Φωτο: Shutterstock

Διατηρούνται σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές

Διατηρούνται οι πιέσεις στην Ευρώπη εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ αλλά και της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Παραμένουν σε κλοιό πιέσεων οι ευρωπαϊκές αγορές, αναμένοντα τόσο τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ όσο και τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθούν τα μέτρα στήριξης οικονομιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τη λαίλαπα του κορονοϊού. 

Αρκετοί αναλυτές, με δεδομένο το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα και στις ΗΠΑ λόγω των περιοριστικών μέτρων από τον κορονοϊό, φοβούνται ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας, οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα (στις 14.30 ώρα Ελλάδας) θα βρεθούν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι μπορούν να φθάσουν από 2,5 έως και τέσσερα εκατομμύρια, δηλαδή σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. 

Ταυτόχρονα και τα οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη δεν είναι και τόσο ευχάριστα, με Γερμανία και Γαλλία να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Φυσικά οι επενδυτές αναμένουν και τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Μία τηλεδιάσκεψη η οποία, μάλλον, θα επιβεβαιώσει τον διχασμό Βορρά - Νότου, με τη Γερμανία να αρνείται σθεναρά την έκδοση κορονό-ομολόγων και εννέα χώρες να δημιουργούν «μπλοκ» προκειμένου να στηρίξουν αυτήν την κίνηση. 

Δραματική έκκληση απηύθυνε και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με άρθρο του στους Financial Times, μη διστάζοντας να κάνει λόγο για «πραγματικό πόλεμο» και να ζητά λήψη γενναίων μέτρων. 

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα μάλλον είναι απόλυτα φυσιολογικό οι επενδυτές να παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε πτώση 1,67%. Απώλειες άνω του 2% για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να κινείται 1,3% χαμηλότερα. 

Επιφυλακτική πορεία για τα futures της Wall Street, με τις απώλειες να κυμαίνονται από 0,2% έως 0,7%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Προσπάθεια αντίδρασης στη Wall Street μετά την έγκριση του πακέτου 2 τρις δολ.

Να ανακτήσει το χαμένο έδαφος επιχειρεί η Wall Street, μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης ύψους 2 τρις δολαρίων. Σε αρνητικό έδαφος, με διακυμάνσεις, παραμένουν οι τρεις βασικοί δείκτες.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις στην Ευρώπη στον απόηχο της «διχασμένης» Συνόδου Κορυφής

Εκ νέου σε τροχιά πτώσης οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ και στον απόηχο νέων δυσάρεστων ειδήσεων από την πανδημία του κορονοϊού.