Φωτο: Shutterstock

Ενισχύονται ευρώ και ομόλογα μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ

Θετικά αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων τις δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ για πρόσθετη ρευστότητα 1 τρισ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετους γερμανικού υποχώρησε σχεδόν στο -0,60%.

Ευνοϊκά υποδέχθηκαν οι αγορές ομολόγων τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Περισσότερο κερδισμένα βγήκαν τα γερμανικά, καθώς η απόδοση του 10ετους υποχώρησε σχεδόν στο -0,60%.

Η ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, θα διοχετεύσει μέχρι τέλος του έτους πρόσθετη ρευστότητα άνω του 1 τρισ. ευρώ. Ωστόσο προς το παρόν η ΕΚΤ κράτησε «κλειστή την πόρτα» της στις αγορές ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, (με εξαίρεση το πρόγραμμα PEPP στο οποίο μετέχουν και τα Ελληνικά ομόλογα). Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σύντομα να χαλαρώσει περαιτέρω τα μέτρα επεκτατικής πολιτικής προκειμένου να αναχαιτίσει την ύφεση που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην εγχώρια αγορά σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,15% από 2,19% χθες , του 5ετους στο 1,67% από 1,69% ενώ του 15ετούς διατηρήθηκε στο 2,13%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,19% έναντι -0,59% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,78% από 2,66%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ μετά τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ και τα αρνητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0957 δολ. από τα 1,0874 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0876 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πυροσβεστική παρέμβαση της ΕΚΤ στην ιταλική αγορά ομολόγων

Σαφές μήνυμα της κεντρικής τράπεζας στην αγορά με παρέμβαση μόλις η απόδοση του 10ετούς πλησίασε επικίνδυνα στο 3%. Αγωνία για την τύχη της Ιταλίας, που αντιμετωπίζει την προοπτική μεγάλης ύφεσης.