Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή άνοδος στην Ασία μετά το πρωτoφανές QE από την Fed

Κέρδη της τάξεως του 6% σε Ιαπωνία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Ταϊβάν, μεγάλη άνοδος στα futures των αμερικανικών δεικτών και του Euro Stoxx 50, υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου,.

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας και τα futures των αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς το πρωτοφανές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed απομακρύνει τους φόβους ότι θα «στεγνώσει» η διεθνής ρευστότητα σε δολάρια. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να ανοίξει γραμμή παροχής δολαρίων με swaps και προς την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας.

Λίγο πριν τις 5.30 π.μ., ώρα Ελλάδος, οι δείκτες σε Ιαπωνία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Ταϊβάν σημείωναν άνοδο περίπου κατά 6%, ενώ περίπου κατά 2% ενισχύονταν οι δείκτες στην Κίνα και πάνω από 3% στο Χονγκ Κονγκ. Τα futures των τριών βασικών αμερικανικών δεικτών, όπως και του ευρωπαϊκού Euro Stoxx 50 κέρδιζαν περισσότερο από 3%.

Η Wall Street δεν φάνηκε να επηρεάζεται ιδιαίτερα θετικά από το «πακέτο» της Fed στη χθεσινή συνεδρίαση, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρωτοφανής απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αγοράζει ομόλογα όλων των κατηγοριών για απεριόριστο χρόνο φαίνεται ότι αρχίζει να βελτιώνει τις συνθήκες στις αγορές, ενισχύοντας τη ρευστότητα σε δολάρια, που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο δείκτης των ισοτιμιών του δολαρίου με τα βασικά νομίσματα, που είχε φθάσει τις προηγούμενες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002, σημείωσε πτώση κατά 0,80%, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια, που έχουν προκαλέσει αρρυθμία στην παγκόσμια αγορά.

Η Fed, όπως σχολιάζουν αναλυτές, με τη χθεσινή της παρέμβαση δεν δεσμεύθηκε μόνο να προσφέρει στην αμερικανική οικονομία απεριόριστη ρευστότητα, όσο θα διαρκεί η πανδημία, αλλά έστειλε και ένα πολύ ισχυρό σήμα, με την ιδιότητα του εκδότη του σημαντικότερου νομίσματος παγκοσμίως, ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια παγκοσμίως.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο της Fed θα φέρει στον επιχειρηματικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας δάνεια της τάξεως των 4 τρισ. δολ., ενώ θα σταθεροποιήσει την αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου είχαν σημειωθεί πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση των 2ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ των 10ετών επανήλθε στο 0,79%, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε ξεφύγει και πάνω από το 1%.

Πάντως, η παρέμβαση της Fed, αν και βοηθά τις αγορές να αποφύγουν μια άκρως επικίνδυνη κρίση ρευστότητας, δεν μπορεί να σταματήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία. Οι αναλυτές περιμένουν την Πέμπτη ανακοίνωση μεγάλης αύξησης των νέων ανέργων κατά 1 εκατομμύριο άτομα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 24% το δεύτερο τρίμηνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο της μεγαλύτερης ως τώρα μεταπολεμικής μείωσης του ΑΕΠ μέσα σε ένα τρίμηνο.

Για τη βελτίωση του κλίματος, μεγάλη σημασία έχει να εγκριθεί το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο. Χθες, καταψηφίσθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως ο υπουργός Οικονομικών, Στ. Μνούτσιν, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσου προχωρούν. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα των 2 τρισ. δολ. θα έχει εγκριθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά κινούνται οι αγορές με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Με άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο ενώ ανοδικά κινούνται οι αγορές στην Ευρώπη και την Αμερική με τους επενδυτές να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας.