ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εκρηκτική άνοδος στην Ευρώπη, με κέρδη που ξεπερνούν το 5%

Ισχυρή ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές αγορές μετοχών, καθώς μοιάζουν να πείθονται, τελικά, από τις προσπάθειες κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων.

Εντυπωσιακή άνοδο εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να κλείσουν με θετικό τρόπο μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα, όπου η μεταβλητότητα αλλά και ο αθρόες ρευστοποιήσεις λόγω του φόβου που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού ισοπέδωσαν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο ανακοινώνουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, νέα προγράμματα στήριξης των οικονομιών, με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίζει ότι η τράπεζες θα πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην αφήσει την ευρωζώνη να οδηγηθεί σε καταστροφή.

Κέρδη άνω του 4,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600, με τον ενεργειακό κλάδο να ηγείται της ανόδου, καθώς εμφανίζει άνοδο 7%. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα κέρδη τους να κυμαίνονται από 2,2% έως και 6%. 

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό της άρθρο σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ξεπεράσει η οικονομία τη διαταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού, είναι το βασικό στοιχείο του μηνύματος από την πρόεδρο της ΕΚΤ, που παραπέμπει στο περίφημο «ό,τι χρειαστεί» του Μάριο Ντράγκι, με το οποίο η ΕΚΤ άρχισε να αντιμετωπίζει δυναμικά την προηγούμενη κρίση στην ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της  ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το ποσό των ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ με το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει αρχικό ύψος 750 δισ. ευρώ, και επισημαίνει:  «είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά στοιχείων ενεργητικού και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί.  Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή.»

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι  «η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά και δημόσιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη», αλλά διαβεβαιώνει ότι  «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί στο πλαίσιο της εντολής της για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει αυτήν την κρίση, επειδή η ΕΚΤ υπηρετεί τους Ευρωπαίους πολίτες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.