ΓΔ: 2137.19 3.49% Τζίρος: 275.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:42
Φωτο: Shutterstock

Fed και κορονοϊός πιέζουν τις ευρωπαϊκές αγορές 

Αρνητική επίδραση και στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν οι προειδοποιήσεις του Τζ. Πάουελ, ενώ ο φόβος για επιστροφή της πανδημίας εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τους επενδυτές. 

Οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ για την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία των ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη ανησυχία για τυχόν επιστροφής της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Υπογραμμίζοντας τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας ο Πάουελ δήλωσε πως η έκταση και η ταχύτητα της οικονομικής επιβράδυνσης είναι χειρότερη από οποιαδήποτε ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Διαπιστώνουμε μια σοβαρή  πτώση στην οικονομική δραστηριότητα  και την εργασία, με την αύξηση των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία να έχει εξανεμιστεί»  σημείωσε ο κ. Πάουελ και τόνισε πως  «αυτή η  αναστροφή της οικονομίας  έχει προκαλέσει πόνο που είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λόγια, ενώ υπάρχουν ζωές που θα ζήσουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον».

Παρά τις αυξανόμενες  πιέσεις του προέδρου Τραμπ  για να μειώσει η Fed τα  επιτόκια  κάτω από το μηδέν, ο Πάουελ απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας πως δεν έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο.

Την ίδια ώρα η έλλειψη θεραπείας κατά του κορονοϊού αλλά και η εμφάνιση νέων κρουσμάτων σε Κίνα και Ν. Κορέα επαναφέρουν τις ανησυχίες για τυχόν επιστροφή της πανδημίας σε μία περίοδο που οι περισσότερες χώρες προχωρούν σε άρση του lockdown προκειμένου να σώσουν τις οικονομίες τους από μία επιθετική ύφεση. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω δηλώσεων και ανησυχιών είναι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 1,19%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να αποδυναμώνεται 2%. Απώλειες 0,72% για τον DAX 30, ενώ 1,16% χαμηλότερα κινείται ο FTSE 100.

Θετική η πορεία για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται από 0,06% έως και 0,4%. 

Πτωτικές τάσεις για τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei να υποχωρεί 1,74% και τον Shanghai Composite να αποδυναμώνεται 0,96%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο ΧΑ με ώθηση από MSCI και διεθνές κλίμα, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ισχυρή άνοδο 3,45% καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.136,75 μονάδες, και τις τράπεζες στο προσκήνιο υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ώθηση από την αναβάθμιση της MSCI και το θετικό διεθνές κλίμα.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ που ενισχύεται κατά 1,82% στις 2.043,41 μονάδες υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.