ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές, ο ιός «γονατίζει» τη Γερμανία

Το κόστος για τη γερμανική οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού μπορεί να φθάσει τα 729 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ifo

Πτώση χωρίς τέλος για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο λαμβάνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με το πλέον σύνηθες να είναι η τοποθέτηση των πληθυσμών σε απόλυτη καραντίνα.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει, σχεδόν, πλήρως με όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους να δέχονται πλήγμα, ενώ τα πακέτα στήριξης των κυβερνήσεων, αν και σαφώς είναι κάτι παραπάνω από γενναιόδωρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποτρέψουν τη συρρίκνωση των οικονομιών ή ακόμη και τη διολίσθησή τους σε ύφεση.

Η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητική μετά και τις δηλώσεις του Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ο οποίος υποστήριξε ότι η κρίση της επιδημίας μπορεί να κοστίσει στη Γερμανία έως και 729 δισ. ευρώ. «Το κόστος το πιθανότερο θα ξεπεράσει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αναφορικά με τις οικονομικές κρίσεις ή τις φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί διεθνώς 341.000 κρούσματα του κορονοϊού και τα θύματα πλησιάζουν τις 15.000.

Την ίδια ώρα σε επικαιροποιημένες εκθέσεις τους Morgan Stanley και Goldman Sachs καταθέτουν ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για αμερικανική και διεθνή οικονομία, με την πρώτη να τοποθετεί τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 30% για το β’ τρίμηνο του 2020 και τη δεύτερη να εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία θα συρρικνωθεί 1% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, δηλαδή υψηλότερα από το 0,8% που σημειώθηκε το 2009 εν τω μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Έχοντας να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις παραπάνω ζοφερές ειδήσεις και εκτιμήσεις οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στην ασφάλεια των μετρητών, με το δολάριο να αποδεικνύεται ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς σημειώνει ράλι όχι μόνο έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών αλλά και έναντι ευρώ και στερλίνας. 

Επί ευρωπαϊκού εδάφους ο δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 4%, με τον βιομηχανικό κλάδο να εμφανίζει απώλειες 6% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να βρίσκονται στο «κόκκινο». Σε ανάλογη πορεία κινούνται όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται 3% και τον FTSE 100 να κινείται 4% χαμηλότερα. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση της bull market αλλά όχι νέα ρεκόρ βλέπουν οι ειδικοί για τις μετοχές διεθνώς

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες δεν θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία.