Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στην Ευρώπη, μειώνεται η αισιοδοξία για θεραπεία του κορονοϊού 

«Ξεφουσκώνει» ο ενθουσιασμός για την εύρεση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ τις αγορές «βαραίνουν» και οι απαισιόδοξες εκτιμήσες Πάουελ για την αμερικανική οικονομία. 

Σε πτωτική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός, που οδήγησε σε ράλι εκτόνωσης τη Δευτέρα, για την εύρεση εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό αρχίζει να ξεφουσκώνει. 

Πτώση 0,5% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600, με τις σημαντικότερες πιέσεις να ασκούνται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (-1%). Απώλειες 0,89% για τον DAX 30, ενώ 0,73% χαμηλότερα κινείται ο FTSE 100.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ανακόπτουν και οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ όσο και του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνούτσιν, αναφορικά με τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και νέες δράσεις και θέλω να πω ότι έχουμε προετοιμαστεί», υποστήριξε ο Πάουελ μιλώντας σήμερα σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να προσφέρει περισσότερη στήριξη στην αμερικανική οικονομία. «Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλο το φάσμα των εργαλείων μας για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι δράσεις αποτελούν μόνο μέρος μιας ευρύτερης ανταπόκρισης του δημόσιου τομέα», δήλωσε ο Πάουελ. Ο Πάουελ είπε επίσης ότι αναμένει ότι η Fed θα διαθέσει τα δάνεια της Main Street και άλλα προγράμματα μέχρι το τέλος του μήνα.

«Το κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας ενέχει έναν κίνδυνο μόνιμης ζημιάς» δήλωσε ο Μνούτσιν, τονίζοντας όμως ότι αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο εξετάζοντας παράλληλα και την ιδέα των φορολογικών περικοπών μεσαίας τάξης.

Πάντως ανοδικές τάσεις επικρατούν στα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται άνω του 0,3%. 

Μεικτή εικόνα για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να εμφανίζει κέρδη 0,79%, ενώ πτώση 0,51% σημείωσε ο Shanghai Composite. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ