ΓΔ: 2682.32 -0.47% Τζίρος: 75.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:14:56
Φώτο: Shutterstock

Στο 1,84% από το 1,98% μειώθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά, διευκολύνει τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων όλων σχεδόν των ομολόγων της ευρωζώνης οδήγησε η χθεσινή συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα προσφέρει εγγυήσεις έως 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη.

Το ταμείο αυτό θα λειτουργήσει όπως αποσαφήνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, εντός του υφιστάμενου πλαισίου των Συνθηκών της Ε.Ε, έτυχε θετικής αποδοχής από αγορές και αναλυτές, καθώς το εξέλαβαν ως το καλύτερο υποκατάστατο της κοινής έκδοσης ομολόγων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών χρηματοδότησης που έχει προκαλέσει η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως διευκρινίστηκε χθες, το Ταμείο θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων για να καλύψει τις εγγυήσεις. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «φιλόδοξη, στοχευμένη και, φυσικά, καλοδεχούμενη».

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά, διευκολύνει τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε, υποχωρώντας στο 1,84% από το 1,98% όπου κυμαινόταν χθες, του 5ετούς ομολόγου στο 1,14% και του 15ετούς στο 1,89%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,89% από 1,99% χθες, έναντι -0,46% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,35% από 2,48%.

Στην αγορά, ανοδικά κινείται το ευρώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δημιουργία του κοινού ταμείου, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στο 1,0937 δολ. από το 1,0911 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,0950 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή της Fed οι αγορές, ράλι πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς αγορές, με την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια να ενισχύει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Wall Street, Ευρώπη και Ασία δέχονται πιέσεις, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την Παρασκευή σε νέο υψηλό 17 ετών.
Ελληνικά ευρώ και σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση του χρέους προστατεύει από την αύξηση του κόστους δανεισμού

Τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα και η μείωση του δημόσιου χρέους συγκρατούν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, παρά την παγκόσμια άνοδο αποδόσεων ομολόγων, που φτάνουν σε υψηλά σχεδόν 20 ετών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Βρετανία.
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η άνοδος του πετρελαίου δοκιμάζει τις αγορές

Μικτή εικόνα στις διεθνείς αγορές, με τα futures σε Wall Street και Ευρώπη να κινούνται ανοδικά, ενώ οι ασιατικές αγορές υποχωρούν υπό την πίεση των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων.
Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,62% διαμορφώθηκε η απόδοση των ετήσιων εντόκων γραμματίων

Με αυξημένο επιτόκιο 2,62% διατέθηκαν τα νέα ετήσια έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, έναντι 2,41% προηγουμένως. Οι προσφορές έφτασαν τα 919 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,3 φορές.