Φωτο: Shutterstock

«Στάσιμες» οι ευρωπαϊκές αγορές, θετικά τα αμερικανικά futures

Ανακοινώσεις από τη Fed αλλά και ένα μπαράζ εταιρικών μεγεθών α' τριμήνου βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σχεδόν αμετάβλητες είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εξετάζουν πιο προσεκτικά μία πληθώρα ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών α’ τριμήνου, αλλά να περιμένουν και τις ανακοινώσεις σήμερα το βράδυ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Στις εταιρικές ανακοινώσεις η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στον τραπεζικό κλάδο, με Deutsche Bank (+2,7%) και Barclays (+5,5%) να ανακοινώνουν όχι μόνο υποχώρηση των μεγεθών τους αλλά και την αύξηση των κεφαλαίων που διακρατούν προκειμένου να καλύψουν τυχόν νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν εξαιτίας του lockdown λόγω κορονοϊού. 

Η Fed ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποιο νέο πακέτο στήριξης, αλλά να σκιαγραφήσει τη μελλοντική της νομισματική πολιτική, με δεδομένες τις τεράστιες αλλαγές που έχει επιφέρει και στην αμερικανική οικονομία το αναγκαστικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Θεωρείται βέβαιο ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, κάτι ούτως ή άλλως αρκετά παρακινδυνευμένο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων και δύσκολα μπορεί να υπάρξει μία ασφαλής πρόβλεψη.

Παράλληλα σε αρκετές χώρες της υφηλίου σιγά-σιγά η καθημερινότητα αρχίζει να γίνεται περισσότερο ομαλή, με άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων τόσο αναφορικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και με την κοινωνική ζωή των πολιτών. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,01%, με στήριξη από τραπεζικές μετοχές και τίτλους αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον γερμανικό DAX 30 να κινείται 0,3% υψηλότερα και ο βρετανικός FTSE 100 να ενισχύεται 0,8%. 

Καλύτερη η εικόνα στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται έως και 1%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ