Φώτο: Shutterstock

Στήριξη από εταιρικά μεγέθη σε Ευρώπη, αμερικανικά futures

Ράλι για τις μετοχές τραπεζών όπως οι Deutsche Bank και Barclays, οι οποίες ικανοποίησαν τις αγορές παρά τη σημαντική πτώση των κερδών τους. Η προσοχή και στη Fed.

Η καλή πορεία μετοχών εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγέθη α’ τριμήνου και κυρίως το γεγονός ότι κορυφαίες τράπεζες παρά την πτώση των κερδών τους εμφανίζονται αρκετά «αισιόδοξες» αναφορικά με την εμφάνιση μεγάλου αριθμού νέων κόκκινων δανείων, διατηρεί το θετικό πρόσημο τόσο στην Ευρώπη όσο και στα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους υπήρξε ένα πραγματικό μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων με την μεγαλύτερη προσοχή να στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς Deutsche Bank (+4,2%) και Barclays (+6,2%) ανακοινώνουν όχι μόνο υποχώρηση των μεγεθών τους αλλά και την αύξηση των κεφαλαίων που διακρατούν προκειμένου να καλύψουν τυχόν νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν εξαιτίας του lockdown λόγω κορονοϊού. Όμως όπως δείχνει και η πορεία των μετοχών τους οι δύο κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι δεν απογοήτευσαν διόλου τις αγορές. 

Την ίδια ώρα οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της Fed, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποιο νέο πακέτο στήριξης, αλλά να σκιαγραφήσει τη μελλοντική της νομισματική πολιτική, με δεδομένες τις τεράστιες αλλαγές που έχει επιφέρει και στην αμερικανική οικονομία το αναγκαστικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Θεωρείται βέβαιο ότι η τράπεζα δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, κάτι ούτως ή άλλως αρκετά παρακινδυνευμένο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων και δύσκολα μπορεί να υπάρξει μία ασφαλής πρόβλεψη.

Παράλληλα σε αρκετές χώρες της υφηλίου σιγά-σιγά η καθημερινότητα αρχίζει να γίνεται περισσότερο ομαλή, με άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων τόσο αναφορικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και με την κοινωνική ζωή των πολιτών. 

Στην Ευρώπη υπάρχει μία σαφής αυτοσυγκράτηση των επενδυτών, καθώς αύριο συνεδριάζει και η ΕΚΤ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει έως και τα 750 δισ. ευρώ. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,01%, με τον γερμανικό DAX 30 να κινείται 0,4% υψηλότερα και τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,9%. Κέρδη 0,49% για την ιταλική αγορά παρά την υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο Fitch.

Θετική η εικόνα στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται έως και 1%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ