Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις στις αγορές εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ

Οι φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, οδηγεί τους επενδυτές σε νέες ρευστοποιήσεις.

Σε πτωτική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, παρά το χθεσινό δεύτερο διαδοχικό ράλι στη Wall Street, με την προσοχή να στρέφεται στη σημερινή ανακοίνωση (στις 14.30 ώρα Ελλάδας) των στοιχείων για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. 

Φυσικά για την Ευρώπη σημαντική είναι και η σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου αρκετές χώρες έχουν συνάψει συμμαχία προκειμένου να πείσουν, κυρίως, το Βερολίνο να δεχθεί την έκδοση κοινών ομολόγων προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση των τεράστιων συνεπειών του κορονοϊού. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Business Daily, η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και μάλιστα αυτό συμβαίνει για μία καταστροφή την οποία δεν έχουν προκαλέσει οι χώρες γιατί ήταν... σπάταλες ή δεν ακολουθούσαν τους κανόνες αλλά εξαιτίας μίας πανδημίας που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά εργασίας, οι προβλέψεις είναι κάτι παραπάνω από... τρομακτικές, καθώς οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας μπορούν να εκτοξευθούν μεταξύ 2,5 και τεσσάρων εκατ., επίπεδο πρωτόγνωρο για τα αμερικανικά δεδομένα και σαφώς καταστροφικό εάν επιβεβαιωθεί για την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, καθώς θα μεταφραστεί σε αύξηση της ανεργίας άνω του 30%, κάτι που είχαν να βιώσουν οι ΗΠΑ από την εποχή του Μεγάλου Κραχ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. 

Αποτέλεσμα των ανησυχιών που επέστρεψαν στην επενδυτική πραγματικότητα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 1,7%, με τον γερμανικό DAX 30 να αποδυναμώνεται 2,5% και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται 3% χαμηλότερα. 

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις ασιατικές αγορές, όπου μετά το ξέσπασμα ανόδου της Τετάρτης, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 4,5%, με μοναδικό χρηματιστήριο το οποίο παρέμεινε σε θετική πορεία να είναι αυτό της Αυστραλίας, με τον γενικό δείκτη να ενισχύεται άνω του 2%. 

Στο «κόκκινο» και τα αμερικανικά futures, με την πτώση για τους τρεις βασικούς δείκτες να κυμαίνεται από 1,6% έως και 2%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά την έγκριση του πακέτου 2 τρις δολ.

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επιχειρεί η Wall Street, μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρις δολαρίων. Σε αρνητικό έδαφος, με διακυμάνσεις, παραμένουν οι τρεις βασικοί δείκτες.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις στην Ευρώπη στον απόηχο της «διχασμένης» Συνόδου Κορυφής

Εκ νέου σε τροχιά πτώσης οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ και στον απόηχο νέων δυσάρεστων ειδήσεων από την πανδημία του κορονοϊού.