που «μετρά» την πορεία του δολαρίου έναντι καλαθιού με τα βασικά ανταγωνιστικά του νομίσματα) να ξεπερνά τις 102 μονάδες, παρά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν.

Η άνοδος του δολαρίου

dollar

Κέρδη μόλις 0,25% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, ο οποίος ενδοσυνδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του 1,5% με τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο να ηγείται της ανόδου, καθώς ενισχύεται άνω του 3%, ενώ ήπιες πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ταξιδίων και διασκέδασης. 

Σε τροχιά υποχώρησης κινείται η γερμανική αγορά με τον DAX 30 να σβήνει σημαντικό μέρος των αρχικών του κερδών μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του οικονομικού Ινστιτούτου DIW, το οποίο εκτιμά ότι το 2020 θα υπάρξει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας. Αποτέλεσμα ο γερμανικός δείκτης να υποχωρεί άνω του 1%, ενώ είχε φθάσει να ενισχύεται 1,5%. Σημαντικές πιέσεις για τη βρετανική αγορά, καθώς υπάρχει μεγάλη αντίδραση στα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,4%. Τέλος και στο ράλι ανακούφισης για το ιταλικό χρηματιστήριο -είχε φθάσει σε άνοδο 4%- με τον FTSE MIB να περιορίζει την ενίσχυσή του στο 1%. 

Οι επενδυτές όπως όλα δείχνουν εμπιστεύονται περισσότερο τις εκθέσεις των χρηματοοικονομικών ομίλων, με τους περισσότερους εξ αυτών να ξεκαθαρίζουν ότι σχεδόν καμία οικονομία δεν θα κατορθώσει να ξεφύγει συρρίκνωσης ή ύφεσης εντός του 2020. 

Σε πτωτική πορεία κινούνται, αυτήν την ώρα και τα futures της Wall Street, με τη μέση πτώση και για τους τρεις βασικούς δείκτες να διαμορφώνεται υψηλότερα του 2%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ