Φωτο: Shuttersotck

Ισχυρή άνοδος σε Ευρώπη και Ασία, «δούλεψε» το φάρμακο της Fed

Εντυπωσιακή άνοδο που ξεπέρασε το 7% για τον Nikkei, ενώ έντονα ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές. Η σκυτάλη περνά στο Eurogroup και στα μέτρα στήριξης για την ιταλική οικονομία.

Μία ημέρα χρειάστηκαν οι επενδυτές για να πεισθούν από την πρωτοφανή κίνηση της Fed να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς όρια, ούτε σε χρονικό επίπεδο αλλά ούτε και σε επίπεδο ποσού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, παράλληλα, φροντίζει να στηρίξει όχι μόνο την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια, αυξάνοντας τις γραμμές παροχής δολαρίων με swaps με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα στήριξης οικονομιών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλη την υφήλιο -βάσει των τελευταίων στοιχείων σχεδόν 2 δισ. άνθρωποι διεθνώς βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα- έχει εκμηδενίσει την οικονομική δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και χρηματοοικονομικοί όμιλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο, γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αντιδρούν, ενίοτε πανικόβλητοι, σε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους με εξαιρετικά θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 4% και το σύνολο των μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου να εμφανίζουν ανάλογη πορεία, με τον DAX 30 να σημειώνει κέρδη 5%, ενώ 3,5% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100

Σαφώς η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με το βασικό θέμα να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η Ιταλία, αν και όπως όλα δείχνουν για μία ακόμη φορά η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει ένα γενναίο βήμα πίσω, καθώς συναινεί, μεν, στην ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ζητά αυτό να γίνει με ένα… μικρό μνημόνιο, κάτι το οποίο η Ρώμη αρνείται σθεναρά. 

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας καθώς το πρωτοφανές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed απομακρύνει τους φόβους ότι θα «στεγνώσει» η διεθνής ρευστότητα σε δολάρια. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να ανοίξει γραμμή παροχής δολαρίων με swaps και προς την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας.

Οι δείκτες σε Ιαπωνία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Ταϊβάν σημείωσαν άνοδο περίπου κατά 7%, ενώ περίπου κατά 2% ενισχύθηκαν οι δείκτες στην Κίνα και πάνω από 3% στο Χονγκ Κονγκ. 

Η Fed, όπως σχολιάζουν αναλυτές, με τη χθεσινή της παρέμβαση δεν δεσμεύθηκε μόνο να προσφέρει στην αμερικανική οικονομία απεριόριστη ρευστότητα, όσο θα διαρκεί η πανδημία, αλλά έστειλε και ένα πολύ ισχυρό σήμα, με την ιδιότητα του εκδότη του σημαντικότερου νομίσματος παγκοσμίως, ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια παγκοσμίως.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο της Fed θα φέρει στον επιχειρηματικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας δάνεια της τάξεως των 4 τρισ. δολ., ενώ θα σταθεροποιήσει την αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου είχαν σημειωθεί πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, ισχυρή άνοδος για τράπεζες

Παρά τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που δημοσιοποιούνται συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, χάρη και στο πακέτο στήριξης των δύο τρισ. που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
ΑΓΟΡΕΣ

Αμετάπειστες παρά τα νέα μέτρα οι αγορές – Σημαντικές πιέσεις σε Ευρώπη και Wall Street

Ούτε η ανακοίνωση της Fed για αέναο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν κατορθώνει να πείσει τους επενδυτές ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.