Φωτο: Shutterstock

Αρνητική στροφή στην Ευρώπη, Ifo και Eurogroup απογοητεύουν τους επενδυτές 

Η αδυναμία συμφωνίας στο Eurogroup για ένα γενναίο πακέτο στήριξης αλλά και η «βουτιά» στη γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αλλάζουν άρδην το κλίμα στις αγορές.

Λιγότερο από τρεις ώρες διατηρήθηκε το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους βασικούς δείκτες είτε να μαζεύουν τα αρχικά –εντυπωσιακά- τους κέρδη, είτε ακόμη και να γυρίζουν σε αρνητική πορεία. 

Ο συνδυασμός της εξαιρετικά αρνητικής ανακοίνωσης για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Μάρτιο (δείκτης Ifo), η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, με την αδυναμία του Eurogroup να δεσμευθεί για ένα πακέτο στήριξης ανάλογης δύναμης και επιθετικότητας με αυτό των ΗΠΑ, καθώς η γερμανική άρνηση αφήνει εκ νέου ένα βήμα πίσω την Ευρώπη, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές. 

Την ώρα που η Γερμανία ανακοινώνει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης για τη δική της οικονομία, αρνείται να ξεχάσει ορισμένες εμμονές της και να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως αυτήν της Ιταλίας που πλήττονται κατάφορα από την πανδημία. Το γερμανικό οικονομικό επιτελείο αντιστέκεται σθεναρά στη χρήση του ESM για την Ιταλία χωρίς έστω και ένα «τυπικό» μνημόνιο, ενώ η «Ενισχυμένη Γραμμή Πιστωτικής Στήριξης» που ενεργοποιείται, δεν είναι άνευ δεσμεύσεων.

Ένα ακόμη γερμανικό «όχι» αφορά την έκτακτη έκδοση κοινών ομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι τεράστιες συνέπειες σε οικονομίες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κοινωνίες. Τον κώδωνα του κινδύνου στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έκρουσε, εγκαίρως, αλλά και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν κατόρθωσε να πείσει το Βερολίνο. 

Με δεδομένα τα παραπάνω οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το εντυπωσιακό τους ξεκίνημα, αλλάζουν πορεία, με τους επενδυτές να επανεξετάζουν τα δεδομένα και να καθίσταται αρκετά επιφυλακτικοί. Χαμηλότερα του 1% τα κέρδη για τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 600, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άνοδο που ξεπερνούσε το 4,5%. Στο -2% ο DAX 30 από +4,7%, ενώ πτώση 0,6% σημειώνει ο FTSE 100 και κατά 0,74% χαμηλότερα κινείται ο ιταλικός FTSE MIB. 

Αρνητική στροφή, όμως, σημειώνεται και στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν έως 0,7%. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις μέρες του κορονοϊού

Στο ερχόμενο διάστημα οι διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό τους καθώς εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών πως θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αντίδρασης της οικονομίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά την έγκριση του πακέτου 2 τρις δολ.

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επιχειρεί η Wall Street, μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρις δολαρίων. Σε αρνητικό έδαφος, με διακυμάνσεις, παραμένουν οι τρεις βασικοί δείκτες.