ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο έλεος του κορονοϊού η Ευρώπη, με πτώση 4,5%

Οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στην ασφάλεια των μετρητών, με το δολάριο να καταγράφει ράλι έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Πτώση χωρίς τέλος για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο λαμβάνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με το πλέον σύνηθες να είναι η τοποθέτηση των πληθυσμών σε απόλυτη καραντίνα.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, σχεδόν, πλήρως με όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους να δέχονται πλήγμα, ενώ τα πακέτα στήριξης των κυβερνήσεων, αν και σαφώς είναι κάτι παραπάνω από γενναιόδωρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποτρέψουν τη συρρίκνωση των οικονομιών ή ακόμη και τη διολίσθησή τους σε ύφεση.

Μάλιστα σε επικαιροποιημένες εκθέσεις τους Morgan Stanley και Goldman Sachs καταθέτουν ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για αμερικανική και διεθνή οικονομία, με την πρώτη να τοποθετεί τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 30% για το β’ τρίμηνο του 2020 και τη δεύτερη να εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία θα συρρικνωθεί 1% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, δηλαδή υψηλότερα από το 0,8% που σημειώθηκε το 2009 εν τω μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Έχοντας να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις παραπάνω ζοφερές ειδήσεις και εκτιμήσεις οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στην ασφάλεια των μετρητών, με το δολάριο να αποδεικνύεται ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς σημειώνει ράλι όχι μόνο έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών αλλά και έναντι ευρώ και στερλίνας. 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους ο δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 4,5%, με τον βιομηχανικό κλάδο να εμφανίζει απώλειες 6% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε ανάλογη πορεία κινούνται όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 4,6% και τον FTSE 100 να κινείται 4,7% χαμηλότερα. 

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν και οι ασιατικές αγορές, με το Χρηματιστήριο της Ινδίας να βυθίζεται 9%, ενώ αντίθετα κέρδη άνω του 2% σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei, καθώς, και παρά τις πιέσεις που ασκούνται, όλα δείχνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο θα διεξαχθούν κανονικά. 

Σε πορεία ισχυρής πτώσης κινούνται και τα futures της Wall Street, τα οποία για μία ακόμη φορά έφθασαν το limit down, δηλαδή σημείωσαν πτώση άνω του 5%, με αποτέλεσμα προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης.
 

 

 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ