Φωτο: Shuttersotck

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, ισχυρή άνοδος για τράπεζες

Παρά τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που δημοσιοποιούνται συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, χάρη και στο πακέτο στήριξης των δύο τρισ. που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο.

Έντονα ανοδικά, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, συνεχίζοντας να ανακάμπτουν από το επιθετικό sell off των προηγούμενων εβδομάδων, δεχόμενες στήριξη από την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για παροχή δύο τρισ. προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και οι αγορές των ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα, όμως, τα νέα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πολύ δύσκολο μέλλον, όταν θα λήξει η πανδημία του κορονοϊού. Μετά την ελεύθερη πτώση μεταποίησης και κλάδου υπηρεσιών, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων του σύνθετου PMI της Markit, κατέφθασε η ανακοίνωση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποχώρησε για τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009!

Ουσιαστικά η απόφαση του Κογκρέσου… έσωσε τις αγορές της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η Γηραιά Ήπειρος, σε συλλογικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο χωρών, βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω από τις ΗΠΑ, καθώς στο Eurogroup της 24ης Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών, εκ νέου εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης της Γερμανίας, δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) στη διάσωση χωρών όπως η Ιταλία χωρίς να επιβληθεί και μνημόνιο. 

Παράλληλα η Γερμανία συνέχισε να αντιστέκεται στην έκδοση έστω και εκτάκτως κοινών ομολόγων στην ευρωζώνη, μόνο για τη χρηματοδότηση χωρών που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού, ενώ αποδέχθηκε τη χρήση του «Ενισχυμένη Γραμμή Προληπτικών Πιστώσεων», ένα εργαλείο του ESM, το οποίο είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οι χώρες του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά το οποίο προσφέρεται και αυτό με συγκεκριμένους όρους, αν και λιγότερο «σκληρούς» από τους αντίστοιχους των μνημονίων. 

Ήδη, όπως ανέφερε αναλυτικά το Business Daily, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ότι με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στις πρωτογενείς αγορές ομολόγων, δηλαδή να μπορεί να αποκτήσει ομόλογα μελών της ευρωζώνης όταν εκδίδονται. 

Παρά, πάντως, τα παραπάνω οι επενδυτές διατηρούν την αισιοδοξία τους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται 4,5%, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να κινείται 8,8% υψηλότερα. Κέρδη 3,5% για τον γερμανικό DAX 30, ενώ και ο ιταλικός FTSE MIB αντιστέκεται σθεναρά με άνοδο της τάξης του 4,7%.

Σε θετική πορεία και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται άνω του 3%, ενώ κέρδη στο 1% σημειώνουν S&P 500 και Nasdaq
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι εκτόνωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, χάρη στο νέο απεριόριστο QE της Fed

Κέρδη άνω του 4% για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς δείκτες αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην Ασία. Η προσοχή όλων στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
ΑΓΟΡΕΣ

Αμετάπειστες παρά τα νέα μέτρα οι αγορές – Σημαντικές πιέσεις σε Ευρώπη και Wall Street

Ούτε η ανακοίνωση της Fed για αέναο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν κατορθώνει να πείσει τους επενδυτές ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.