ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη με κινεζική βοήθεια στις ευρωπαϊκές αγορές

Η ανέλπιστη ανάκαμψη της κινεζικής μεταποίησης τον Μάρτιο σε συνδυασμό με το χθεσινό ράλι στη Wall Street τροφοδοτούν με αισιοδοξία τους επενδυτές και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ανέλπιστη ανάκαμψη της μεταποίησης στην Κίνα σε συνδυασμό με τη χθεσινή ισχυρή πορεία της Wall Street προσφέρουν «καύσιμο» στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά κέρδη κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των κινεζικών αρχών ο PMI μεταποίησης της Κίνας έκανε άλμα στις 52 μονάδες το Μάρτιο, από το ιστορικό χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 45 μονάδες, γεγονός που προσφέρει στους επενδυτές μερικές στιγμές αισιοδοξίας ότι η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να μην έχει απόλυτα καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για την κινεζική όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως οι ειδήσεις από το μέτωπο του κορονοϊού παραμένουν δυσάρεστες με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκτιμήσεις ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αναγκαστική καραντίνα επιχειρήσεων, εργαζομένων και καταναλωτών. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ΔΝΤ «στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι μη βασικές λειτουργίες που αναστέλλονται με διαταγή των κυβερνήσεων αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα που οι τομείς αυτοί παραμένουν κλειστοί μεταφράζεται σε πτώση 3% του ετήσιου ΑΕΠ και αυτό πριν ληφθούν υπόψη άλλες διαταραχές και δευτερογενείς επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία. Μια βαθιά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι δεδομένη».

Παρά, όμως, τα όχι και τόσο ευχάριστα δεδομένα ο Euro Stoxx 600 ενισχύεται 1%, με τις μετοχές του κλάδου διασκέδασης και ταξιδιών να ανακάμπτουν με κέρδη που ξεπερνούν το 4%. Ανάλογη η εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX 30 να σημειώνει κέρδη 2,5% και τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 1,9%.

«Μεικτή» εικόνα για τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 2%, ενώ αντίθετα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,3%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή αγορά γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με οδηγό τις τράπεζες – Κέρδη και στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστούν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 2,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.680,90 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ήπια άνοδος μετά τις ισχυρές απώλειες – Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις δύο πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,55%, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων σε Ισπανία και Γαλλία.
Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» το ΧΑ μετά το ανοδικό εξάμηνο - Πτώση και στην Ευρώπη

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,05%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές.